DOLAR 38,3119
EURO 43,6811
ALTIN 4114,528
BIST 9368,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yerli ve milli bir CAD programı yazdılar

    Yerli ve milli bir CAD programı yazdılar
    24.04.2025
    A+
    A-

    Mubitek, 2005 yılında tasarım mühendisliği yapmak için kuruluyor. Otomotiv, makine, savunma ve havacılık sektörlerine çalışıyorlar. Otomotivde Aston Martin’den McLaren’e, Audi’den Ferrari’ye, BMW’den, Mercedes’e kadar birçok firmaya tasarımlar yapıyorlar. Savunma sanayi sektöründe ise yerli ve milli bir CAD Programı geliştirdiler. CAD Programının ciddi anlamda döviz kaybına neden olduğunu söyleyen Mubitek Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Gül Çiçek Bintaş, yurtdışı menşeili ürün alınıp onunla savunma sanayinde, havacılıkta tasarım yapılmaktaydı. Herhangi bir savaş ya da uluslararası sorun durumunda Avrupa menşeili firmalar lisansları Türkiye’ye kapatırsa bırakın havacılık ve savunma sanayini, makine sektöründe bile tasarım yapılamaz hale gelecekti. Dolayısıyla bizim stratejik önceliğimiz savunma sanayi ile birlikte yerli ve milli bir CAD programı geliştirmek oldu” diyor.

    Yüzde 95’lere varan ihracat…

    Otomotiv, makine, savunma ve havacılık alanlarına hizmet verdiklerini söyleyen Dr. Gül Çiçek Bintaş, “2005 yılında tasarım mühendisliği yapmak adına kurulan Mubitek’in ana amacı kalıp ve fikstür tasarımları yapmaktı. Hedef sektörleri de otomotiv, makine, savunma ve havacılık alanlarıydı. Kuruluşunun 2. yılında da Türkiye’nin ilk kalıp tasarımı ihracatını Avrupa’ya gerçekleştirdi. O yıldan bu yana her yıl ihracatımız arttı ve geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 85 oranında ihracat yaptık. Daha önceki yıllarda yüzde 95’e kadar ulaşmıştık. Genellikle Orta ve Doğu Avrupa’ya ihracat yapmaktayız. Başta İtalya olmak üzere, Almanya, Macaristan, Romanya, Polonya gibi ülkelere ihracatlarımızı gerçekleştirmekteyiz. Toplam 6 ülkeye ihracat yapmaktayız” dedi.

    Aston Martin’den McLaren’e, Audi’den Ferrari’ye, BMW’den, Mercedes’e birçok markaya çalışıyorlar

    Ağırlıklı olarak otomotiv sektörüne hizmet verdiklerini söyleyen Dr. Bintaş, “Çalıştığımız firmalar Avrupa’da faaliyet gösteren ana otomotiv sanayicilerine ürün üreten firmalardır. Örneğin biz Aston Martin’den McLaren’e, Audi’den Ferrari’ye, BMW’den, Mercedes’e kadar birçok firmaya tasarımlar yapmaktayız. Hatta bazen müşterilerimiz ürünü Türkiye’de üretip tüm proje takiplerini yapmamızı bizden istiyorlar. O zaman takibini yapıp tamamen ihracatını anahtar teslim şekilde biz gerçekleştirmiş olmaktayız. Yurtiçinde ise TOFAŞ’a ve Ford’a çalışmaktayız. Otobüs üreticisi MAN ile çalışmaktayız. Daha çok tersine mühendislikler yaparak üretim süreçlerini kısaltan, verimlilik sağlayan, kaliteli ürünler geliştirmekteyiz.

    Birçok programın yerlileştirilmesinde öncü rol oynadılar

    Birçok programın yerlileştirilmesinde öncü rol oynadıklarını aktaran Dr. Bintaş, şöyle konuştu: “Savunma sanayi sektörü ile tanışmamız yurtdışına yaptığımız ihracatlar sürecinde oldu. Avrupa’nın iş yapış tarzını öğrenince bunu Türkiye’de nasıl kullanabileceğimizi düşündük. Yurtdışında gerçekten çok başarılı, tasarımda verimlilik sağlayan uygulamalar vardı. Biz de 2007 yılında tasarımda inovasyon çalışmalarımıza başladık. 2007 yılında CATIA Programı’na asistanlık yapan, yani programın daha akıllı çalışmasını sağlayan bir yazılım geliştirdik. Bursa’da bir ana yan sanayi firmasına sattık. Daha sonra TOFAŞ da bizim önemli bir kullanıcımız oldu. Ardından bu ürünleri daha da ileriye taşıdık. Arkasından bir proje yönetimi programı olan Flow DM Programı’nı geliştirdik. Arkasından da özellikle kalıp üretiminde ve tasarımında en büyük problem olan ERP kullanılamaması konusu üzerine yoğunlaştık çünkü Türkiye’de en büyük fabrikaya da gitseniz proje bazlı işlerde ERP kullanılamamaktadır. Yani bir üründen 1 tane üretiyorsunuz, o otomobilin üretilmesi için kullanılmakta ancak sonra bir daha kullanılmamaktadır. Yapay zeka teknolojileri kullanarak kalıp tasarımını ve kalıbın tasarım aşamasında ürün ağacına otomatik olarak verileri atan DESTPRO adında bir program geliştirdik.”

    CAD Programı döviz kaybına neden oluyordu

    Aynı zamanda SAHA İstanbul üyesi olan Mubitek’in Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Gül Çiçek Bintaş, sözlerini şöyle noktaladı: “Ancak bizim savunma sanayi ile olan asıl kesişmemiz bu noktadan sonra oldu. Yerli ve milli bir CAD Programı geliştirdik. CAD Programı, bilgisayar destekli bir tasarım programıdır. Yani ister bir kalem tasarlayın ister bir bardak tasarlayın isterseniz de bir otomobil tasarlayın bir bilgisayar destekli tasarım programı kullanmak zorundasınız. Yani bir ürünü üretebilmek için öncelikle tasarım yapmamız gerekmektedir. Tasarımın ardından ürün üretime gönderilip üretilmektedir. Aslında tasarım üretim için yapılmış bir plandır. Tasarım yapılmadan üretime geçilemez. Hepsi yurtdışı menşeili olduğu için bir CAD Programı ciddi anlamda döviz kaybına neden olmaktadır. Yani yurtdışı menşeili ürünü alıp onunla savunma sanayinde, havacılıkta tasarım yapılmaktaydı. Her türlü bilgiye rahatlıkla ulaşılabilir durumdaydı. Dolayısıyla biz de bunun üzerine gittik. Yerli ve milli CAD programının önemi şudur; herhangi bir savaş ya da uluslararası sorun durumunda Avrupa menşeili firmalar lisansları Türkiye’ye kapatırsa bırakın havacılık ve savunma sanayini, makine sektöründe bile tasarım yapılamaz hale gelecekti. Dolayısıyla bizim stratejik önceliğimiz savunma sanayi ile birlikte yerli ve milli bir CAD programı geliştirmek oldu.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.