DOLAR 34,5432
EURO 35,9676
ALTIN 2999,274
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin ziyaret saati Ramazan ayı boyunca uzatıldı

    Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin ziyaret saati Ramazan ayı boyunca uzatıldı
    09.05.2019
    A+
    A-

    Türk ve İslam sanat eserlerini topluca kapsayan ilk Türk müzesi ve aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu döneminde açılan son müze olma özelliğini taşıyan Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin (TİEM), Ramazan ayı boyunca iftar sonrasında da ziyaret edilebilmesi için kapanış saati gece saat 01.30’a uzatıldı. Müzenin 35 TL olan giriş ücreti de, 19.00 – 01.30 saatleri arasında 25 TL’ye indirildi.

    Türk ve İslam Eserleri Müzesi (TİEM), Ramazan ayı süresince İslam sanatının erken döneminden 20. yüzyıla uzanan bir çizgide binlerce eserden oluşan koleksiyonuyla Ramazan ayı boyunca iftar ile sahur arasında ziyaretçilerini ağırlıyor.

    Müzenin, Ramazan ayı boyunca (06 Mayıs – 04 Haziran 2019 tarihleri arasında) iftar sonrasında da ziyaret edilebilmesi ve  Ramazan ayında Sultanahmet Meydanı’ndaki manevi iklimin hissedilmesine katkıda bulunmak amacıyla   kapanış saati gece saat 01.30’a uzatıldı. Müzenin 35 TL olan giriş ücreti de, 19.00 – 01.30 saatleri arasında 25 TL’ye indirildi.

     

    Ayrıca, sadece Türk vatandaşlarına özel Müzekart sayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 300’ü aşkın müze ve ören yerlerine sadece 70 TL’ye bir yıl boyunca sınırsız ziyaret olanağı sağlanıyor.

     

    Türkiye’nin en kıymetli müzeleri arasında yer alıyor

     

    Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde, Topkapı Sarayı’na ilave olarak Kadem-i Saadet olarak tanınan Peygamber Efendimizin orijinal muhafaza ve kutuları içerisindeki ayak izi ile Sakal-ı Şerif’in de bulunduğu kutsal emanetlerin nadide ve özel eserleri sergileniyor.

     

    Müze koleksiyonunda yer alan maden-cam-keramik eserler, özellikle Orta Çağ maden sanatı açısından önem taşıyor. 12-13. yüzyıldan Osmanlı Dönemi sonlarına kadar bilim, teknoloji, araç, gereç ve günlük kullanımdaki eşyaların yer aldığı müzede, erken İslâm, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok önemli taş eserler sergileniyor.  Emevî ve Abbasî Dönemi’ne ait sütun başlıkları, mimari yapı elemanları, mesafe taşları ve kitabelerin yanı sıra Selçuklu Dönemi’nin taşa uygulanmış oldukça ünlü figürlü kompozisyonları da bu eşsiz koleksiyonda sergileniyor.

     

     

    “El Yazmaları” bölümü bilim dünyasının da dikkatini çekiyor

    El yazmaları, ahşap, taş, cam-maden-seramik, halı ve etnografya bölümleri ile ülkemizin en kıymetli müzeleri arasında gösterilen Türk ve İslam Eserleri Müzesi, hemen hiçbir koleksiyonda benzerine rastlanmayacak “El Yazmaları” bölümü ile bilim dünyasının da dikkatini çekiyor.

    Erken İslâm Dönemi’nden 20. yüzyıla kadar uzanan geniş bir zaman dilimi ve İslâm ülkelerinin geniş coğrafyasındaki ülkeleri kapsayan koleksiyon, Osmanlı sultanlarının kendi adlarına yaptırdıkları vakıf binalarındaki kütüphaneler için dönemlerinin en usta sanatçı ve hattatlarına yazdırdıkları veya onlara hediye edilmiş eserlerle ayrı bir boyut kazandırıyor. Ferman, berat, vakfiye gibi benzersiz belgeleri de içeren koleksiyon, 18 bin 298’i bulan eser sayısı ile yerli ve yabancı ziyaretçilerini bekliyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.