Yaz aylarında veri merkezi iklimlendirmesi için 5 pratik öneri
BT bileşenlerinin ideal oranda soğutulması kesintisizlik için büyük önem taşıyor. Sıcak yaz ayları ise iklimlendirme altyapısına ek bir yük getiriyor. Sunucuların ve diğer donanımların aşırı ısınmasını engellemek ve kesintisizliği sağlamak için Radore’den 5 pratik öneri…
Sıcak yaz aylarında BT bileşenlerinin bulunduğu altyapıları serin tutmak, hem hizmet sağlayıcılar hem de hizmet alanlar için büyük önem taşıyor. Genellikle sunucular aşırı ısınma limitlerine ulaştıklarında sistem güvenliğini sağlamak için kendilerini kapatıyorlar. Bu nedenle sunucuların ömrü kısalmakla birlikte doğru planlanmamış bir iklimlendirme altyapısı soğutma giderlerini de artırıyor. Sağlam bir iklimlendirme altyapısına sahip profesyonel bir veri merkezinden hizmet almak ise kurumlara iklimlendirme konusunda en verimli çözümü sunuyor.
İleri teknoloji iklimlendirme çözümlerinin yanı sıra pratik çözümlerle de önlemler alınabileceğini dile getiren Radore Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kubilay Akyol, “Doğru bir planlama ile yaz aylarını geçirmek veri merkezlerinin sağlıklı olarak çalışmasına olanak tanıyor. İklimlendirme yatırımları bir veri merkezi için en önemli adımların başında geliyor” dedi.
Akyol, sıcak yaz aylarında iklimlendirme konusunda dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı:
- Düzenli bakımları yaptırın. Yaz döneminde, BT altyapısındaki bileşenlerin soğutucu fan gibi parçalarının kontrollerini yapmak önem taşıyor. Bu gibi bakımlar ihmal edilirse ekipmanlar zaman içinde ısınma katsayısını artıracak yıpranma süreçlerinden geçiyorlar.
- Ortam ısısını ayarlayın. Birçok veri merkezi 20-22 derece arasında hizmet verirken bazı işletmeler de maliyetleri azaltmak için 26 dereceye kadar çıkabiliyor. Bu dereceyi ayarlarken konumlanan ekipmanların dayanıklılığı göz önünde bulundurulmalı.
- Termal yönetim stratejisi oluşturun. Veri merkezlerinde mutlaka bu konuda çalışan bir ekip bulunmalı ve son teknolojinin yardımıyla ısıyı sürekli kontrol altında tutarak gereken değişiklikleri aynı anda gerçekleştirebilmeli. Termal kameralarla düzenli kontrollerin yapılması büyük önem taşıyor.
- Hava akışı verimli olmalı. Veri merkezlerindeki serin havanın dolaşımı çok önemli. Bu sebeple yerlerin yükseltilmiş olmasından, sunucuların karşılıklı yerleştirilmesine kadar tüm yerleşim planı buna göre yapılmalı. Sıcak ve soğuk hava koridorları oluşturarak ısınan havanın ortam şartlarını etkilemeden tahliye edilmesi oldukça önemli.
- Kablo yönetimini atlamayın. Temiz ve düzgün bir kablolama ise kabin içindeki hava dolaşımına büyük katkı sağlıyor. Cihazların sıcak hava tahliye noktalarını örtecek şekilde dağınık kablolama yapılması hem kabloların deforme olmasına hem de cihazların aşırı ısınmasına neden oluyor.
Radore’de, veri merkezinin iklimlendirmesinde suyun soğutulması için dış ortamdaki düşük hava sıcaklığını kullanmayı mümkün kılan çevre dostu iklimlendirme metodu ‘free cooling’ teknolojisi kullanılıyor. Radore Veri Merkezi içinde sıcak hava koridorlarına hapsedilen 30-35°C değerindeki sıcak hava, hassas klima üniteleriyle emiliyor ve soğutuculardan (chiller) gelen soğuk su ile 16-23° dereceye kadar soğutuluyor. Soğutulan hava doğrudan sunucu sistemlerinin soğuk hava girişlerine yönlendiriliyor. Kış aylarında bu işlem, dış ortamda bulunan soğutucu ünitelerinin kompresörlerini kullanmadan doğal soğuk hava ile gerçekleştiriliyor.