DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yangın merdiveni kapısını kilitli tutmak hayati risklerin yaşanmasına neden oluyor

    Yangın merdiveni kapısını kilitli tutmak hayati risklerin yaşanmasına neden oluyor
    18.10.2019
    A+
    A-

    Hırsızlık ihtimali kapsamında bina ve işyerlerinde bulunan yangın merdivenlerinin işlevlerine engel olacak şekilde alınan önlemler; yangın tehlikesi durumlarında daha büyük hayati risklerin yaşanmasına neden oluyor. Güvenlik tedbirlerinin hem yangın tehlikesinin hem de hırsızlık olaylarının dikkate alınarak planlanması gerektiğini vurgulayan Tepe Güvenlik Genel Müdürü Özgür Gök, “Yangın tehlikesi ve hırsızlık tehdidi arasında seçim yapılmamalı. Büyük trajedilerin yaşanmaması adına yangın merdivenleri ile ilgili standartlara uyulması gerekiyor. Yangın merdivenlerinin kapısını kilitli tutmadan da hırsızlık olayları engellenebilir. Bu kapsamda müşterilerimize sunduğumuz Tepe Güvenlik Görüntülü Alarm Sistemi hayati önem taşıyor” dedi.

    Hırsızlık ihtimaline karşın bina ve işyerlerindeki yangın merdivenlerinin işlevine engel olacak şekilde alınan önlemler; hayati riskler taşıyacak olayların yaşanmasına neden oluyor. Yangın merdivenleri kapılarının kilitli tutulması, olası yangın tehlikesi karşısında insanların tahliye edilmesini engelliyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Tepe Güvenlik Genel Müdürü Özgür Gök, acil durumlarda, bina içerisinde bulunan kişilerin güvenli bir biçimde tahliyesi için kullanılması gereken yangın merdivenlerinin güvenliğin en temel unsurlarından biri olduğunu söyledi. Gök, yeni nesil bina projeleriyle birlikte tercih edilen dairesel tip yangın merdivenlerinin önemli bir bölümünün acil durum anında kaçışa imkân vermeyecek şekilde demir parmaklıkla kapatıldığını veya kilitli tutulduğunu gördüklerine dikkat çekti.

    Yapılan araştırmaların günlük hayatta yangın çıkma olasılığının sanıldığı kadar düşük olmadığını gözler önüne serdiğini belirten Gök, “İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 2017 yılında Türkiye genelinde toplam 102 bin 743 hırsızlık olayı yaşanmış. Yine aynı yılın itfaiye istatistiklerine baktığımızda ise yalnızca İstanbul’da gerçekleşmiş yapısal yangın sayısının 16 bin 933 olduğunu görüyoruz. Ayrıca söz konusu yangınların yaklaşık yarısının konutlarda meydana geldiğini görüyoruz” diye konuştu.

    “Yangın merdivenleri ile ilgili standartlara uyulmalı”

    Güvenlik önlemlerinin; hem yangın tehlikesi hem de hırsızlık olayları dikkate alınarak planlanması gerektiğinin altını çizen Gök, bu kapsamda ilgili yönetmeliklerde yer alan kurallara uyulması gerektiğini vurguladı. Gök, “Olası bir yangın tehlikesinin; yaşanacak can ve mal kaybını en aza indirerek söndürülmesini sağlamak üzere, yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirler, geçerli yönetmelik kapsamında açıkça belirtilmiş durumda. İlgili yönetmelik, acil durumlarda binadaki insanların emniyetli ve süratli bir biçimde tahliyesi için kullanılacak yangın merdivenleri hakkında belirlenen tüm yasal standartları içeriyor. İnsan hayatını korumak için belirlenen standartlara uyulması, dışarıya doğru açılan, panik barlı ve yangına dayanıklı malzemelerden üretilmiş kapılar bulundurmayı zorunlu kılarken, hırsızlık riski içinse daha etkili yöntemlerden faydalanmayı gerektiriyor” dedi.

    Hırsızlık olaylarının yangın merdiveni kapısının kilitli tutulmadan da engellenebileceğini vurgulayan Gök, “Tepe Görüntülü Alarm Sistemleri, bunun en önemli örneklerinden. Ev ve işyerlerinde; olası güvenlik tehlikelerinin yaşanmaması adına tercih edilen bu sistem; hırsızlara karşı içeri girmeden önlem alma şansı sunuyor. Sistem sayesinde; evinizi kontrol etmek istediğiniz ya da çocuklarınızın güvende olup olmadıkları hakkında endişelendiğiniz durumlarda, cep telefonu veya tablet aracılığıyla yaşam alanınızı görüntüleyebiliyorsunuz. Yangın ya da hırsızlık olayları ile ilgili somut veriler sunmak istediğinizde, alarm kayıtlarınızı güvenlik kuvvetleri ya da sigorta şirketiniz ile paylaşma imkânı da tanıyor” diye konuştu.

    Tepe Güvenlik Görüntülü Alarm Sistemleri nasıl çalışıyor?

    Yangın kapılarında da kullanılan görüntülü hareket dedektörleri, güvenliği tehdit eden bir durum yaşandığında, olay anının 10 saniyelik videosunu çekerek, ilgili görüntüleri Tepe Alarm İzleme Merkezi’ne iletiyor. Merkezde görevli operatörler de görüntüyü analiz ederek, herhangi bir hırsızlık tehdidi olması durumunda kolluk kuvvetlerine haber vererek, kolluk kuvvetlerinin olayın yaşandığı ev ya da işyerine yönlendirilmelerini sağlıyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.