DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Veri Merkezleri Black Friday’e hazır mı?

    Veri Merkezleri Black Friday’e hazır mı?
    08.11.2018
    A+
    A-

    Ülkemizde de hızla yaygınlaşan Kasım ayındaki büyük indirim furyasında online satışlar rekor üstüne rekor kırıyor. Veri trafiğinin de oldukça yoğunlaştığı bu dönemde, kullanıcılara kusursuz bir online alışveriş deneyimi sunmanın formülü bulut bilişim çözümlerinden geçiyor

    Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çeşitli sloganlarla hayat bulan Black Friday (Kara Cuma) indirimleri, online satışların hızla artmasını tetikliyor. Örneğin 2017 yılında Kasım ayının 4. Cumasına denk gelen alışveriş döneminde, Türkiye’de internet üzerinden kartlı ödemeler bir önceki yıla göre 2 kat artarak 565 milyon liraya çıktı.[1] Bu yıl 23-26 Kasım arasında sürecek indirim dönemi, elektronik ürünlerde önemli indirimlerin yaşandığı Siber Pazartesi ile son bulacak.

    Ölçeklenebilir bulut çözümleri e-ticaret sitelerini ayakta tutabilir

    Bu dönemlerde online satış kanallarında binlerce kullanıcı saatler içerisinde stokları tüketecek alışveriş yapıyor. Araştırmalara göre, bu dönemde e-ticaret sitelerinin ziyaretçi trafiğinin ortalama yüzde 65, işlem sayıları da yüzde 170 artacağını dile getiren Radore Genel Müdürü Sadi Abalı, “E-ticaret yapan şirketler bu dönemde yaşanan bu artışlarda kesintisiz hizmet verebilmek için veri merkezlerini optimize etmelidir. Tepkileri yavaşlayan, sayfa yüklenme süreleri artan siteler anlık olarak binlerce kullanıcıyı kaybedebiliyor. Bu döneme hazırlıklı olmak için bulut teknolojileri kullanılarak, esnek çözümler tercih edilmeli” dedi.

    Altyapıların enerji, bant genişliği, işlemci gücü, depolama kapasitesi gibi birçok metrikte ölçeklenebilir olması gerektiğini dile getiren Abalı, DDoS gibi saldırılardan korunmak için de yönlendirici yazılımlar ve network katmanındaki önlemlerle henüz saldırı sisteme ulaşmadan engel olunması gerektiğini belirtti.

    Kaynaklar

    [1] Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verileri

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.