Yangınlarda can ve mal kaybını azaltmanın yolu doğru yalıtımdan geçiyor
Türkiye’de yalıtım sektörünün lideri İzocam, 25 Eylül Yangından Korunma Haftası kapsamında binalarda meydana gelebilecek yangınlardan korunmak için doğru yalıtımın önemine dikkat çekiyor.
İzocam; özellikle insanların toplu halde bulundukları binalar, ofisler, okullar, yurtlar, kamu binaları, fabrikalar, sanayi yapıları, hastane, AVM ve spor salonu gibi mekânların “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”e uygun olarak inşa edilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.
Ülkemizde her yıl 25 Eylül’ü izleyen hafta Yangından Korunma Haftası olarak kutlanıyor. 56 yıldır Türkiye’de yalıtım sektörüne öncülük eden İzocam, Yangından Korunma Haftası dolayısıyla yalıtımın önemine dikkat çekiyor. Yangın esnasında alevler bir anda artarken, yalıtımında doğru malzemeler kullanılmış olan binalar tutuşmuyor ve zehirli duman oluşumu engelleniyor. Yangının yol açtığı en hayati konulardan biri olan dumandan zehirlenme vakalarının bu şekilde önüne geçilmiş oluyor.
Geçtiğimiz aylarda Akdeniz ve Ege bölgelerindeki ormanlarımızda başlayarak, şehir merkezlerine ulaşan yangınlar, konutlarımızda ve işyerlerimizde ortaya çıkabilecek yangın risklerini çok acı bir şekilde gündeme taşıdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın verilerine göre ise sadece İstanbul’da, 2019 yılında toplam 22 bin 543 yangın meydana geldi. 2020 yılının Ocak-Temmuz dönemini kapsayan ilk 7 ayında ise bu rakam 11 bin 458 olarak kaydedildi. Yangınların yüzde 37,2’si sigara, yüzde 28,99’u elektrik nedeniyle ortaya çıktı.
Yangınlar bu kadar yaşam alanlarımızın içindeyken, yalıtımsız ya da yanlış yalıtım malzemelerinin kullanıldığı binalarda meydana gelebilecek yangınların hepimiz için büyük bir tehlike olduğunu ve yangın güvenliğinin hayati önem taşıdığını vurgulayan İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, mineral yün bazlı yalıtım malzemesi ile yapılmış olan yalıtımın yangından kaçış ve itfaiyenin olay yerine intikal etme süreçleri için zaman kazandırdığına ve yangındaki zehirlenme vakalarının önüne geçtiğine dikkat çekti. Murat Savcı; “Yalıtımın sağladığı en önemli çözümlerden biri yangın güvenliğidir. Son yıllarda hızla gelişen yapılaşmanın, yeni sanayi projelerinin ve kentsel dönüşümün yangın güvenliği sağlayan yapıların artması açısından bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’e uygun şekilde seçilen yanmaz camyünü ve taşyünü ürünler vazgeçilmez tercihler olmalı… Binaların yüksekliğine ve konumlarına göre yangın yalıtımı da değişkenlik gösteriyor. Yönetmelik, 28,5 metre ve daha yüksek binalarda yangın güvenliği için sıvalı dış cephe ısı yalıtım sistemi uygulamalarında mineral yünler gibi A1 veya A2-s1, d0 sınıfı hiç yanmaz yalıtım malzemelerinin kullanımını şart koşuyor. Plastik ürünlerin kullanılması durumunda ise yangın bariyerlerinin uygulanması şartı bulunuyor. Ayrıca yönetmeliğe göre yüksek binalarda kat aralarında yanmaz olarak sınıflandırılan A sınıfı malzemelerin kullanımı zorunlu hale getirildi. Yüksek sıcaklığa dayanıklı olan camyünü ve taşyünü yangın yalıtımında yüksek korunum sağlıyor” dedi.
Yangın güvenliği konusunun İzocam olarak Ar-Ge çalışmalarının en önemli gündem maddeleri arasında yer aldığını kaydeden Murat Savcı, “Binalarda yangın dayanımı yüksek yalıtım malzemeleri kullanımının oldukça önemli olduğunu her fırsatta dile getiriyor, çalışmalarımızda yangın dayanımı ölçümlerine yoğunlaşıyoruz. Biliyoruz ki meydana gelebilecek olası yangınlarda, camyünü ve taşyünü gibi yanmaz yalıtım malzemeleri yangının hızla yayılmasını engelleyecek, can ve mal kayıplarını azaltacaktır” diye konuştu.
Yangın güvenliğinde belgeli uzmanlık
İzocam ürünleri yangına karşı yüksek dayanım sağlayarak, binaların yangın güvenliğini arttırırken, can ve mal kaybı riskini azaltıyor. İzocam’ın Taşyünü Dış Cephe Levhası, İzocam Taşyünü Teras Çatı Levhası, İzocam Mineral Tavan Levhası ve İzocam Tekiz Taşyünü Çatı ve Cephe Paneli ürünlerinin hepsi A sınıfı yanmaz özelliği taşıyor.
Giydirme cephe sistemlerde kaplama malzemesi ile taşıyıcı konstrüksiyon arasında oluşan havalandırma boşluğu, bir yangın durumunda baca vazifesi göreceğinden, yangın güvenliği açısından kullanılacak yalıtım malzemesinin taşyünü gibi A sınıfı “yanmaz malzemeler” grubundan seçilmesi gerekiyor. Taşyününden üretilen İzocam Dış Cephe Levhası, giydirme cephe sistemlerde, granit, mermer, alüminyum, cam gibi cephe kaplamalarının arkasında ısı, ses yalıtımının yanı sıra üstün yangın güvenliği amacıyla kullanılıyor.
Her iki yüzeyi kaplamasız taşyünü levha olan İzocam Teras Çatı Levhası ise her çeşit ve eğimdeki metal ve ahşap çatılarda, yürünen veya yürünmeyen geleneksel teras çatılarda ısı, ses yalıtımı ile birlikte yangın güvenliği sağlıyor.
İzocam’ın yangın güvenliği sunan ürünlerinden olan İzocam Mineral Tavan Levhası kat otoparklarının tavan yalıtımı için geliştirildi. Yüzde 100 yangına dayanıklı olan bu ürün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 01 Ocak 2019’da yürürlüğe giren ‘Otopark Yönetmeliği’ gereğince zorunlu hale gelen otopark tavanlarının yalıtımında kullanılıyor.
Özellikle insanların toplu halde bulundukları binalar, ofisler, okullar, yurtlar, kamu binaları, fabrikalar, sanayi yapıları, hastane, AVM ve spor salonu gibi mekânların “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”e uygun olarak inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, yangın güvenliği açısından bu tür binaların mineral yün yalıtımlı panellerle inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Savcı, ”Tekiz tesisimizde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) kriterlerine uygun olarak, İzocam Tekiz markası altında mineral yün yalıtımlı panellerin üretimini gerçekleştiriyoruz. Bu paneller yüksek yangın güvenliğine ihtiyaç duyulan yapılarda veya yanıcı, parlayıcı maddelerin depolandığı binalarda tercih ediliyor. Mineral yün yalıtımlı paneller, metal dış kabuk ve yalıtım dolgu olarak kullanılan ‘A’ yanmazlık sınıfındaki mineral yün tabakası sayesinde yangına dayanıklı kompozit bir sistem olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
Efectis Era Avrasya Test ve Belgelendirme A.Ş. tarafından gerçekleştirilen testlerde İzocam Tekiz Taşyünü Yalıtımlı Paneller, bütünlük ve yalıtım kriterlerindeki değerlendirme sonucunda 60 dakika yangın dayanımlı “EI60” ve sağlamış olduğu bütünlük kriterleri ile de “E120” yangın dayanımlı panel sertifikasına sahip. Cephe panellerinden farklı olarak yük taşıması da beklenen İzocam Tekiz Taşyünü Çatı Paneli’nin ise, yük taşıma, bütünlük ve yalıtım kriterlerinin tümünü başarıyla sağladığı için, 120 dakika yangın dayanımlı ’REI120‘ panel sertifikası bulunuyor.
Yangına karşı dayanımıyla BROOF (t2) sınıfında yer alan Tekiz Kombi Panel ise uluslararası bir risk ve sigorta yönetimi firması olan FM Global’in bağımsız test kolu tarafından verilen FM sertifikasını almaya hak kazanarak, Türkiye’de üretilen membranlı paneller arasında FM sertifikasına sahip ilk ve tek ürünüdür. FM sertifikası, söz konusu ürünün yangın güvenliğinin yanında sızdırmazlık ve UV dayanımı gibi testlerden geçtiğini ve binanın asgari risk altında olduğunu garanti ediyor ve bu sertifikaya sahip ürünler özellikle fabrika yatırımı ya da tadilatı gibi önemli sanayi projelerinde tercih ediliyor.