XIII Türkiye’de faaliyet gösteren İtalyan Misyonları Sempozyumu
Türkiye’de faaliyetlerini sürdüren tüm İtalyan arkeolojik misyonları, 17-18 Kasım tarihleri arasında İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve bu sene on üçüncüsü düzenlenen bir sempozyumla kendilerini Türk kamuoyuna tanıttılar.
Onlarca yıldır Türkiye topraklarında faaliyet gösteren İtalyan arkeolojik misyonları, Anadolu’da bulunan uçsuz bucaksız arkeolojik mirası geliştirmek için Türk akademik kurumlarıyla uyumlu ve yakın işbirliği içinde bilimsel titizlikle çalışıyorlar.
İtalya’nın Ankara Büyükelçiliği himayelerinde düzenlenen ve Büyükelçi Giorgio Marrapodi’nin İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal ile birlikte tanıttığı sempozyumda, Türkiye’de faaliyet gösteren ve hatta bazıları yirmi senedir bölgelerde aralıksız çalışmalarını sürdüren İtalyan arkeolojik misyonlarının tüm başkanları dönüşümlü olarak söz aldılar.
Türkiye’nin ücra bölgelerinde bile yerel sosyal dokuyla ilgili ekonomik bir teşvikle güçlendirilen İtalyan arkeolojik misyonları, İtalya Büyükelçiliği, Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı’nın (MAECI) desteği sayesinde, ikili ilişkilerde kalkınma direktifi olarak her fırsatta gelişmeye devam etmekte olup, İtalyan kültürel tanıtım faaliyetleri için yıllardır temel bir referans noktası olmuştur.
Büyükelçi Marrapodi yaptığı konuşmada “İtalya ve Türkiye’nin, karşılıklı refah ve huzuru teşvik etmek için birlikte hareket etmeye odaklanarak çalışmalara devam ettiklerini ve bu ikili ilişkiyi besleyen sivil toplumlar düzeyinde derin bağlarla birleştiklerini” vurguladı. Büyükelçi Marrapodi, “İki ülkeyi karakterize eden sadece maddi değil, aynı zamanda fikirlerin de geniş mirası olan ikili diyaloğumuzun her yönde derinleşmenin temeli olmalıdır ” diye belirtti.
İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo “Bugün İtalyan arkeologlar, Türk meslektaşlarıyla birlikte, tarih öncesinden klasik döneme, Bizans dönemine kadar insanlık tarihinin ana dönemlerini inceliyor, analiz ediyorlar ve tüm bu bulgular en prestijli uluslararası dergiler yer alıyor” dedi.
Arkeologlar, sunumlarında, çalışma alanlarında yaz mevsiminde ortaya çıkan bilimsel araştırmaların temel sonuçlarını anlattılar. Bunlar, her yıl yenilenen kültürel işbirliğinin mükemmel bir örneği olarak ve Türk meslektaşlarının toprak, arkeolojik teknikler hakkındaki derin bilgileri sayesinde İtalya’dan gönderilen araştırmacıların çalışmaları ile ortaya çıkan bulgulardır.
İtalya, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan işbirliği ve yerel makamlarla yapılan verimkar anlaşmalar sayesinde, Türkiye’deki arkeolojik kazıların geliştirilmesine en fazla katkıda bulunan ülkeler arasında yer almaktadır. MAECI tarafından finanse edilen Anadolu’daki en önemli İtalyan arkeolojik misyonlar arasında Malatya-Arslantepe, Gaziantep-Karkamış, Yozgat-Uşaklı Höyük, Niğde-Kınık Höyük, Mersin-Yumuktepe, Kayseri-Kültepe ve Mersin-Elaiussa’yı anmadan geçemeyiz.