‘Türkiye’ Çin’in sosyal medyasına damgasını vurdu
Türkiye’nin turistik ve kültürel zenginliğini yerinde göstererek Çin kamuoyunda ülkemizin olumlu algısını güçlendiren Yunus Emre Enstitüsü, çalışmalarına devam ediyor. Gerçekleştirdiği çalışmalar çerçevesinde Çin’in kanaat önderlerini, starlarını, basın temsilcilerini, sanatçılarını ve öğrencilerini‘’Misafirimiz Olun’’projesi kapsamında Ülkemizde ağırlayan Enstitü, eşzamanlı olarak Çin’de çok yönlü Türkiye tanıtım seferliği yürütüyor.
Yunus Emre Enstitüsü işbirliğiyle Okçular Vakfı’nca düzenlenen Kemankeş Türk Okçuluğu Sergisi, Çin’in başkenti Pekin’de açıldı.
Okçular Vakfı ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle geleneksel Türk okçuluğunu tüm dünyaya tanıtmak ve ata sporumuza yeni sporcular kazandırmak amacıyla başlatılan Kemankeş Projesi kapsamında “Kemankeş Türk Okçuluğu Sergisi” Çin’in başkenti Pekin’de törenle açıldı. Pekin’deki Olimpik Park’a kurulan ve 26 Ekim – 4 Kasım 2018 tarihleri arasında açık kalacak Sergi; Türk okçuluk tarihini, Çinli ziyaretçilere tanıtacak. Türk kültürünün yapı taşı olan Türk Okçuluğu’nun dünyaya tanıtımına katkı sağlamaya devam eden “Kemankeş Projesi”, Türkiye ve Çin arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesi anlamında önemli bir rol üstleniyor.
“Türkiye’ye Gitmek İçin Çok Sebebim Var” ile hedef 500 milyon Çinliye ulaşmak
Çin’in en büyük sosyal medya platformu YIDIAN da yürütülecek olan “Türkiye’ye Gitmek İçin Çok Sebebim Var” video projesi ile Türkiye, Çin’in sosyal medyasına damgasını vurdu.
Sergi açılış törenin ardından Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı ve Okçular Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Bilal Erdoğan, Okçular Vakfı Başkanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Haydar Ali Yıldız ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Pekin’de Çin’in Facebook’u olarak bilinen YIDIAN’ı ziyaret etti. Çin’in en büyük ikinci mobil bilgi platformu olan 700 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunan ve günlük 59 milyon kişinin kullandığı YIDIAN’ın Başkan Yardımcısı Xiaojun Yang ve CEO Ya Li tarafından Türk heyetine Çin’de yürütülen“Türkiye’ye Gitmek İçin Çok Sebebim Var” Video Projesinin sunumu yapıldı. Proje; kullanıcıların “Türkiye’ye Gitmek İçin Çok Sebebim Var” başlığı altında gönderdikleri 15 saniyelik videoların Yidian sayfasına yüklenmesi ve kullanıcıların oyları sonunda belirlenecek ilk 10 videonun sahibinin Türkiye’de misafir edilmesini kapsıyor. 2018 yılı için ilan edilen “Çin’de Türkiye Turizm Yılı” kapsamında çalışmalarını sürdüren Yunus Emre Enstitüsü’nün Çin’de başlattığı proje, sosyal medyada büyük ilgi görüyor. Yidian Kurumsal İletişim Müdürü Fei Lu da yakın bir zaman önce Yunus Emre Enstitüsü ve Yidian iş birliğiyle, Türkiye’yi tanıtım amaçlı başlatılan video projesine şu ana kadar 150 bin başvuru aldığını, proje tamamlandığında gönderilen video sayısının 1 milyona, yürütülen proje ile 500 MİLYON Çinliye ulaşılmasının hedeflendiğini belirtti. YIDIAN merkezini de gezerek yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi alan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Yidian ile en kısa sürede ülkelerarası iş birliğine gidilmesinin hem ülkemiz hem Çin için çok faydalı olacağını vurguladı. Yidian Başkan Yardımcısı Xiaojun Yang, Çin ve Türkiye arasında sadece turizm değil aynı zamanda teknoloji ve ekonomi alanlarında da iş birliği yapmak istediklerini belirtti.
‘’ Misafirimiz Olun’’ Projesi ile Ülkemizde ağırlanan Çinli misafirler, gönüllü Türkiye elçisi olarak çalışıyor
Türkiye tanıtım çalışmalarına verdikleri destekten dolayı sunulan Teşekkür Plaketlerinin ardından Yunus Emre Enstitüsü ‘’Misafirimiz Olun’’ projesi kapsamında Ülkemizde ağırladığı Çin’in kanaat önderleri, starları, sosyal medya yöneticileri, basın temsilcileri ve sanatçılarıyla Pekin’de düzenlenen bir yemekle tekrar bir araya gelerek, iki ülke arasında karşılıklı geliştirilecek işbirliği projelerini masaya yatırdı. Konuyla ilgili bilgi veren Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, “Yunus Emre Enstitüsü olarak Dünyanın farklı ülkelerinde 56 kültür Merkezinde Türkiye’nin dilini, dinini, kültürünü tanıtıyor, gelecek nesillere aktarmak için faaliyetlerde bulunuyoruz. Bu yıl ve gelecek yıl, sırasıyla Çin ve Türkiye’de Türkiye ve Çin yılları kutlanacak. Türkiye’nin kültürel, doğal, tarihî ve ekonomik birikimini Çin’de doğru kanallarla tanıtabilmek ve pozitif bir Türkiye algısı oluşturulması yönünde çok yönlü çalışıyoruz. Tanıtım seferberliği çerçevesinde Türkiye-Çin arasında geliştirilmesi hedeflenen teknolojik, ekonomik ve kültürel iş birlikleri için çalışmalar yürütüyoruz. Çin’de geniş bir network ağına sahip Yunus Emre Enstitüsü, Çin-Türkiye arasında çok yönlü bir köprü görevi üstleniyor.’’ dedi. Ateş; ‘’Misafirimiz Olun’’ projesi kapsamında Türkiye’ye getirdiğimiz kanaat önderleri, gazeteciler ve sanatçılar şimdi gönüllü olarak Çin’de Türkiye algısının daha iyi olması, Türkiye ile daha fazla ticari, kültürel ve sanatsal iş yapılması ve Türkiye’ye daha fazla turist gelmesi için çalışıyorlar. Çin’e yönelik tanıtım atakları bu yıl gözle görülür sonuçlar veriyor. Geçen yıl 240 bin Çinli turist Türkiye’ye gelirken, bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 97’lik bir artış kaydedildi. Bu yıl Türkiye’ye gelen Çinli turist sayısının 400 bini aşarak bir rekora gidileceğini öngörüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz bu etkinliklerin de katkılarıyla bu yıl istenilen 1 milyon Çinli turist hedefini kısa sürede yakalayacağımızı düşünüyoruz’’ dedi.
Türkiye heyetinin Çin ziyareti Çin basınında da geniş yer aldı. Çin basının adım adım takip ettiği Çin ziyareti ile ilgili haber YIDIAN ile eş zamanlı olarak Çin’in Google‘ı sayılan BAIDU’da ana sayfadan yer aldı. Yidian yetkilileri Türk heyetin Çin ziyareti haberinin izlenme sayısının 1 MİLYARI bulmasının beklendiğini belirttiler.