Türk şirketleri Irak’taki 157 dev inşaat projesine talip
Irak’ın yeniden inşası için Ulusal Yatırım Komisyonu 157 projelik bir liste yayınladı. Irak Ulusal Yatırım Komisyonu’nun, Irak Ulusal Yeniden Yapılanma Konferansı’nda 100 milyar dolara mal olması beklenen 157 adet projenin listesini yayınladığını aktaran Expotim’in Genel Müdür Vekili Çağatay Erşahin, “Irak’taki inşaat işlerinin büyük kısmı Türk şirketleri tarafından gerçekleştiriliyor. 22 milyar dolar değerinde 900’e yakın konut, askeri tesis, yol, köprü, baraj, metro gibi altyapı ihtiyaçlarından kaynaklanan projelere ek olarak okul, hastane, üniversite ve AVM gibi sosyal tesislerinin de dahil olduğunu belirterek Irak’ta yatırımın adresinin değiştiğine dikkat çekti.”
Bu yıl Irak’ta 6.kez düzenlenecek olan IRAQ BUILD Fuarı, 11-14 Haziran tarihleri arasında Irak’ın başkenti Bağdat’ta gerçekleşecek. Fuara ilgi yıllar içerisinde Irak’taki siyasal gelişmelere bağlı olarak dalgalanmalar yaşasa da, Irak’ın Türk firmaları için her zaman en büyük ihracat pazarı olmaya devam ettiğine değinen Çağatay Erşahin, sözlerine şöyle devam etti: “Irak Devleti ile yapılan özel anlaşma çerçevesinde 2019 yılında düzenlenecek olan tek Uluslararası Yapı, İnşaat ve Altyapı Fuarı Iraq Build’in milli katılım organizatörlüğü Expotim tarafından yapılıyor. Rakipsiz bir firma olması nedeniyle bu yıl Iraq Build Fuarı’na talep ve ilgi patlaması yaşanıyor. Bu gelişmeler hem Irak hem de Türkiye açısından çok sevindirici”
Bütün ülkeler Bağdat’ı destekliyor
Irak’taki pazar kaymasına değinen Çağatay Erşahin, başlarda Irak’ın yeniden yapılanmasında yabancı ülkeler tarafından Kuzey Irak’ın desteklendiğini ancak ülkedeki gelişmeler sonucu şu anda rüzgarın tamamen tersine döndüğünü ifade etti. Bütün ülkelerin Bağdat’ı yani Irak merkez hükümetini desteklediğini belirten Erşahin, “Kuzey Irak’ın ve Basra’nın petrol gelirlerini artık Bağdat hükümeti almakta. Dolayısıyla Irak’ın merkezi haline gelen ve birçok ülkenin de desteğini elde eden Bağdat bizim için de bir hedef haline geldi. Tüm büyük firmalar, karar vericiler ve hükümet yetkilileri Bağdat’ta bulunmakta. Bununla birlikte bütün yatırımlar Bağdat’ta yoğunlaştı. Merkezi hükümet çok güçlü ve tüm kararlar Bağdat’ta alınıyor. Kuzey Irak’ın tüm mali ve siyasi kontrolü de Bağdat hükümetinde. Kuzey Irak geçici bir merkezdi ve dolayısıyla popülaritesi de geçiciydi.” diyerek, Bütün bu süreçler göz önüne alındığında Iraq Build Fuarı’nı başkent Bağdat’ta düzenlemekteki tek hedeflerinin Türk firmalarının bu pazardan büyük pay almasını sağlamak olduğunu aktararak pazarda şansı en yüksek iki sektörün ise inşaat ve gıda olduğunu belirtti.