Video yayıncılığında hızın formülü: Yerel veri merkezleri ve CDN
Tüm internet trafiğinin yüzde 58’i video izlemek için kullanılıyor. Yüksek miktarda veri aktarımı gerektiren video yayıncılığında herhangi bir gecikme yaşanmaması için şehrin merkezinde, ileri teknolojiye sahip ve CDN hizmeti sunabilen veri merkezlerine ihtiyaç var
Türkiye’nin veri merkezi Radore, video yayın hizmetlerinin sıklıkla konuşulduğu şu günlerde, gerekli altyapılar için uyarılarda bulunuyor. We Are Social ve HootSuite’in her yıl yayınladığı Küresel Dijital Raporu‘na göre, Raporda Türkiye’deki kullanıcılar günde ortalama 7 saat 15 dakikalarını internette geçiriyor. Ayrıca kullanıcıların yüzde 96’sı çevrimiçi videolar izlerken, yüzde 43’ü ise TV içeriklerini internet üzerinden izliyor. Kullanıcıların yüzde 36’sı internet üzerinden canlı yayınlanan oyunları oynuyor, yüzde 27’si başkalarının oyun oynadığı canlı yayınları izlemeyi tercih ediyor. Yüzde 16’lık bir kesim ise e-spor müsabakalarını canlı olarak takip ediyor.
720p bir video saatte 1GB veri kullanırken, 1080p bir video 1.5GB harcıyor, 2K çözünürlükte bir video ortalama 3GB tüketiyor. 4K bir videonun internet üzerinden izlenmesi ise saatte 7.2GB anlamına geliyor. Bant genişliği yönetim şirketi Sandvine’in yaptığı araştırmaya göre, tüm internet trafiğinin yüzde 58’ini video harcıyor. Dünyanın en popüler çevrimiçi yayın (video streaming) hizmeti sunan platformu, tüm dünya internet trafiğinin yüzde 15’ini tek başına harcıyor.
Yüksek hızlı internetin yaygınlaşmasıyla video tüketiminin her geçen gün arttığına dikkat çeken Radore Veri Merkezi Genel Müdürü Sadi Abalı, “Bölgenin en fazla video tüketilen ülkesi olan Türkiye’deki kullanıcıların çevrimiçi video hizmetlerine hızla adapte olduğunu gözlemliyoruz. Hızla büyüyen bu pazarda tüketicilerin sorunsuz bir video deneyimi için internet ağlarının yanı sıra video hizmeti veren şirketlerin altyapıları da büyük önem taşıyor. Bulut bilişim çözümleri bu devasa verinin saklanması, işlenmesi ve yayınlanması için fırsat sunuyor” dedi.
Yerel veri merkezlerinin konumları sayesinde çok daha hızlı veri aktarımında bulunabildiğini belirten Abalı, verinin fiziksel ağlardaki yolculuk mesafesinin, belirleyici faktörlerden biri olduğu bilgisini verdi. Veri merkezlerinin, internet üzerinden sunulan hizmetlerin daha kaliteli ulaştırılması için rolü gün geçtikçe artıyor. CDN (İçerik dağıtım ağı) çözümleri hızlı veri aktarımı konusunda yayıncıların elini kolaylaştırıyor. Web siteleri ve uygulamalardaki statik içerikler kullanıcılara en yakın konumdaki CDN sunucusundan iletildiği için yayın sırasında yaşanan gecikme süreleri de azalıyor.