Zorlu Tekstil TAÇ markasıyla Kafkasları taçlandırdı
90’larda eski Doğu Bloku vatandaşlarının ancak bavul ticaretiyle sahip olabildikleri Türk malları, şimdilerde milyarlarca dolarlık ihracatla bu ülkelerin hemen her noktasına ulaşıyor. Türk firmaları, Rusya ve Gürcistan gibi coğrafyalarda büyük yatırımlarla dikkat çekiyor. Zorlu Tekstil de TAÇ markasıyla 700 milyon nüfuslu çevre ülkeler pazarında lider durumda.
Çok değil 10 yıl öncesine kadar Türk ürünlerini elinde bavulu ile Laleli sokaklarını arşınlayıp bulan eski Doğu Bloku ülke vatandaşlarının hizmet artık ayağına gidiyor. Şimdilerde firmalarımızın yatırımları ve mağazaları sayesinde çevre ülkelerdeki tüketiciler, Türk ürünlerine kolayca ulaşılabiliyor. Bölgenin gelişen ekonomileri, tüketim potansiyeli ve artan genç nüfusu birçok firma için yeni yatırım anlamına geliyor. Türkiye hem coğrafi yakınlığı hem de etkin pazarlama politikalarıyla farklı sektörlerde etkin durumda.
700 MİLYON NÜFUSLU PAZARDA LİDER KONUMDA
700 milyon nüfusa sahip çevre ülkeler pazarındaki firmalardan biri olan Zorlu Tekstil de bu bölgedeki satış noktalarını 5 yılda 2 katına çıkaracağını açıkladı. Firma aslında 20 yıldır bu coğrafyada faaliyet gösteriyor ve şimdi bu çabanın meyvelerini topluyor. Bu amaçla, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te düzenlenen toplantıda Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Vedat Aydın, büyüme stratejilerini ve yatırım hedeflerini bir grup basın mensubu ile paylaştı. Aydın, 2016 yılını 200 milyon dolar civarında bir ihracat rakamı ile kapatan firmanın 2020’ye kadar kadar cirosunu 2 kat artırarak 1,2 milyar dolara ulaştıracağını aktardı. İhracat rakamını da 300 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
118 MAĞAZA İLE YATIRIM
Aydın, bugün BDT üyeleri, Arap ülkeleri, İran, Kazakistan, Ukrayna, Azerbaycan ve Gürcistan gibi 18 ülkede faaliyet gösterdiklerinin altını çiziyor. Firmanın, 118 mağaza ve 671 satış noktası ile tüketicilerle buluştuğunu aktaran Aydın’ın paylaştığı detaya göre, TAÇ bölgede öyle çok biliniyor ki piyasada taklitleri bile yapılıyor. Markanın pazar liderliğini sürdürdüğünü açıklayan Aydın, “Üretimdeki gücümüz ile toptan ticaretteki başarımızı perakendeciliği de taşıdık. Ağırlıklı olarak TAÇ markamız ile büyüdüğümüz pazarda, gelecek 5 yılda mağaza ve satış noktası sayımızı 2 katına çıkararak bin 600 noktada tüketicilere ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
Katma değeri 2,5 kat arttıran büyüme stratejisi
“90’lı yılların başında yaptığımız ihracatın kilogram başına değeri 5 dolar iken bu toptan ticaret ile 8 dolara çıktı” diyen Aydın, tekstilde yenilikçi ürünlerin öne çıktığını söyledi. ‘Kendini Temizleyen Stor ve Perde’, ‘Serin Tutan Pike’, ‘Led Işıklı Perde’’ gibi birçok ürünle sektörde farklı bir noktaya ulaşmak istediklerini paylaşan Vedat Aydın stratejileri şöyle aktardı: “Biz o yüzden katma değeri yüksek ürünler için önemli yatırımlar yapıyoruz. Markalarımızla büyüme stratejisi ile kilogram başına ihracatımızı 2,5 katına çıkararak yarattığımız katma değeri arttıracak ve kendi markalarımızla yaptığımız ihracatın payının yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkarmış olacağız.”
5 kıtada 58 ülkeye ihracat
5 kıtada 58 ülkeye ihracat gerçekleştiren Zorlu Tekstil Grubu, Türkiye’nin perde ihracatının yüzde 18, nevresim ihracatının da yüzde 40’ını tek başına gerçekleştiriyor. Zorlu Tekstil Grubu, Debenhams, Ikea ve Bed Bath & Beyond gibi Avrupa ve ABD’deki önemli perakendecilerin inovatif iş ortağı olmayı da sürdürüyor. ABD’nin ev tekstilindeki önemli mağaza zincirlerinden biri Bed Bath & Beyond’un 200 mağazasında Valeron markası ile yer alan Zorlu Tekstil, geçen yıl daha çok hazır perdeye alışık ABD’li tüketiciler için bir ilk olarak Bed Bath & Beyond mağazalarında “Tailor-Made” perde sunmaya başladı. Çin’e Deco By Zorlu logosu ile geçen yıl giren Zorlu Tekstil, Çin’in en önemli perakende mağazası Human Mine’da da Valeron satışına başladı.