DOLAR 34,222
EURO 37,3138
ALTIN 2943,232
BIST 8816,9
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yapı Merkezi Uganda demiryolu sözleşmesi imzalandı

    Yapı Merkezi Uganda demiryolu sözleşmesi imzalandı
    14.10.2024
    A+
    A-

     

    Malaba – Kampala (Doğu Hattı) Demiryolu yapımı için Uganda Devleti ile dünyaca ünlü projelere imza atan Yapı Merkezi arasındaki sözleşme törenle imzalandı. Türk müteahhitlerin yurt dışında tek başına imzalamış olduğu en büyük projelerinden biri olacak olan, yaklaşık 3 milyar dolar  bedelli ve 273 kilometre uzunluğundaki demiryolu hattı, Uganda’nın yanı sıra Doğu Afrika için de stratejik öneme sahip.

    Türk müteahhitlerin yurtdışında tek başına imzalamış olduğu en büyük projelerden biri olacak olan ve Uganda’nın yanı sıra Doğu Afrika için de stratejik öneme sahip olan Doğu Hattı Demiryolu yapımı için Uganda Devleti ile Yapı Merkezi arasındaki sözleşme 14 Ekim tarihinde törenle imzalandı. Törene T.C. Kampala Büyükelçisi Mehmet Fatih Ak, Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdem Arıoğlu, Yapı Merkezi İnşaat Genel Müdürü Mustafa Kopuz ve Uganda Projeler Koordinatörü F. Mert Öz katılmıştır.

    Yaklaşık 3 Milyar Dolar bedelli Malaba-Kampala Doğu Hattı Demiryolu Projesi Avrupa ve Amerikan standartlarına uygun olarak tamamen elektrifikasyonu yapılmış standart açıklıklı demiryolunun  tasarlanmasını, inşa edilmesini ve raylı taşıtların teminini kapsıyor. 273 km uzunluğundaki projenin tasarım hızı 120 km/s olup proje kapsamında 2 büyük, 4 orta istasyon, 1 Marshaling Yard ve 3 yük terminali bulunuyor. Uganda’yı Kenya ile bağlayacak olan proje 25 Milyon ton/yıl yük taşıma kapasiteli.

    Ana hedefimiz ülkemizi başarıyla temsil etmek ve Türk ekonomisine katkı sağlamak

    Törende konuşan Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdem Arıoğlu ‘’Türk müteahhitlerin yurtdışında imzalamış olduğu en büyük projelerden biri olan, Uganda’yı Kenya’ya bağlayacak olan Doğu Hattı Demiryolu Projesi’ni üstlenmekten büyük bir gurur duyuyoruz. Yapı Merkezi olarak demiryolu mühendisliğimizdeki engin bilgi birikimimizi kullanarak bu önemli proje için en uygun mühendislik çözümlerini sunarak başarıya ulaştık. Ülkemizi yurt dışında başarıyla temsil etmekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

    Törende konuşan Uganda Ulaştırma Bakanı Gen.Katumba Wamala, Uganda’nın ulaşım tarihindeki önemli bir girişim olan Uganda ve Kenya’yı birbirine bağlayarak bölgesel ticareti ve ekonomik entegrasyonu artıracak bu projeyi Afrika’da çok sayıda demiryolu inşasını üstlenen Yapı Merkezi’yle işbirliği yapmaktan gurur duyduklarını ve Yapı Merkezi’nin projeyi zamanında başarıyla tamamlayacağına inandığını belirtti.

    Doğu Hattı Demiryolu Projesi için Çin merkezli bir şirket, 2015’te yapım kontratı imzalamış ancak proje için taahhüt etmiş olduğu proje finansman yükümlülüğünü yerine getirmediği için Uganda Devleti bu kontratı iptal ederek Yapı Merkezi ile Mutabakat Zaptı imzalamıştı. Yapı Merkezi 8 Kasım 2022 tarihinde Uganda Devleti’yle Mutabakat Zaptı imzaladığı, Uganda’yı Kenya ile bağlayacak olan Malaba – Kampala (Doğu Hattı) Demiryolu Projesi için yapım ve finansman teklifini Temmuz 2023’te Uganda Ulaştırma Bakanlığı’na sunmuş, teklif müzakerelerini Haziran 2024 itibariyle tamamlamıştı. 24 Eylül 2024’te Teklif Kabul Yazısı (Letter of Award) alınmıştır. 

    Kenya’da Naivasha – Malaba Demiryolu’nun da tamamlanmasıyla Uganda’nın başkenti Kampala’dan Kenya’ya uzanacak hat, ülkeyi Kenya’nın Hint Okyanusu’na açılan Mombasa Limanı’na bağlayacak. Uganda’da planlanan ve Yapı Merkezi’nin Mutabakat Zaptı imzalamış olduğu Kampala – Kasese (Batı Hattı) ile de Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin de Mombasa Limanı’na demiryoluyla erişimi sağlanmış olacak. Bu yıl inşaatının başlaması beklenen proje denize kıyısı bulunmayan ülkede yüksek taşıma maliyetlerini düşürebileceği için ülkeye ticari fayda sağlaması açısından da ayrı bir öneme sahip.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.