Türkiye’de ürettiği trafoları 6 kıtada 60 ülkeye ihraç ediyor
Son yıllarda hızla gelişerek bütün sanayi dalları için vazgeçilmez hale gelen elektrik ve elektronik sektörü, ihracatta da önemli bir rol üstlenerek sanayi sektöründe ilk 5 ihracatçı sektör arasında yer alıyor. Üretim kapasitesi ve ihracat oranı açısından Türkiye’de alçak ve orta gerilim trafo ile reaktör sektörünün lider firması konumunda olan Elektra Elektronik,dünya çapında aydınlatma, elektrik, otomasyon, demir-çelik, makine, robotik,tersane, asansör, vinç sanayi, raylı sistemler, medikal gibi elektrik enerjisinin kullanıldığı pek çok farklı sektörde transformatörleri ile yer alıyor. Kontrol, izolasyon, medikal, oto ve motor yol verme oto transformatörleri ile farklı sektörlere hitap eden marka, dünya standartlarına uygun tasarlayıp ürettiği transformatörlerinin yüzde 50’sini 6 kıtada 60 ülkeye ihraç ediyor. Türkiye’nin yanı sıra Almanya’da şirketi, Çin ve Amerika’da ise satış ofisleri bulunan Elektra Elektronik, yurt dışı pazar payının ve iş hacminin artması sonucu kapasitesini ikiye katladığı yenilenen fabrikası ile dünya pazarlarındaki hakimiyetini daha da artırmaya hazırlanıyor.
Türkiye,dünya transformatör sektöründe öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor. Ülkemizde sanayide yaşanan büyüme ve artan elektrik enerjisi talebi ile transformatör sektörü önemli bir büyüme potansiyeline sahip sektörler arasında başı çekiyor. 6 kıtada 60’a yakın ülkeye yerli trafo ve elektronik ürün ihracatı gerçekleştiren Elektra Elektronik, sürdürülebilir ihracatın sağlanması için ihtiyaca özel çözümler sunuyor ve böylelikle sektörün dünya pazarındaki önemli oyuncularından bir tanesi olarak konumlanıyor. Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve ülkemizde üretilen transformatörlerinin yüzde 50’sini ihraç eden şirket, yurtdışı pazar payının ve iş hacminin artması sonucu kapasitesini ikiye katladığı yenilenen fabrikası ile uluslararası arenadaki yerini daha da güçlendirmeyi hedefliyor. Türkiye’nin yanı sıra Almanya’da şirketi, Çin ve Amerika’da ise satış ofisleri bulunan Elektra Elektronik, kuruluşundan bu yana yoğun bir şekilde devam eden Ar-Ge çalışmalarını bünyesinde bir Ar-Ge Merkezi kurarak taçlandırmayı hedefliyor.
Genellikle enerji iletimi ve dağıtımında kullanılan transformatörler bu alanda 40 yıllık deneyime sahip olan Elektra Elektronik bünyesinde; kontrol, izolasyon, medikal,oto ve motor yol verme oto transformatörleri olmak üzere 5 farklı şekliyle yer alıyor. Yüksek manyetik geçirgenlikli demir nüve, isteğe göre bakır veya alüminyum sarım, düşük kayıp, yüksek verim, sessiz çalışma ve neme karşı koruma için vakumda vernikleme gibi özellikleriyle ön plana çıkan Elektra Elektroniktransformatörleri, CE işaretli ve Avrupa standartlarına uygun olarak ISO 9001Kalite Yönetim Sistemi altında üretiliyor.
Kontrol Transformatörleri
Elektrik panoları gibi endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılan kontrol transformatörlerinin giriş ve çıkış gerilimleri 1000 V’a kadar olup orta uç ve ekran gibi özel sargılar da sağlanabiliyor. Trafonun güç değeri, 10 kVA’ya kadar bir aralıkta müşteri tarafından belirlenebiliyor. Trafonun çıkış uçları klemensli ve isteğe göre vida veya ray bağlantısına göre üretiliyor. Kontrol transformatörleri,besledikleri rölelerin çekme anlarında ihtiyaç duydukları yüksek akım değerini,çıkış gerilim değerinde ciddi bir düşüş olmaksızın sağlayabiliyor. Bu değere“kısa süreli güç değeri” deniyor ve bütün kontrol transformatörlerinde tanımlanması gerekiyor.
İzolasyon Transformatörleri
Üç fazlı sistemlerde galvanik izolasyona ihtiyaç duyulduğunda veya gerilim seviyeleri arasında geçiş yapılması gerektiğinde kullanılıyor. Giriş ve çıkış gerilimleri 5000V’a kadar olup orta uç ve ekran gibi özel sargılar da sağlanabiliyor. İstenilmesi durumunda kabin içerisinde de üretilebiliyor ve transformatörün güç değeri ihtiyaca göre 1600kVA’ya kadar seçilebiliyor. Transformatörün çıkış uçları isteğe göre klemensli, pabuç çıkışlı veya bara çıkışlı olabiliyor. Giriş çıkış vektörel bağlantı grubu talebe göre belirleniyor.
Medikal Transformatörler
Hastanelerde vekliniklerde kullanılan transformatörler son derece hassas yükleri beslediği için bu uygulamalara özel olarak tasarlanmış olmaları gerekiyor. Elektra Elektronik’in medikal transformatörleri; yüksek gerilim darbelerine karşı dayanım gücü, iletkenlerle koruyucu toprak arasındaki izolasyon direnci seviyesi veya sargılardan oluşabilecek kaçakları önleme alanındaki hassasiyetigibi konularda standart tip transformatörlere göre oldukça üstün bir konumda yer alıyor. Sağlık sektörüne özel geliştirilen bu transformatörler, tüm bu kriterlerin belirlenmesi ve kontrolü için medikal uygulamalarda kullanılacak transformatörlerin sahip olması gereken özellikleri tanımlayan EN-61558-2-15standardına uyumlu olarak tasarlanarak, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi altında Avrupa standartlarında üretiliyor. Elektra Elektronik’in ürettiği medikal transformatörlerin öne çıkan özellikleri arasında; çok daha düşük demeraj akımı(<12*In) ve boşta akım (<%3), iyi gerilim regülasyonu (<%3), sıfıra yakın kaçak akım, izolasyon seviyesini ölçmek amacıyla özel orta uç ve ısı ölçümü için dahili PTC yer alıyor.
Oto Transformatörler
Genellikle motor kalkışları, voltaj regülasyonu ve enerji verimliliği sağlayan devrelerde uygulanan oto transformatörler, galvanik izolasyon sağlamadan voltaj seviyesinin değiştirilmesinde kullanılıyor. Aynı güçteki bir izolasyon transformatörüne göre daha hesaplı bir çözüm sunuyor. İzolasyon transformatörlerinin aksine gerilim değerlerine göre boyutlar değişiyor. Giriş ve çıkış gerilimleri 3000V’a kadar değişkenlik gösterebiliyor. Müşteri talebine bağlı olarak ekstra çıkış uçları ve ekran sargıları ile üretim yapılabiliyor.Bu transformatörlerin güç seviyeleri 1600 kVA’ya kadar çıkabiliyor. Elektriksel bağlantılar baralar ya da terminal bloklarla sağlanıyor. Müşteri talepleri doğrultusunda herhangi bir bağlantı şekli ile üretim yapılabilen bu transformatörler EN 61558-2-13’in tüm alt standartları ile uyumlu.
Motor Yol Verme Oto Transformatörleri
Motor yol verme oto transformatörleri motorların kalkış anında çektikleri demeraj akımını kısıtlamak amacı ile kullanılıyor. Motorlarda ana çıkış gerilimi ucu nominal gerilimin yüzde 70’i değerinde oluyor ve bu sayede motorun aksına nominaltorkun yarısı uygulanıyor. Bu durumda motorun kalkış akımı nominal akımın altına iniyor ve koruma cihazları sistemin çalışmasını durdurmuyor. Motor yol aldıktan ve nominal çalışma durumuna eriştikten sonra çıkış gerilim ucu girişe aktarılıyor ve motor nominal çalışma moduna geçiyor. Bu sayede transformatör bir sonraki kalkış anına kadar soğuması amacıyla devreden çıkarılmış oluyor. Bu duraklamalı çalışma rejimi sayesinde transformatör normalden çok daha küçük boyutlarda tasarlanabiliyor.