DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Unutulmaya yüz tutan mesleklerden biri; Geleneksel Füme Ustalığı

    Unutulmaya yüz tutan mesleklerden biri; Geleneksel Füme Ustalığı
    31.10.2019
    A+
    A-

    Eski çağlardan beri insanoğlunun balık ve kırmızı eti bozulmadan koruma yöntemlerinden biri tütsülemedir. Füme ustalığı ise çiğ eti bir lezzet şölenine dönüştürüyor. Günümüzde unutulmasına rağmen bünyesindeki Füme ustalarıyla ürünlerini talaş ve ağaç kabuğu yakarak fümeleyen Kocaman Balıkçılık,  bu lezzetleri sıcak ve soğuk olmak üzere iki farklı yöntemle fümeleyerek bu geleneksel ritüeli yeni nesillere de aktarıyor.

     

    Yaklaşık 90 bin yıllık geçmişiyle dünya mutfağının vazgeçmediği bir teknik olan tütsüleme,  en eski et saklama yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Zor koşullara dayanabilen füme et, aynı zamanda odun dumanında olgunlaştığı için lezzetiyle de farklılaşıyor.

     

    “Kocaman Balıkçılık füme ürünleriyle pazar payını her geçen gün arttırıyor”

    Tütsülemede pişirme meşe, akçaağaç, kayın, elma ve kiraz gibi sert ağaçların odun talaşından gerçekleştiriliyor. Et ya da balığın lezzetli ve aromatik olması için bu ağaçların doğrudan odunları yerine, duman çıkarması bakımından kabuk ve talaşları kullanılıyor. Gıdanın uzun süre saklanabilmesine yol açan ise tütsüleme işlemindeki dumanda yer alan patojen düşmanı bazı maddeler… Kocaman’da füme işlemi 4 gün sürüyor. Ürünler fümelendikten sonra dilimleme işlemine tabii tutuluyor ve sonrasına vakumlanarak paketleniyor. Ayrıca ürünlerin lezzet ve tazeliğini koruması için doğrudan ışık görmemesi ve vakum ambalajının vakum özelliğinin ekstra kuvvetli olmasına dikkat ediliyor.

     

    Geleneksel yöntemlerden taviz vermeden ürünlerini talaş ve ağaç kabuğu yakarak fümeleyen Kocaman Balıkçılık, Türk Somonu, Alabalık, Uskumru Çiroz ve Midyesi ile iç pazarın yanında ihracata odaklanıyor. Bandırmadaki tesisinde geleneksel yöntemlerle tütsüledikleri ürünlerle piyasaya hızlı bir giriş yapan Kocaman Balıkçılık,  bu ürünleri 5 kıtada 35 farklı ülkeye ihraç ederek sektördeki önemli bir boşluğu kapatıyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.