Yanlış su yönetimi, % 40 daha fazla enerji, % 20 daha fazla emisyon demek!
İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonları iklim değişikliğini tetiklemeye devam ediyor. Çünkü atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu, sanayi öncesi dönemde milyonda 280 ppm civarında seyrederken 2020’nin başlarında 413 ppm’ye yükseldi. Artık iklim değişikliği ile mücadele kapsamında yaşamımızın her alanında özellikle de sanayide ve geliştirilen teknolojilerde; verimliliği artırmak, tasarruf sağlamak ve emisyonları azaltmak öncelikli kriterler arasında yerini aldı.
Küresel enerji tüketiminin yüzde 20’sinden sorumlu olan pompalar da dünyadaki karbon emisyonunda da önemli rol oynuyor. Bu nedenle pompalar, iklim kriziyle mücadele kapsamında öncelikli olarak ele alınan konular arsında yer alıyor.
28 Temmuz Dünya Doğa Koruma Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, şehirlerde en fazla enerji tüketen sistemler olarak değerlendirilen pompaların iklim kriziyle mücadeledeki rolüne ve yapılması gerekenlere dikkat çekti.
Sürdürülebilirlik, günlük yaşamımızı etkileyen; çevresel, ekonomik ve sosyal bir itici güç haline geldi. Özellikle etkilerini her geçen gün daha fazla hissettiğimiz iklim değişikliği ile mücadelede yaşamımızın her alanına sürdürülebilir bir yaklaşım getirmek kaçınılmaz oldu. Hiç şüphesiz bu küresel sorunun çözümünde verimli teknolojilerin kullanımı önemli bir rol oynuyor. Doğru teknolojileri kullanarak; verimliliği artırmak, tasarruf sağlamak, emisyonları azaltmak ve böylece teknoloji kullanımının çevre üzerindeki etkilerini en aza indirmek mümkün. Bu nedenle tüketiciler artık bir ürün tercih ederken yalnızca fiyatını değil, elektrik tüketimini ve emisyon değerlerini de önemsiyor.
Küresel enerji tüketiminin yüzde 20’sinden sorumlu olan pompalar da dünyadaki karbon emisyonunda da önemli rol oynayan teknolojiler arasında yer alıyor. Binalarda, endüstride ve altyapı uygulamalarında, ısıtma, soğutma, havalandırma sistemlerinde ve atık su uygulamalarında kullanılan pompa teknolojileri, iklim kriziyle mücadele kapsamında ele alınan öncelikli konular arasında.
28 Temmuz Dünya Doğa Koruma Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, pompaların iklim kriziyle mücadeledeki rolüne veyapılması gerekenlere dikkat çekti:
Şehirlerde en fazla enerji tüketen sistem
“Su kaynaklarının yönetiminde önemli bir rol oynayan pompalarda yenilikçi ve verimli çözümler tercih ederek, sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak ve böylece hem doğayı hem de geleceğimizi korumak mümkün. Dünyada sarf edilen elektriğin yüzde 20’si su temini sistemlerinde yani suyu pompalamak için tüketiliyor. Bu nedenle pompalar, şehirlerde en fazla enerji tüketen sistemler olarak değerlendiriliyor.
Eski pompalar yüzde 40 daha fazla enerji tüketiyor
Özellikle ideal verimlilik seviyesinin yüzde 20 altında çalışan eski ve yıpranmış bir pompa, aynı hacimde su pompalamak için yüzde 40 daha fazla enerji tüketip, yüzde 20 daha fazla karbondioksit üretiyor. Bu nedenle eski pompa sistemlerini, yüksek verimli ve elektronik olarak kontrol edilen yeni pompalarla değiştirmek; eski sistemi ayakta tutabilmek için harcanan servis ve yedek parça maliyetleri ile sistemin tükettiği enerjiden çok daha ekonomik oluyor. Yenilenen sistem hem iki yıl içinde kendini amorti ediyor hem de yüzde 40 daha az enerji tüketiyor.
Fabrikalarda tüketilen enerjinin yüzde 30’undan sorumlu
Pompa sektörünün önemli gündem maddeleri arasında yer alan enerji tasarrufu konusu, sanayinin de önem verdiği konular arasında yer alıyor. Çünkü endüstriyel tesislerde mekanik sistemlerin kalbi olarak kabul edilen pompalar, bir fabrikanın enerji tüketiminin ortalama yüzde 30’undan sorumlu tutuluyor. Ancak ne yazık ki sanayideki pompaların yüzde 90’ı düşük verimlilikte çalışıyor ve her yıl milyonlarca dolar enerji harcıyor. Milyonlarca dolar enerji ise milyonlarca ton karbon salınımı anlamına geliyor. Bu durumla mücadele etmek yani yıpranmış pompa sistemlerinin kullanım ömrü boyunca çevresel etkisini en aza indirmek için pompa değişimi öneriyoruz.
Masdaf olarak, iklim krizi ile mücadele kapsamında Ar-Ge yatırımlarımıza aralıksız devam ediyoruz. Geliştirmiş olduğumuz akıllı ve yüksek verimli pompa teknolojilerimiz ile işletmelerin enerji sarfiyatını düşürüp, pompaların çevresel etkilerini en aza indirmeyi hedefliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.