YEP bakış açısı ile mobilya sektöründe güçlü bir değişim sağlanacak
Türkiye ekonomisinin yol haritası niteliğindeki Yeni Ekonomi Programı’ndaki dengelenme, disiplin ve değişim başlıklarını değerlendiren İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, son yıllarda mobilya sektörünün gelişim hikayesini YEP’te belirlenen ilkeler doğrultusunda oluşturduklarını dile getirdi. Sektörün değişim ve gelişim bakış açısıyla son 15 yılda önemli ölçüde ivme kazandığını aktaran Güleç, YEP çerçevesinde sektörün 10 milyar dolarlık 2023 hedefine daha rahat ulaşabileceğini ve hedef ülkeler olan Çin ve ABD pazarlarında daha rekabetçi konuma geleceğini söyledi.
Yeni dönemde Türkiye ekonomisinin yol haritasını oluşturacak olan Yeni Ekonomi Programı (YEP) dün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklandı. Dengelenme, disiplin ve değişim adı altında 3 ana çerçevede oluşturulan programı değerlendiren İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, sürdürülebilir bir ekonomi için programın temel hatlarını olumlu bulduklarını belirtti.
Güleç: Türkiye Ticaret Merkezi açmak için çalışıyoruz
Programın, ortaya koyduğu 3D (Dengeleme- Disiplin- Değişim) ilkelerinin ekonomi yönetimine yeni bir bakış açısı getireceğine ve 2023 hedefleri doğrultusunda yeni bir başlangıç olacağına inandıklarını dile getiren Güleç, mobilya sektörü olarak 2023 yılında 10 milyar dolar hedefe ulaşmak için YEP’in sağlam ve bütüncül bir çerçeve sunduğuna dikkat çekti. Güleç, bugüne kadar ele aldıkları bütüncül ve stratejik organizasyona bakış açısını, YEP programı çerçevesinde üretim ve ihracatta zihinsel dönüşüm ilkeleri ile zenginleştireceklerini ve hedeflere daha rahat ulaşabileceklerini aktardı. Güleç, üretim ve ihracata verdiği ağırlık itibari ile Türkiye ekonomisi için yeni bir başlangıç ve bakış açısı sunan yeni programın, AR-GE, tasarım, yeni ekonomi trendleri, bilişim gibi değişim odaklı alanlara yeni bir enerji getireceğini, bu alanlardaki gelişmelerin de ülkemizin sürdürülebilir ekonomik gelişmesine katkı sağlayacağını dile getirirdi. Güleç, “Maliye ve Hazine Bakanımız Sayın Berat Albayrak’ın açıkladığı programda yer alan “değişim” temasını ülkemizin gelişme hikayesi adına çok önemsiyoruz. Ülke ekonomisi için katma değerli ürünler geliştirmek ve hedef pazarlarda daha fazla yer almak için Ar-Ge destekli inovasyona inanıyoruz. Mobilya sektörü ve Birlik olarak hedefimiz çok net. 2023 yılında 10 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşarak dünyanın en büyük ilk 5 mobilya ihracatçısı konumuna gelmek. Bunun için Çin ve ABD pazarı bizim için çok önemli. İki ülke için 1’er milyar dolar ihracat hedefi belirlemiş durumdayız. Çin’den aldığımız geri dönüşlerle de bunu hedeflediğimiz süre içerisinde başaracağımızı düşünüyoruz. Açıklanan Yeni Ekonomi Programı desteğiyle imalatçı ihracatçılarımızın önünü açacak yeni projelerle katma değerli ihracatımızı artırmayı sürdüreceğiz. Ayrıca Şangay’da Türkiye Ticaret Merkezi açmak için tüm çalışmalarımızı başlattık. Hedef pazarımız olmasının yanı sıra, önemli bir rakibimiz olan Çin ile rekabetimizi dengeli, disiplinli ve güçlü bir zihinsel dönüşümle sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.