İstanbul °C
Yoğuşmayı başarırsak 1 milyar dolar cepte
Herhangi bir erteleme olmazsa Türkiye’de Nisan 2018’den sonra sadece yoğuşmalı kombi satılacak. Yoğuşmalı kombi yüzde 30’a kadar tasarruf sağlıyor. Evlerde doğalgaza 4 milyar dolar ödendiği göz önüne alınırsa 1 milyar dolar cepte kalacak
Gaz halindeki bir maddenin çevresine ısı vererek sıvı hale dönüşmesi olayına yoğuşma deniyor. Doğalgazın yanması sonucunda ortaya çıkan ve bacadan dışarı atılacak baca gazının su buharındaki enerjiyi özel ısı eşanjörü sayesinde geri kazanarak toplam verimi arttırması yani bir anlamda aynı enerjiden iki kere sıcaklık yaratılmasını sağlayan cihazlara da yoğuşmalı kombi deniyor.
Avrupa 2015 yılından itibaren sadece yoğuşmalı kombi satışına izin verdi. Türkiye de aynı tarihte yoğuşmalı kombiye geçeceğini deklare etti. Ancak bir geçiş süresi tanındı ve kesin geçiş tarihi 2018 yılı Nisan ayı olarak belirlendi. Eğer yeni bir erteleme olmazsa bu tarihten sonra Türkiye’de de sadece yoğuşmalı kombiler satılabilecek.
Ciddi tasarruf var
Yoğuşmalı kombi pazarının lideri Vaillant’ın Türkiye CEO’su Alper Avdel, hem daha çevreci hem de daha güvenli olan yoğuşmalı kombiler sayesinde Türkiye’nin doğalgaz faturasının düşeceğini belirtti. Yoğuşmalı kombilerin yüzde 25 daha tasarruflu olduğunu, takılacak bir kontrol cihazı ile bu tasarrufun yüzde 30 hatta yüzde 35’e kadar çıkabildiğine dikkat çeken Avdel, bunun anlamının en az 1 milyar dolar olduğunu belirtti. Türkiye’nin doğalgaz ithalatına ödediği faturanın 16 milyar dolar seviyesinde olduğunu ve bunun en az 4 milyar dolarlık kısmının evlerde tüketim olduğunu kaydeden Avdel yüzde 25’lik tasarruf halinde bile 1 milyar doların cepte kalacağını söyledi.
2 yılda fark kapanır
Henüz zorunluluk başlamasa da tüketicilerin yoğuşmalı kombi tercih etmesini isteyen Avdel, “Yoğuşmalı ile normal kombi arasında bir fiyat farkı var elbette ancak biraz matematik biliyorsanız aradaki farkı en fazla 2 kış sezonu içinde çıkaracağınızı, daha sonraki yıllarda da tasarruf yapacağınızı görürsünüz” şeklinde konuştu.
Müteahhitlerin de artık ev yaparken bu zorunluluğa dikkat etmelerini isteyen Avdel, “Tüketiciler bilinçlenmeli. Sözleşmede kombi yazar ancak özelliği belirtilmez. Bunun yoğuşmalı olması gerektiğini vurgulamalılar. Hatta ev kiralarken bile yoğuşmalı kombi çok önemli bir tercih sebebi olmalı” dedi.
Pazarda 1.1 milyon kombi satışı olur
Kombi pazarı ile ilgili bilgi de veren Vaillant Türkiye CEO’su Alper Avdel, bu yıl 1.1 milyon adedin üzerinde kombi satılacağını, bunun içinde önemli bir yenileme pazar payı olduğunu da söyledi. Geçişe en hazır firmalardan biri olduklarını, yoğuşmalı kombi satışlarının toplam satışları içinde yüzde 72’ler seviyesinde bulunduğunu kaydeden Avdel, şöyle konuştu: “Sektörümüzdeki en önemli gelişme ErP yönetmeliğinin 2018 yılı Nisan ayında hayata geçiyor olması. Bu yönetmelik AB üyesi ülkelerde 2015 yılı itibarıyla uygulanmaya başlandı. ErP geçişi sonrası artık konvansiyonel diye tabir ettiğimiz cihazlar raflarda olmayacak, yerini sadece enerji tasarrufu sağlayan yoğuşmalı cihazlara bırakacak. Biz de sektörde birçok ilke imza atan bir marka olarak Ar-Ge çalışmalarımızı enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklı ürünler kapsamında daha çevreci ve akıllı cihazlar üzerine yoğunlaştırdık. Ayrıca geniş yoğuşmalı kombi ailemizle ErP geçişine en hazır marka olduğumuzu söyleyebiliriz.”
Kaynak: Vatan
YORUMLAR