DOLAR 34,5848
EURO 36,2999
ALTIN 2974,116
BIST 9626,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Vekon, deprem sonrasında Malatya’da hafif çelik köy evleri inşa ediyor

    Vekon, deprem sonrasında Malatya’da hafif çelik köy evleri inşa ediyor
    25.11.2024
    A+
    A-

    6 Şubat Kahramanmaraş depreminden etkilenen illerde yeniden yapılaşma çalışmaları çerçevesinde hafif çelik köy evleri inşa ediliyor. Deprem dirençli yapılaşmada önem taşıyan çelik evler ilk kez 2020 Elazığ depreminden sonra oluşturulan hafif çelik yapı şartnamesi ile çeşitli bölgelerin yeniden yapılaşmasında kullanılmıştı.

    11 ili kapsayan deprem bölgesinde, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından ihale edilen, deprem dirençli köy evleri kurulmasına yönelik çok sayıda projenin inşası devam ediyor. Bu kapsamda Vefa Group’un ön üretimli yapı sektöründe faaliyet gösteren markası Vekon da yüklenici bir firmanın çözüm ortağı olarak Malatya’nın farklı köylerinde hafif çelik yapı sistemiyle her biri tek katlı 108 metrekare olan 200 adet köy evinin inşasını sürdürüyor.

    Depremin yaşandığı ilk günden itibaren bölgede acil yaşam alanları ve hastane yapımında yer alan Vekon, bölgede 10 bine yakın modüler yapının ve 8 bin metrekare çelik yapının inşasını tamamladı.

    İlk kez 2020 yılında TOKİ öncülüğünde, sektör temsilcilerinin de içinde bulunduğu bir heyet tarafından oluşturulan hafif çelik yapı şartnamesi ile Türkiye’nin çeşitli illerinde 50.000 adet hafif çelik köy evi inşa edilmişti. Vefa Group’un da bu şartnamenin oluşturulmasında önemli katkıları olmuş, proje kapsamında üç ilde 27 farklı lokasyonda köy evleri yapmıştı.

    ORHAN GÜNER; “DEPREM DİRENÇLİ KENTLER İÇİN ÇELİK YAPILARA YÖNELİK BİLİNCİ ARTIRMALIYIZ”

    Vefa Group Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Güner; “2000 yılında Türkiye’nin ilk hafif çelik yapısını hayata geçirdiğimizde bu alanda gerek kamuda gerekse devlet kademelerinde yeterli bilgi birikimi ve farkındalık yoktu. İlerleyen süreçte ülkemizin yaşadığı deprem felaketlerinde çelik yapının önemi daha da öne çıktı. Van, Elazığ ve Malatya depremleri sonrasında yenilenen yerleşim alanlarında çelik yapılar tercih edilmeye başlandı. Bizlerin de bu dönemde hayata geçirdiği çok sayıda köy evi oldu. Geçtiğimiz yıl yaşanan 6 Şubat depremlerinin yaraları sarılırken, yenilenen köylerde de hafif çelik yapılar inşa ediliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 100.000 adet olarak hedeflenen hafif çelik köy evinin yarıya yakını ihale edildi, 30.000’e yakını ise teslim edildi. Biz de şu an Malatya’nın köylerinde çözüm ortağı olarak hafif çelik evler inşa ediyoruz. Bu köy evleri depreme karşı yüksek dirence sahipken tüm donatılarıyla da nitelikli birer yaşam alanı olarak öne çıkıyor. Çelik yapılara karşı olan bilinç 25 yılda belirli bir mesafe kaydetti ancak daha fazla adım atılması gerekiyor ve bu alanda farkındalığın artırılması gerekiyor. Deprem bölgesinde devlet tarafından çelik yapılar inşa ediliyor ancak toplumun da bilinçlenmesi ve çeliğin dönüşümde bir tercih olarak görülmesi gerekiyor.” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.