Vekon, depreme karşı hafif çelik yapı sistemini öneriyor
Vefa Holding İcra Kurulu Başkanı Turan Koçyiğit, depreme dayanıklılığı, estetiği, konforu, yüksek izolasyon değerleri ile hafif çelik yapı sisteminin deprem kuşağında yer alan Türkiye için vazgeçilmez olduğunu söyledi.
Birçok yıkıcı deprem yaşayan ülkemiz son olarak 17 Ağustos, 12 Kasım 1999 ve 2013 Van depremleriyle sarsıldı. Halen ülkemizin belli bölgelerinde depremler olmaya devam ediyor. Bu depremlerde gösterdi ki yüzde 92’si deprem kuşağında yer alan Türkiye’de binaların depreme karşı güvenli bir şekilde inşa edilmesi çok büyük önem taşıyor. Vefa Holding İcra Kurulu Başkanı Turan Koçyiğit, depreme dayanıklılığı, estetiği, konforu, yüksek izolasyon değerleri ile hafif çelik yapı sisteminin deprem kuşağında yer alan Türkiye için vazgeçilmez olduğunu söyledi. Türkiye’de 1999 depreminden sonra gelişmeye başlayan hafif çelik yapı sektörünün halen çok fazla bilinmediğini hatırlatan Koçyiğit, hafif çelik yapıların betonarme yapıdan çok daha güçlü olduğunun altını çizdi.
Depreme karşı çok dayanıklıdır
Hafif çelik yapıların kentsel dönüşüm için de çok doğru bir çözüm olduğunu ifade eden Koçyiğit, şöyle devam etti: “Çünkü bu yapılar esnek yapısı ile depreme karşı çok dayanıklıdır. Esnek yapısı, mimari çizimleri kolaylaştırır ve özel tasarımlara imkân tanır. Ön üretimli yapısal çelik ürünler sadece cıvata bağlantısı ile monte edilir. Ürün montajını hızlandıran bu özellik, yapısal çelik ürünlerin alternatiflerine kıyasla çok daha kısa sürede inşa edilmesini sağlar. Çelik, geri dönüşümlü bir malzeme olduğu için yapısal çelik sistem çevreyi korur.
Ön üretim, inşa sürecinin her aşamasını denetim altında tutmayı sağlar. Üretimin her aşamasının denetlenmesi, şantiyedeki olası aksaklıkları ortadan kaldırır. Yapısal çelik ürünler, cıvata bağlantısı dışında bütün işlemleri tamamlanış olarak şantiyeye sevk edildiği için zaman kaybı yaşanmaz.”
Hafif çelik yapı sistemi Türkiye’de kabul gördü
Koçyiğit, Vekon olarak prefabrike yapı, yaşam konteyneri, hafif çelik yapı ve yapısal çelik binaların tasarım, üretim ve uygulama süreçlerini anahtar teslim hizmet modeliyle tek başına üstlendiklerini belirtti. Ön üretimli yapı sektörünü dünya çapında bir noktaya ulaştırdıklarını dile getiren Koçyiğit, “Vekon, yenilikçi üretim ve hizmet anlayışıyla hafif çelik yapı sisteminin Türkiye’de kabul görmesini ve yaygınlaşmasını sağlamıştır. Üretim ve hizmet teknolojisini, küresel inşaat sektörünün gelişimine paralel olarak sürekli yenileyen Vekon, çeliği estetik ve konforla birleştirmeyi başararak yaşam alanı inşasına yepyeni bir soluk kazandırmıştır” dedi.
Vekon’un hafif çelik yapı üretiminde kullandığı tüm malzemeler oldukça hafif olduğunun altını çizen Koçyiğit, “Bu da bina yükünü azaltarak her türlü zemine bina inşasını olanaklı kılar. Çeliğin ahşaptan 21, betonarmeden 10 kat daha esnek olması, farklı özelliklere sahip zeminlerde yine çeliği avantajlı konuma taşıyan bir özelliktir. Özellikle deprem güvenliği açısından risk taşıyan bölgelerde, çelik, hayat kurtaran bir yapı sistemidir. Vekon hafif çelik yapılar sökülebilir, taşınabilir ve tekrar monte edilebilir özelliktedir. Bu da malzeme israfını tamamen ortadan kaldırır ve maliyet avantajı sağlar” diye konuştu.
Yurtiçi ve yurtdışında geniş yelpazede çözümler sunuyor
Yurt içi ve yurt dışında birçok büyük çaplı projeye imza atan Vekon; Venezuela’da 1.800 konut, Somali’de 200 yataklı hastane, Antalya’da 40 adet otel villaları, Gabon’da 568 adet toplu konut ve araştırma – eğitim merkezi, İstanbul’da hobi evleri, Kilis ve Urfa’da okullar ve sosyal tesis binaları, farklı şehirlerdeki satış ofisleri, yurt binaları gibi çok geniş yelpazede çözümler sunuyor. Depremlerin hemen ardından depremzedeleri hayata bağlayacak Acil Yerleşim Üniteleri ve yaşam konteynerleri kuran Vekon, Maraş’ta ve Osmaniye’de yaşam konteynerleri yaparak teslim etti. Acil Yerleşim Üniteleri, afet sonrası barınma başta olmak üzere acil konaklama ihtiyacının kolay ve hızlı bir şekilde giderilmesi amacıyla geliştirildi.