DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    YESAV: Türkiye’nin sağlıkta inovasyon hikayesini yazmak mümkün

    YESAV: Türkiye’nin sağlıkta inovasyon hikayesini yazmak mümkün
    31.10.2019
    A+
    A-

    Endüstri kontrolündeki tıbbın reforme edilmesini amaçlayan YESAV (Yenilikçi Sağlık Araştırmaları Vakfı), ‘Geleceğin Tedavisi’ sloganıyla kuruldu. Türkiye’nin sağlıkta inovasyon hikayesini yazabilmesinin mümkün olduğunu açıklayan YESAV Başkanı Prof. Dr. Serdar Baki Albayrak, halen dünyada da çaresi olmayan hastalıklara yenilikçi tedavilerin ve kavram değiştirecek tıbbi teknolojilerin peşinde olan YESAV’ın vizyonuyla ilgili olarak aşağıdaki açıklamalarda bulundu:

    Endüstri kontrolündeki tıbbın reforme edilmesi amacı ve ‘Geleceğin Tedavisi’ sloganıyla yeni kurulan YESAV, 31 Ekim’de Taksim Divan Otel’de ilk kez basın toplantısı düzenledi. YESAV Başkanı Prof. Dr. Serdar Baki Albayrak, Türkiye’deki sağlık personelinin güçlü potansiyeller barındırdığına ve doktorların mevcut tedavi paradigmalarını değiştirecek inovasyona yönlendirerek, Türkiye’nin sağlıkta yerli ve yenilikçi tedavileri geliştirmesinin mümkün olduğuna dikkat çekti.

    “Dünyadaki doktorların yalnızca yüzde 1,5’i bilimle uğraşıyor”

    Sağlık sektöründeki sorunlara ilişkin değerlendirmede bulunan Dr. Albayrak, “Temel bilimler, tıp ve mühendislik alanlarından multidisipliner çalışmaya adanmış tecrübeli bir kadroyla kurduğumuz vakfımızla endüstri kontrolündeki tıbbın reforme edilmesine ön ayak olmak ve sağlıkta inovasyon yapmak amacıyla yola çıktık. Bu çerçevede, ciddi bir tekelleşmeye doğru giden sağlık endüstrisindeki bazı sorunlara dikkat çekmek istiyoruz. Öncelikle tekelleşme ve yüksek regülasyon maliyetleri nedeni ile tüm dünyada sağlık alanındaki inovasyon hızı potansiyelinin altına iniyor. Örneğin, dünyadaki doktorların yalnızca yüzde 1,5’i bilimsel araştırmalar ile uğraşıyor” dedi.

     

    “Üniversitelerimiz patent başvurularında geri kalıyor”

    Üniversitelerin inovasyondaki durumunun pek iç açıcı olmadığını ifade eden Dr. Albayrak, “Türkiye’de 2016 yılında 183 üniversite vardı ve üniversite başına düşen patent sayısı 4.3 idi. 2016 yılı yurtdışındaki bazı üniversitelerin patent başvuru sayılarına baktığımızda ise Massachusetts Institute of Technology’nin (MIT) 10 bin 222, California Teknoloji Enstitüsü’nün 6 bin 240, Harvard Üniversitesi’nin 3 bin 895, Virginia Üniversitesi’nin 3 bin 323 rakamlarıyla karşılaşıyoruz” dedi. Bu nedenle, ülkemizdeki tüm bilimsel yayınların yaklaşık 2/3’ünü yapan sağlık çalışanları içindeki inovatör hekimlerin daha etkili ve paradigmayı kökten değiştirecek tedavilerin geliştirilmesi yönünde liderlik yapmasını ve bu faaliyetlerin ticarileştirilmesinin desteklenmesini öneriyoruz” diye belirtti.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.