Türkiye’deki Ar-Ge Merkezi’nden tüm dünyaya ihracat gerçekleştiriyor
İklimlendirme sektörünün öncüsü Systemair, Türkiye’yi üretimin ve inovatif teknolojilerin merkez üssü olarak konumlandırmak amacıyla Ar-Ge konusunda titiz ve başarılı çalışmalara imza atıyor. Havalimanlarından tünellere, savunma sanayisinden madenlere, hastanelerden fabrikalara, alışveriş merkezlerinden okullara kadar pek çok farklı alanda taze hava sağlamak misyonuyla çalışan Systemair, Dilovası Ar-Ge Merkezi’nde geliştirdiği teknolojilerle ihracata odaklanıyor. Sektörün sayılı Ar-Ge merkezlerinden birine sahip olan Systemair, yetkin mühendis kadrosuyla gerçekleştirdiği projelerde hem yerelde hem de globalde adından sıkça söz ettiriyor.
Geleceği referans alan teknolojisi ve köklü inovasyon mirası ile iklimlendirme sektörünün lider temsilcileri arasında yer alan Systemair, Dilovası Ar-Ge Merkezi’nde geliştirdiği teknolojilerle ihracatta fark yaratıyor. Küreselleşmenin etkilerinin ve rekabetin yoğun olarak yaşandığı sektörde Systemair, Ar-Ge faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Türkiye’nin HVAC sektöründeki rolünü, potansiyelini ve ihracat kabiliyetini çok önemsedikleri için birçok ürünün tüm Ar-Ge çalışmalarını kendi bünyelerinde sürdürdüklerini ifade eden Systemair Türkiye Teknik Departmanlar Direktörü Arkun Andıç, stratejik ürün planlama çalışmaları ile yeni ürünler geliştirip ihracatını gerçekleştirmek için çalıştıklarını ve bu doğrultuda yakın zamanda veri merkezi test laboratuvarını hayata geçireceklerini vurguladı.
Büyüme ve ihracat performansını artırmada en etkili itici güç Ar-Ge
HVAC sektöründe sürdürülebilir katma değer yaratabilmenin arkasında sürekli devam eden Ar-Ge çalışmaları olduğunu vurgulayan Arkun Andıç, sözlerine şöyle devam etti: “İhracata dönük kalkınma stratejisinin temelinde üretim ve üretimi destekleyen Ar-Ge çalışmalarının olduğu bir gerçek… Yeni endüstri çağında ihracatta rekabet üstünlüğünü sağlayabilmek de kesinlikle Ar-Ge yatırımlarıyla doğru orantılı seyrediyor. Systemair olarak hem markamızın hem de ülkemizin büyüme performansını artırmak amacıyla Ar-Ge’yi büyük bir güç olarak kullanıyoruz. Sektörün önemli Ar-Ge merkezlerinden biri olan Dilovası’ndaki merkezimizde çalışmalarımıza sadece yeni yatırımlar özelinde değil aynı zamanda insan kaynağı ekleyerek devam ediyoruz. Ülkemizin HVAC sektöründeki kimliğini güçlendirmek amacıyla üniversite iş birlikleri ve TUBİTAK destekli projeler gerçekleştiriyor, laboratuvarımız ve gelişmiş alt yapımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Veri merkezi soğutma çözümlerinin karbon ayak izini hesaplayan tek şirket oldu
Sektörün dünyanın dinamikleri karşısında sürekli değişim göstermesi gerektiğini söyleyen Andıç; “Systemair Türkiye olarak Ar-Ge çalışmalarına öncülük ederek ülkemizi üretimin ve inovatif teknolojilerin aranan merkezi olarak konumlandırmak istiyoruz. İklimlendirme ürünlerinin fizibilitesinden tasarımına kadar olan her aşamasını ülkemizde uzman mühendislerimizle yapıyor; termal testler, akustik testler ve hava akış testleri için İsveç, İtalya, Fransa ve Slovakya’daki test ekipleriyle birlikte yol alıyoruz. Grup içinde öncülük ettiğimiz birçok çalışma da bulunuyor. Bunların başında gelen ve veri merkezi soğutma cihazları kapsamında geliştirdiğimiz LCA (Life Cycle Assesment) yazılımı, data center cooling yani veri merkezi soğutma ürünlerinin ömrü süresince ürettiği karbon ayak izini hesaplayabiliyor. Bu çalışmayı Systemair Grup içinde ve sektörde, sadece firma bünyesindeki kaynaklarla yapabilen tek firma olmamızın yanı sıra kendi bünyesinde çevre mühendisi bulunduran tek firma olduğumuzu da vurgulamak isterim” dedi.
Veri merkezi soğutma çözümlerine yeni bir soluk getirecek
Şirketin yatırım gündeminin ilk sırasında veri merkezi soğutma cihazları başta olmak üzere klima santrallerinin testlerinin gerçekleştirileceği laboratuvar olduğunu belirten Andıç, “Systemair Grup tarafından yapılan ilk veri merkezi soğutma cihazları test laboratuvarı yatırımı olması planlanan bu tesisle tüm veri merkezi soğutma cihazlarının 365 gün simülasyon testlerini kendi bünyemizde gerçekleştirme fırsatı elde edeceğiz. Dünya genelindeki veri merkezi soğutma çözümlerine yeni bir soluk getireceğini düşündüğümüz tesisimiz, Avrupa’daki en modern ve yüksek kapasiteli test laboratuvarı olma özelliğiyle firmamızı gururlandırıyor. Systemair Grup içerisinde bu kadar yüksek kapasiteli ve yüksek donanımlı başka bir test laboratuvarı bulunmadığı için Türkiye’nin stratejik konumu ve ihracat potansiyeli açısından önemli bir yatırım olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.
Geniox VOClean Ekoloji Ünitesi’ni üreten tek ülke
Doğru alt yapı ve beşerî sermaye birikiminin sağlanması durumunda Ar-Ge ile ortaya çıkacak ürünün, firmaların ve hatta ülkelerin stratejik konumunu güçlendirecek kadar önemli olduğunu dile getiren Andıç, endüstriyel mutfaklar için geliştirdikleri Geniox VOClean Ekoloji Ünitesi ile bunu başarmak istediklerini vurguladı. Tüm Ar-Ge çalışmalarının Dilovası’ndaki merkezde yürütüldüğü Geniox VOClean Ekoloji Ünitesi’nin ihracattaki rolüne değinen Arkun Andıç; “Çevre hassasiyeti ve ekolojiye verilen önemin yüksek olduğu coğrafyalarda yoğun talep alan bu ürünümüzün stratejik planlamasından geliştirilmesine, tasarımından pazar araştırmasına kadar tüm Ar-Ge çalışmalarını başarılı bir şekilde yürüttük. Bu ürünü ülkemizde geliştirip Systemair Grup standartları çerçevesinde dönüştürerek grup bazında satılabilir bir ürün haline getirdik. Ülkemizde bu özellikleri barındıran böylesi bir ürünü yerli üretimle sağlayabilen tek üretici olarak hem ülkemizde hem de ihracat pazarlarında çok ciddi bir talep almak gurur verici” diyerek sözlerini tamamladı.