DOLAR 34,4843
EURO 36,3984
ALTIN 2863,516
BIST 9355,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    YILLIK 5’in odak konusu; İstanbul’un 19. yüzyıla uzanan kentsel, kültürel ve iktisadi dönüşümü

    YILLIK 5’in odak konusu; İstanbul’un 19. yüzyıla uzanan kentsel, kültürel ve iktisadi dönüşümü
    17.04.2024
    A+
    A-

    İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün hakemli ve uluslararası akademik dergisi olan YILLIK’ın beşinci sayısı basılı ve çevrimiçi ortamda yayımlandı. Mimarlık ve sanat tarihi, arkeoloji, sosyoloji, antropoloji, coğrafya, şehir planlama ve ilgili alanlarda çalışan araştırmacıların İstanbul’un farklı dönemlerine ilişkin özgün makalelerini bir araya getiren derginin yeni sayısında, kentin 19. yüzyılda başlayan kapitalist dönüşümünü inceleyen bir dosya da yer alıyor.

    Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul’un geçmişi ve bugününe dair, yazılı, sözlü ve maddi kültürleri, kentin tarihsel ve beşeri coğrafyalarını güncel araştırmalarla kayıt altına alan hakemli ve uluslararası akademik dergisi YILLIK: Annual of Istanbul Studies’in beşinci sayısını okurlarla buluşturdu.

    Kentleşme sürecinde bir dönüm noktası: 19. Yüzyıl

    YILLIK 5, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) ile İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün düzenlediği ortak çalıştayın sonucu olarak yayımlanan bir hakemli dosyayla açılıyor. Derginin editörlerinden Ümit Fırat Açıkgöz ile Yaşar Tolga Cora’nın derlediği dosya, İstanbul’un 19. ve erken 20. yüzyıllardaki kapitalist dönüşümünde Ermeni aktörlerin rolünü inceliyor. Dosyada, Açıkgöz’ün kapsamlı bir tarihyazımı eleştirisi sunduğu girişin ardından, geç dönem Osmanlı Kadıköy’ünün kentsel modernleşmesini konu alan çalışmasıyla Erken Kariyer Makale Ödülü’ne değer bulunan Sarine Agopyan’ın araştırması yer alıyor. Yaşar Tolga Cora’nın Osmanlı İstanbul’unda bir grup Ermeni girişimci tarafından kurulan Şark Tasarruf Derneği adlı konut kooperatifini konu alan makalesini, Aslıhan Günhan’ın 19. yüzyıl sonlarında İstanbul’un kapitalist kentleşmesinde rol oynayan Azaryan ailesiyle ilgili incelemesi izliyor.

    Araştırma Makaleleri bölümünde ise 14. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar İstanbul’un mimarlık, kültür, enerji ve iktisat tarihlerine ilişkin Selin Sur-Ufuk Serin, Gürbey Hiz-Ayşe Şentürer, Kazuma Iwata ve Hande Betül Ünal tarafından yazılmış dört makale yer alıyor.

    “Tam Yerinden” sergisine ilham veren panoramalar

    Suna ve İnan Kıraç Vakfı (SVİKV) koleksiyonlarından bir eserin derinlemesine incelendiği Cabinet bölümünde, yakın zamanda SVİKV Oryantalist Resim Koleksiyonu’na eklenen ve hâlihazırda Pera Müzesi’nde devam eden Tam Yerinden: İstanbul’a Panoramik Bakışın Tarihi sergisinde ziyarete sunulan erken 19. yüzyıla ait üç anonim İstanbul manzarasını, sergi küratörlerinden ve aynı zamanda YILLIK’ın editörü K. Mehmet Kentel mercek altına alıyor.

    Meclis’in odağında İstanbul İli Yüzey Araştırmaları (İstYA) Projesi var

    Araştırmacı Emre Güldoğan, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle 2013 yılında başlatılan ve 15 ilçede yürütülen İstanbul İli Yüzey Araştırmaları (İstYA) Projesi’nin Şile ayağına dair bulgularıyla Meclis’te yer alıyor. Güldoğan’ın raporunda, tarihöncesi dönemleri kapsayan bir arkeolojik yüzey araştırmasına uygulama alanı olarak ilk kez eklenen sözlü tarih çalışmalarına da değiniliyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.