Türk mobilya sektörünün 2028 hedefi 12 milyar dolar ihracat
Türkiye mobilya sektörünün en önemli buluşması, İstanbul Uluslararası Mobilya Fuarı için geri sayım başladı. 1000’i aşkın firmanın 3000 markası ile katılacağı fuara, 160 bin sektör profesyoneli ve alıcı ziyaret için kayıt yaptırdı. Bu rakamın 200 bini aşması beklenirken MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, konuya ilişkin açıklamasında “Her yıl dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilere sektörümüzdeki yenilikleri sunuyoruz, yanı sıra üreticilerimize de yeni iş birlikleri için zemin hazırlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa’nın en büyük sektörel buluşması olarak kabul edilen İstanbul Uluslararası Mobilya Fuarı (IIFF2024) için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Yıllık üretim hacmi 12 milyar dolara, ihracatı ise 5 milyar dolara yaklaşan Türk mobilyasının dünyadaki tanıtım ve pazarlama çalışmalarının destekleyici gücü olan fuara, 1000’den fazla firma 3000’den fazla markasıyla katılım sağlayacak. Türk mobilya üreticisinin yeni ürün ve tasarımlarıyla gövde gösterisi yapacağı fuarda, ayrıca Malezya, Hindistan, Almanya, Azerbaycan, Lübnan, Mısır, Yunanistan, Rusya ve Amerika’dan firmalar milli katılım ve bireysel katılımla yer alacak.
Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) desteği, Tüyap Fuarcılık ve MOS Fuarcılık iş birliğiyle ile 23 – 28 Ocak 2024 tarihleri düzenlenecek olan fuarı, 30 bini yabancı olmak üzere toplam 200 bin sektör profesyonelinin ziyaret etmesi bekleniyor.
160 bin ziyaretçi kaydı alındı
MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye mobilyacısının en güçlü buluşması olarak tanımladığı İstanbul Uluslararası Mobilya Fuarı hakkında şunları kaydetti; “Uzun yıllardır düzenlediğimiz bu organizasyon bizim ve sektörümüzün gözbebeği bir fuar. Her yıl dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilere sektörümüzdeki yenilikleri sunuyoruz, yanı sıra üreticilerimize de yeni iş birlikleri için zemin hazırlıyoruz. Oldukça verimli geçen fuarımızın sonunda üreticilerimiz tüm yıla yayılacak anlaşmalar yapıyorlar, bu da ihracatımıza doğrudan katkı sağlıyor. Türkiye tasarım ve ürün kalitesine her geçen gün üzerine koyarak ilerliyor ve çıtayı bir üst seviyeye taşıyor. Bu sebeple 2024 organizasyonumuzun oldukça verimli geçmesini bekliyoruz.”
İstanbul Uluslararası Mobilya Fuarı’nın yıla yayılan titiz bir çalışmanın ürünü olduğunu kaydeden Ahmet Güleç, yürüttükleri çalışmalar sonrası şu anda 160 bin ziyaretçi kaydı aldıklarını söyledi. Ahmet Güleç, “Fuara iki ay var ve şimdiden kayıt yaptıran yerli ve yabancı alıcı sayısı 160 bin. Umuyorum hedef rakamımız olan 200 binin üstüne çıkacağız” diye konuştu. Fuarı Avrupa ve Amerika kıtasından çok sayıda iş insanının ziyaret etmesini beklediklerini dile getiren Ahmet Güleç, Avrupa Mobilya Sanayii Konfederasyonu-EFIC Yönetim kurulu üyelerinin de fuarı ziyaret edeceğini ifade etti.
İhracatta yeni hedef 12 milyar dolar
Dünyanın en önemli mobilya üreticisi ve ihracatçısı olmak istediklerinin altını çizen Ahmet Güleç, “Bugün 200 ülkede evleri bizim ürettiğimiz mobilyalar süslüyor. Hedefimiz ulaştığımız tüm pazarlarda Türk mobilyasının tasarım ve ürün kalitesinin benimsenmesini sağlayarak dünyanın en büyük 5 üreticisi arasına girmek. Özellikle bakanlığımızla etkileşim halinde 2028 vizyonu için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Sektörümüzün bilgi, donanım ve motivasyonu 2028 yılı için hedeflediğimiz 12 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştirebilecek güçte” dedi.
İstanbul Uluslararası Mobilya Fuarı; İstanbul Fuar Merkezi ve Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki 26 salonun tamamı kullanılarak düzenlenecek. İstanbul Fuar Merkezi’nde Modern-Modüler, Yatak-Baza, Bahçe Mobilyaları, Ofis-Okul Mobilyaları, Aksesuar ürünleri yer alacak. Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde ise Modern-Modüler Mobilyalar, Lüks Mobilyalar, Çocuk Genç Odası ürünleri sergilenecek.