Yazı peynirle sağlıklı ve hafif geçirin
Yaz mevsimiyle birlikte artan sıcaklıklar ve yüksek nem oranları yediklerimizi de büyük ölçüde etkiliyor. Yaz aylarında daha hafif beslenmenin önemine dikkat çeken Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, domates, salatalık gibi sebzeler ve özellikle karpuzun kardeşi olarak kabul edilen peynirin 7’den 70’e herkes tarafından günün her öğününde tüketilebileceğini belirtiyor.
Sıcak yaz ayları, yediklerimize daha fazla dikkat etmemiz gereken dönemlerdir. Bu dönemde sindirimi zor, ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmamız gerektiğine işaret eden Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, yaz sofralarından eksik edilmemesi gereken besinlerin başında kalsiyum ve protein yönünden zengin peyniri öneriyor. Domates, salatalık, biber, maydanoz, nane gibi birçok sebze ile birlikte kahvaltının vazgeçilmezi olan peynirin, kavun- karpuz gibi meyveler ile birlikte ana öğün olarak da tüketilebileceğini vurguluyor.
Su-tuz dengesini az tuzlu peynirlerle koruyun
Yaz aylarında artan sıcaklarla birlikte istenmeyen ancak vücudun doğal bir fonksiyonu olan terleme meydana gelir. Terleme ile vücuttan su, sodyum ve potasyum gibi önemli minerallerin kaybı olur. Sıvı kaybını karşılamak amacıyla su başta olmak üzere günde ortalama 2-3 litre siyah-yeşil çay, kahve, süt, ayran, kefir, cacık, az şekerli limonata, komposto vb. sıvıların tüketilmesi gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Garipağaoğlu, meyveler ve sebzelerle birlikte tüketilen Burgu, Sürmeli, Topi, Misto gibi az tuzlu peynir çeşitleri ile de mineral kayıplarının kolayca yerine konulabileceğini belirtiyor.
Yağlı yiyeceklerden uzak durun, peynirli salataya yönelin
Vücut direncini artırmak için mevsim sebzeleri ve meyveleri tüketmenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Garipağaoğlu, günde 4-5 porsiyon sebze, 2-3 porsiyon meyve tüketiminin bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemli olacağını belirtti. Prof. Dr. Garipağaoğlu; ‘‘Özellikle yeşil renkli sebzeler folik asit, potasyum ve C vitamininden zengin olduğu için mutlaka tercih edilmeli. Akşam yemeklerinde kızartma ve kavurma gibi yağlı besinler yerine daha çok ızgara, fırında ya da tencerede buğulama yöntemleriyle yapılmış yiyecekler tüketilmeli. Az tuzlu Burgu, Topi gibi peynirlerle hazırlanan salatalar da iyi bir seçenek olacaktır’’ dedi.
Yazın vazgeçilmezi: Karpuz Peynir ikilisi
Yaz aylarında en sık tüketilen meyvelerden biri olan karpuzun, likopen, potasyum ve A vitamininin öncüsü olan karotenoidler kaynağı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Garipağaoğlu, küçük bir dilim karpuzun (200g) 75 kalorilik enerjiye sahip olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Garipağaoğlu, yaz sıcaklarının kavurucu etkisiyle terle kaybedilen suyun, potasyumun ve sodyumun karpuz-peynirle kolayca yerine konulduğunu belirtiyor. Karpuzun dikkatli tüketimin önemine vurgu yapan Garipağaoğlu, “Karpuz, yoğun olarak su ve fruktoz şekeri içerdiğinden diyabetli bireylerin kan şekerini kolayca yükseltebilir. Bu nedenle miktar olarak kontrollü yenmesi ve kan şekeri yükselmesini kontrol edebilmek için yanında iyi bir protein kaynağı olan peynirin tüketilmesi, peynir çeşidi olarak da Topi, Burgu, Misto veya Sürmeli gibi az tuzlu olanlarının tercih edilmesi gerekiyor” dedi.