Yayıncılık dünyası e-satış ve dijital yayıncılıktaki telif sorunlarını masaya yatırdı
Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği YAYBİR ve Eğitim Yayıncıları Meslek Birliği EĞİTİM YAYBİR’in yürütücülüğünde düzenlenen “e-Satış ve Dijital Yayıncılıkta Telif Hakları-Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu online panel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.
COVID-19 salgını ile birlikte ivme kazanan e-satış ve dijital yayıncılık, sektörde yeni bir alan oluşturdu. Ancak bunun yanında çevrimiçi ortamlarda korsan yayınlarda ciddi artışlar da görüldü. Yayıncılık dünyası bu alanlardaki sorunları masaya yatırmak üzere bir araya geldi. Pandemi koşulları nedeniyle online olarak düzenlenen “e-Satış ve Dijital Yayıncılıkta Telif Hakları-Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu panelin yürütücülüğünü Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği YAYBİR ve Eğitim Yayıncıları Meslek Birliği EĞİTİM YAYBİR üstlendi.
Bu panelde dijitalleşme sürecinde ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı; e-satış ve dijital yayıncılık alanında hizmet sunan, hizmet alan ve diğer ilgili kurumların katılımı ile alana dair bütünlüklü bir değerlendirme yapıldı. Katılımcılar arasında başta YAYBİR ve EĞİTİM YAYBİR olmak üzere, Trendyol, Gittigidiyor, N11 internet satış sitelerinin temsilcileri ve yayıncılar vardı. Telif Hakları genel Müdürü Ziya Taşkent ve YAYBİR’in de üyesi olduğu Uluslararası Çoğaltım Hakları Kuruluşları Federasyonu IFRRO Politika ve Bölgesel Gelişim Müdürü Pierre-Olivier Lesburguéres de açılış konuşmacıları arasındaydı.
YAYBİR’DEN E-SATIŞ SİTELERİNDEKİ KORSANA ÇÖZÜM İÇİN ÜÇ ÖNERİ
YAYBİR ve EĞİTİM YAYBİR, bu organizasyonun yasadışı e-satışlara ve dijital korsana karşı verilen mücadeleye büyük katkı sağlayacağına inanıyor. YAYBİR Başkanı Mustafa Aksoy panelin ardından şu açıklamayı yaptı: “e-satış sitelerinde kitap satışı amacıyla dükkan açmak isteyen kurum ve şahıslara yönelik bu platformlara üç önerimiz var. Bunları uygulayabilirsek, sorunların daha kısa sürede algılanıp, çözüme kavuşacağına inanıyoruz. Sektör adına e-satış sitelerinden taleplerimiz, öncelikle satış yapmak isteyen kişilerin vergi levhası sıkı denetlensin, ikinci olarak da Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nden alınmış geniş kapsamlı yayıncı ve kitapçı sertifikası talep etmeleridir. Üçüncü olarak da yayıncı meslek birliklerinden referans yazısı istenmesi, sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacaktır.”