DOLAR 34,5408
EURO 35,9886
ALTIN 3008,993
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yeni Zelanda’dan gelen Manuka balının sahtelerine dikkat

    Yeni Zelanda’dan gelen Manuka balının sahtelerine dikkat
    14.11.2017
    A+
    A-

    Yeni Zelanda’nın endemik bitkilerinden olan Manuka ağacının çiçeklerinden elde edilen Manuka balının sağlık açısından öne çıkması son dönemde dünya genelinde oldukça popüler hale getirdi. Yeni Zelanda’dan tüm dünyaya ihraç edilen balın yıllık üretimi sadece 1700 ton iken satılan miktarın 10.000 ton olması, ülkemizde Manuka balı adı altında satılan balların büyük çoğunluğunun sahte olduğuna dikkat çekiliyor.

    Yeni Zelanda’da Manuka ağaçlarını dolaşan arılar tarafından üretilen Manuka balı, dünyadaki en faydalı bal türlerinden biri olarak biliniyor. Antibakteriyel özelliğiyle yaraların onarımını çabuklaştıran ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan Manuka balı bu özelliğiyle büyük ilgi görüyor. Başarılı birçok sporcunun ve ünlülerin Manuka balını kullandığını açıklamasıyla birlikte popülerleşen bal için küresel talep artınca talebi karşılamak için sahte ballar da piyasaya sürüldü. Yeni Zelanda Hükümeti’nin resmi verilerine göre, milyonlarca dolarlık bir sektör haline gelen balın yıllık üretim miktarı 1700 ton iken satış miktarı 10.000 ton. Üretim miktarı ile talep karşılaştırıldığında, ülkemizde ve dünyada Manuka balı adı altında satılan balların 8300 tondan fazlasının sahte olduğu gözler önüne seriliyor.

    Endemik Bitki Çeşitliliği Balın Kalitesini Artırıyor

    Türkiye’nin bal üretimi konusunda dünyada ikinci sırada yer aldığını belirten Honeyciunvanlı 32 yıllık bal üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, ülkemizde yetiştirilen balın tarih boyunca Anadolu’da birçok hastalığa şifa olarak kullanıldığını söylüyor. Türkiye’nin iklim koşulları ve endemik bitki çeşitliliği, balın kalitesini artırırken, çiçek balı, ayçiçek balı, narenciye balı, kestane balı, dağ balı, çam balı gibi farklı bal çeşitlerinin üretilmesini de sağlıyor.

    “Topraklarımızda Yetişen Çiçekler Şifa Veriyor”

    Anadolu’da birçok endemik bitkinin yetiştiğine vurgu yapan Aksoy, “Ülkemizin dört mevsimi yaşaması, endemik bitki çeşidi ve rakımı yüksek bölgelerin olması, farklı türlerde bal üretilmesini sağlıyor. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu’da hastalıkların tedavisinde bal kullanıldı. Son yıllarda tedaviye destek verici yönüyle öne çıkıp dünyayla birlikte ülkemizde de popüler olan Manuka balının üretim ile satış oranlarını karşılaştırdığımızda satın alınan ürünlerin gerçek Manuka balı olup olmadığını ciddi şekilde sorgulamak gerekiyor. Bu nedenle, tüketiciler bal adı altında satılan şeyin aslında ne olduğunu kontrol etmeli. Bu yüzden bereketin simgesi olan Anadolu’da yetişen çiçeklerden elde edilen bal, dünyanın en kaliteli balıdır” ifadelerini kullandı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.