Türkiye’de kültür turları ve alternatif turizmin öne çıkarılması gerekiyor
Turizm gelirleri içerisinde en karlı turizm çeşidi olarak görülen ve son yıllarda hareketliliğin yaşandığı kültür turizminde, sektör temsilcileri turizm gelirleri içinde yüzde 25’lik pay hedefliyor.
Kovid-19 salgınından en fazla etkilenen alanların başında gelen turizm sektörü, önceki yıllara göre düşen turist sayısının açığını kapatma ve yeniden artırmak için yıl boyunca çeşitli kampanyalar düzenledi.
Bu kapsamda son yıllarda önemli bir hareketliliğin gözlemlendiği kültür turizmine yönelen şirketler, Türkiye’deki farklı şehirlerde bulunan kültürel varlıkların ziyaret edilerek kültür turizmini canlı tutmaya çalıştı.
UNESCO kapsamında 19 ana, 96 aday ve adaylığa hazırlanan yüzlerce unsuru bulunan Türkiye, kültürel turizmde önemli bir konumda yer alıyor.
Kültür turizminin teşvik edilmesi amacıyla bu alanda 30 yıldır faaliyet yürüten Touristica ve Diana Tur Yönetim Kurulu Başkanı Burak Tonbul, yaptığı açıklamada, sektöre kültür turizmiyle girdiklerini, yıllar içerisinde turizmde farklı alanlardaki yatırımlarının yanında kültür turizmini işlerinin önemli bir parçası olarak sürdürdüklerini aktardı.
Türkiye’nin UNESCO kültürel mirasları açısından çok zengin bir ülke olduğunu anımsatan Tonbul, “Türkiye’de kültür turları ve alternatif turizmin öne çıkarılması gerekiyor. Böylece kültür turizminde istenilen seviye yakalandığında kış turizmi ve tatil turizmine talep de arttırılabilir.” dedi.
Turizm firmalarının hazırlayacağı hizmet paketlerinde mutlaka kültür turizmi programlarına yer vererek bu alanı desteklemesi gerektiğini vurgulayan Tonbul, iç pazarda olduğu kadar dış pazarda da başta Uzak Doğu olmak üzere Avrupa ülkeleri ve Rusya gibi ülkelerden gelecek turistleri kültür turizmine yönlendirebileceklerini söyledi.
Tonbul, şunları kaydetti:
“Turizm gelirlerinin içinde yüzde 10 payı bulunan kültür turizminde bu oranı yüzde 25 bandına çıkarmayı hedefliyoruz. Dış turizmde ülkemize kültürel ziyarette gelen turistlere baktığımızda Uzak Doğu, Güney Amerika ve Amerika bölgeleri öne çıkıyor. Ziyaret edilen başlıca yerler ise İstanbul, Efes, Pamukkale ve Kapadokya. İç turizmde ise bu alanda en fazla ilginin Güneydoğu Anadolu, Karadeniz, Kapadokya, Ege ve Akdeniz olduğunu söyleyebiliriz.”
Türkiye’nin kültürel miras değerlerinin yurt içinde ve yurt dışında tanıtılmasının önemine dikkati çeken Tonbul, bu kapsamda firmalarının Türkiye’nin, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki kültürel, tarihi ve doğal zenginliklerinin bulunduğu alanların tanıtımı amacıyla başlatılan “2021 Dünya Mirasları Foto Safari” projesine sponsor olduklarını bildirdi.
İlk ayağı, Kapadokya’da Türk ve Rus fotoğraf meraklılarının katılımıyla başlayan ve Türkiye’nin, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki toplam 17 alanda yapılacak projeyle, Türkiye’deki kültürel mirasa dikkati çekmek ve insanları kültürel miras turizmine yönlendirmek istediklerini dile getirdi.