Türkiye’de en çok müzik ve dizi videoları izleniyor
Sosyal medya artık hepimizin hayatında azımsanmayacak bir yere sahip. Metin ve görsel olarak her gün içerik paylaşmanın yanı sıra düzenli olarak video izliyor ve video formatlı içerikleri diğer sosyal medya kullanıcıları ve web dünyasıyla paylaşıyoruz. Video platformlarının milyarlara ulaşan kanal ve kullanıcısı sayısı ile alternatif medya statüsüne yükseldiğini belirten Dijital Dönüşüm Danışmanı ve Me Consultancy kurucusu Murat Erdör, dünya ve Türkiye özelinde öne çıkan video izleme istatistiklerini paylaştı.
YouTube’un en büyük kanalları Tseries ve PewDiePie
87 milyon aboneye sahip Tseries ve PewDiePie, YouTube’da takipçi sayısıyla ilk 2 sırada yer alan kanallar durumunda. Benzer sayıda takipçi adedine sahip olmaları dolayısıyla hangi kanalın sıralamada ilk sırada yer aldığı hemen hemen her gün değişiklik gösteriyor. Bu iki kanalın ardından ise Kanadalı şarkıcı Justin Bieber’ın yönettiği Kidrauhl kanalı geliyor. Kidrauhl adlı kanalın ise 43 milyon abonesi bulunuyor.
Türkiye’de Netd Müzik üstünlüğünü sürdürüyor
13 milyon aboneye sahip Netd Müzik, Türkiye’deki en büyük Youtube kanalı olma özelliğini koruyor. Netd Müzik kanalını, 9.5 milyonun üstünde abone sayısıyla Enes Batur’a ait kanal ve 6.2 milyonun üstünde abonesiyle Orkun Işıtmak’a ait kanal takip ediyor.
Türkiye’de müzik ve diziler önde
Türkiye’de video izleme istatistikleri dikkate alındığında ağırlıklı olarak müzik videoları ilk sırada yer alırken, TV kanallarında yayınlanan dizilere ait videolar, çocuk ve bebeklere yönelik eğlenceli videolar, YouTuber olarak nitelenen meslek grubuna ait videolar ve pratik bilgi sunan videolar izlenme sayılarıyla dikkat çekiyor.
ABD’de pazar 135 milyar dolara ulaştı
Dünya genelinde izleyicilerin %5’i 1 dakikanın ardından izlediği videoyu kapatıyor, %65’lik izleyici kitlesi ise 2 dakikanın ardından izlediği videoyu sonlandırıyor. İzleyicilerin %90’ı ürün videolarının karar verme süreçlerine yardım ettiğini düşünüyor. Tüm bu rakamlara yansıyan dijital video endüstrisinin geldiği noktaya göz atıldığında, yalnızca ABD’de 135 milyar dolarlık bir pazar göze çarpıyor.
Youtube kullanıcılarının %20’si ABD vatandaşı
“Broadcast yourself” yani kendini yayınla mottosuyla yola çıkan Youtube, 88 ülkede ve 76 dil seçeneğiyle hizmet veriyor. Youtube aktif kullanıcılarının yüzde 20’si ABD vatandaşı. Diğer kalan yüzde 80’lik dilimi ise ABD dışındaki 87 ülke oluşturuyor. YouTube kullanıcılarının yüzde 62’sini erkekler, yüzde 38’ini ise kadınlar oluşuyor.