TürkTraktör Erenler Fabrikası dünya klasında üretim başarısını ‘Gümüş Seviye’ye taşıdı
Dünya Klasında Üretim metodolojisinde ‘Bronz Seviye’ye sahip olan TürkTraktör Erenler Fabrikası, kuruluşunun 5. yılını yeni bir başarıyla taçlandırarak üretim sistemini ‘Gümüş’ seviyeye taşıdı. Erenler Fabrikası, CNH Industrial fabrikaları arasında en kısa sürede ‘Gümüş Seviye’ye ulaşan fabrika oldu.
29 Kasım 2019- Türkiye otomotiv sektörünün halen faaliyetteki en köklü üreticisi TürkTraktör, 65 yıldır devam eden sürdürülebilir başarısını, üretim faaliyetlerinde hayata geçirdiği iyileştirme ve geliştirmelerle daha ileriye taşıyor.
TürkTraktör Erenler Fabrikası, henüz açılışının üzerinden 5 yıl geçmişken tüm departmanların, standartların yükseltilmesi hedefiyle sistemli bir şekilde çalışmalarının ardından yeni bir başarıya imza atarak Dünya Klasında Üretim (WCM- World Class Manufacturing) sisteminde “Gümüş Fabrika” seviyesine ulaştı. Kuruluşundan bu yana, üretim standartlarını sürekli yükseltmeye odaklanan fabrika, bu metodoloji ile iş güvenliği, kalite, verimlilik, ürünün müşteriye zamanında ulaşması, çevre etkileri ve çalışan gelişimi alanlarında çok önemli iyileştirmeler yapmayı başardı.
Erenler Fabrikası’nın açılışıyla beraber her iki TürkTraktör fabrikasının iki vardiya çalışması durumunda, toplam üretim kapasitesi 35 bin adetten 50 bin adet traktöre yükselmişti. 2018 yılında Avrupa’da 147 bin adet traktör satıldığı düşünüldüğünde, 50 bin adetlik kapasitesiyle TürkTraktör Avrupa’nın en büyük traktör üreticilerinden biri konumunda bulunuyor.
WCM metodolojisi ile yürütülen üretim sisteminde; iş yeri organizasyonu, iş güvenliği, kalite, maliyet, bakım, lojistik, çevre ve enerji gibi ana süreç denetimleri sonucunda bu seviyeye layık görüldüklerini ifade eden TürkTraktör Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nebi Doğan Özdöngül; “Sektörümüzün öncü üreticisi olarak her zaman Türkiye tarımını ve çiftçilerimizi ileriye taşıma hedefiyle çalışıyoruz. WCM metodolojisi dünya klasında üretimde günümüz ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilen bütünsel bir anlayışa sahip. Biz de TürkTraktör’de bu bakış açısıyla ‘sıfır hata, sıfır kaza, sıfır arıza, sıfır kayıp ve atık’ yaklaşımı sayesinde hem ürün kalitemizi yükseltmeyi hem de maliyet kalite dengemizi korumayı başarıyoruz. “Gümüş Fabrika” seviyesi ile elde edilen başarı aslında, üretimden son kullanıcıya yani Türkiye ve dünya çiftçisine giden direkt faydadır.” diyerek sözlerine devam etti.
CNH Industrial fabrikaları arasında ‘Gümüş Seviye’ başarısına en hızlı ulaşan Erenler Fabrikası oldu
Bu yeni başarıyı, dünya standartlarına sahip ürünleri yine aynı standartlardaki üretim sistemini barındıran tesislerde üreterek müşterilerine sunma vizyonuyla elde ettiklerini belirten Özdöngül, konuyla ilgili açıklamalarını şöyle tamamladı: “WCM ekiplerimizin bir arada yürüttükleri planlı ve ekip ruhuna dayalı yoğun çalışmalar sonucunda, zorlu bir denetim ve puanlama sürecini “Gümüş Fabrika” seviyesine geçiş yaparak tamamladık. Erenler fabrikamız CNH Industrial fabrikaları arasında “gümüş” seviyeye en kısa sürede ulaşan fabrika oldu. 2018 yılı sonuçlarına göre ülkemizin traktör üretiminin %72’sini gerçekleştiren üretici olarak bu kadar büyük bir operasyonu rekabetçi ortamda sürdürmek ve liderliğimizi koruyabilmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Açılışının 5. senesinde Erenler Fabrikamızın bu seviyeye ulaşmış olması tüm çalışanlarımızın sürdürülebilir gelişime duydukları inancın bir göstergesidir.”
WCM (World Class Manufacturing – Dünya Klasında Üretim) Hakkında
WCM, üretim başta olmak üzere, şirket içindeki tüm süreçlerin performansında dünya klasında seviyeye erişmek, üretimde rekabet gücünü sistematik bir biçimde iyileştirmek ve geliştirmek için tasarlanmış endüstriyel ‘state-of-art’ üretim metodolojisidir. 360 derece bir sistem olarak tanımlanan WCM, yan sanayilerin de dahil olduğu fabrika organizasyonunun tamamını kapsıyor. Her biri kendi içinde farklı aşamalara sahip 10 teknik ve 10 yönetimsel ayaktan oluşan sistem, üretim kalitesini dünya çapında en iyi seviyeye ulaştırmak, israf ve kayıplarla birlikte maliyeti azaltıp verimliliği artırmak, teslimat yani lojistik sürelerini azaltmak, iş kazalarını sıfırlamak gibi hedefleri içeriyor. Sistemde her bir süreç, denetlemeler sonucu farklı puanlamalarla değerlendirilirken, alınan puanlara göre fabrikaların seviyeleri belirleniyor.