Türkiye deprem gerçeğine ne kadar hazır?
Türkiye deprem gerçeğine ne kadar hazır? Turyap ve Turk Emlak Haber Ajansı iş birliği ile bin 550 kişi ile yapılan anket sonuçları çarpıcı sonuçları gözler önüne serdi.İzmir’i vuran 6.6’lık depremin ardından “Türkiye depreme ne kadar hazır?” sorusu bir kez daha konuşulmaya başlandı. Devletin tüm kurumlarının cuma gününden buyana gece gündüz enkaz altında kalanları çıkarma çabası sürüyor. 2 Kasım 2020 itibarıyla 83 kişinin öldüğü depremde 972 kişi de yaralandı. Bölgede şimdiye kadar Bin 120 artçı deprem meydana geldi.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konuyla ilgili çalışmaların başlatıldığını belirtse de neden daha önce önlemlerin alınmadığı tartışılmaya başlandı. Çürük raporu olmasına rağmen vatandaşların bu yapılarda oturmasına kimlerin izin verdiği ve sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağı şu ana kadar açıklanmış değil. Turk Emlak Haber Ajansı tarafından 1.550 kişi ile yapılan anket sonuçlarına göre vatandaşlar, devletin afetler olmadan önce yapılan çalışmalarını yetersiz buluyor.Ankete katılanlara yöneltilen sorular ve katılımcıların cevapları şu şekilde;
- Yaşadığınız binanın depreme dayanıklı olduğunu düşünüyor musunuz?
Bu soruya verilen cevapların yüzde 53’ü hayır olurken, yüzde 47’lik kesim evet olarak görüş belirtti.
- Depremden sonra yaşananlar unutulur mu? Yoksa ders çıkarılır mı?
Katılımcılar bu soruya yüzde 56 oranında unutulmaz oyu kullanırken, yüzde 44’lük kesim unutulur olarak görüş belirtti.
- İstanbul depreme hazır mı?
Ankete katılan vatandaşların yüzde 98’i ezici bir çoğunlukla, hazırlıksız olduğu yönünde görüş bildirirken, İstanbul için çok geç olmadan kentsel dönüşümün hızlandırılması ve vatandaşların bu konuda aç gözlü davranmamasının altını çizerken, yüzde 2’lik bir kesim ise hazırlıklı olduğu yönünde oy kullandı.
- Kentsel dönüşüm çalışmaları yeterli mi?
Vatandaşlar kentsel dönüşüm konusunda çalışmaların oldukça yetersiz olduğu konusunda hemfikir. Ankete katılanların yüzde 98 oranında çalışmaları yetersiz bulurken, yüzde 2’lik kesim yeterli buluyor.
- Sizce inşaatlar denetleniyor mu?
Katılımcılara yöneltilen sorulardan birisi de İnşaatların denetlenip denetlenmediği. Vatandaşlar bu konuda denetimleri yetersiz buluyor. Yüzde 8’lik kesim denetlemeleri yeterli bulurken, yüzde 92’lik kesim denetimleri yetersiz buluyor.
- Şantiyeler ne sıklıkla denetlenmeli?
Ankete katılanlara inşaat şantiyelerinin haftalık mı, yoksa aylık olarak mı denetlenmesi konusunda sorulan soruya yüzde 73’lük kesim haftalık olarak denetlenmesi yönünde görüş bildirirken, yüzde 27’lik kesim ise aylık olarak düzenli şekilde denetlenmesi yönünde oy kullandı.
- Deprem korkusu yaşıyor musunuz?
Vatandaşlara sorulan belki de en kritik soru “Deprem korkusu yaşıyor musunuz?” sorusu diyebiliriz. İnsanlar günlük hayatın koşturmasından belki zaman, zaman deprem gerçeğini unutsa da İzmir depremi ile bir kez daha bu korkunç gerçeği hatırlamak zorunda kaldı. Katılımcıların yüzde 63’ü deprem korkusu yaşadığı yönünde görüş bildirirken, yüzde 37’lik kesim ise korkmadığı yönünde görüş belirtti.
- Binalarda kullanılan beton kalitesi en az ne olmalıdır?
Katılımcılara yapılarda kullanılan beton sınıfları gösterildi. “Yapılarda en düşük hangi beton sınıfı kullanılmalıdır?” sorusuna büyük çoğunluk C40 beton sınıfının konutlarda ve okullarda da standart olarak kullanılması yönünde görüş beyan etti. Yüzde 89 oranında c40 en düşük binalarda dahi kullanılsın seçeneği ağır basıyor. Yüzde 11’lik kesim ise c40 betonun abartılı olduğunu düşünüyor.
- Yeni yapılan binalara güveniyor musunuz?
Vatandaşların büyük çoğunluğu bu soruya da oldukça karamsar cevap verdi. Yüzde 66 oranında hayır oyu kullanırken, yüzde 34’lük kesim ise yeni yapıları güvenli buluğu yönünde görüş bildirdi.
- İzmir depremi ABD’nin HAARP saldırısı mı?
Belki de anketin en sıra dışı sorusu. Sosyal medyada en çok konuşulan kimisine göre gerçek, kimisine göre de komplo teorisi olarak konuşulan ABD’nin HAARP Gemisi. Bazı teorisyenlerin sıklıkla gündeme getirdiği bu teknoloji gerçek mi, değil mi? bilemeyiz fakat halk tarafından çok da gerçekçi bulunmuyor. Ankete katılanların yüzde 86’lık bölümü bunu saçma olarak değerlendirirken, yüzde 14’lük kesim ise gerçekçi bulduğunu ifade ediyor.