DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türk doğal taş sektörü sanal ticaret heyetlerine Rusya ile devam ediyor

    Türk doğal taş sektörü sanal ticaret heyetlerine Rusya ile devam ediyor
    28.04.2021
    A+
    A-

    Dünya doğal taş ihracat pazarının en büyük oyuncularından biri olan Türkiye, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) ev sahipliğinde Rusya’ya sanal ticaret heyeti düzenlendi.  Türk doğal taş sektörünün tüm ayrıntılarıyla tanıtıldığı sanal ticaret heyetine 13 Türk doğal taş ihracatçısı firma katıldı. Organizasyon ile ilgili açıklamalarda bulunan İMİB Başkanı Aydın Dinçer, Türkiye’nin 2020 yılında Rusya’ya 11 milyon dolarlık doğal taş ihracatı gerçekleştirdiğini belirterek, Rusya’nın doğal taş ithalatında 5’inci sırada olduğumuzu söyledi. Dinçer, İMİB olarak ticarete katkı sağlayacak bu tür buluşmaları sürdüreceklerini aktardı.

    Tüm sektörlere ham madde kaynağı olması sebebiyle ekonomiye dolaylı katkısı 40 milyar doları bulan Türk maden sektörü, ihracatının arttırılması ve mevcut pazar paylarının korunması amacıyla faaliyetlerini yoğun şekilde sürdürüyor. Bu kapsamda İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), 2020 yılında başlattığı sanal ticaret heyeti etkinliklerine Rusya ile devam etti. 12 – 16 Nisan’a tarihleri arasında düzenlenen, 13 Türk doğal taş ihracatçısı firmanın bir araya geldiği ve Rus firmalarla ikili iş görüşmelerin de yapıldığı organizasyonda Türk doğal taşının farklı renk ve desen çeşitleri tanıtıldı.

    “Rusya pazarını önemsiyoruz”

    Rusya’nın doğal taşlardan değişik renk ve desenlerde kalker, mermer, koyu renkli ve kırmızımsı granit rezervleri olduğunu belirten İMİB Başkanı Aydın Dinçer, ülkenin doğal taş ithalatının büyük bir kısmının işlenmiş ürünlerden oluştuğuna dikkat çekti. Dinçer, “Rusya zengin doğal gaz ve petrol kaynaklarının yanı sıra kömür, alüminyum, bakır, demir, elmas, altın, gümüş gibi maden kaynakları ve ormancılık ürünleri ile dünya ham madde ihracatında önde gelen ülkelerden biri. Ülkenin toplam ithalatı içinde Türkiye, yüzde 2,2 payı ile 9’uncu sırada bulunuyor. Dolayısıyla Rusya pazarını önemsiyoruz ve ülke pazarından daha fazla pay almayı amaçlıyoruz. Bu sanal ticaret heyetinde de Türkiye’de üretilen zengin doğal taş çeşitlerini satın almacı firmalara tanıtmış olduk.” dedi.

    Türkiye, Rusya’nın doğal taş ithalatında 5’inci sırada

    Türk doğal taş sektörünün Rusya pazarı özelindeki faaliyetleri hakkında konuşan Aydın Dinçer, Rusya’nın Türkiye’den ağırlıklı olarak işlenmiş mermer ithalatı yaptığına değinerek şöyle devam etti: “Türkiye, Rusya’nın doğal taş ithalatında 11 milyon dolar ile 5’inci sırada yer alıyor. Ülkenin doğal taş ithalatında 1’inci sırada ise 39,3 milyon dolar ile Çin bulunuyor. Öte yandan Rusya, doğal taş sektöründe Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştirdiği 21’nci, işlenmiş doğal taş ihracatında ise 17’nci ülke konumunda. Türkiye’nin 2020 yılında Rusya’ya gerçekleştirdiği doğal taş ihracatının % 71’i işlenmiş mermer, % 15’i ise işlenmiş traverten ihracatı idi. İhracat rakamlarımızı ileri seviyelere taşıyarak Türk doğal taş ihracatçısı firmaların Rusya’dan daha fazla pazar payı alabilmesi adına düzenlediğimiz sanal ticaret heyetinin sektöre pozitif katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

    İçinde bulunulan olağanüstü süreci uygun biçimde analiz edebilmek ve doğan fırsatlardan sağlıklı şekilde faydalanabilmek için 2021 yılı içerisinde faaliyetlerine yoğun şekilde devam edeceklerinin bilgisini de veren Aydın Dinçer, İMİB olarak ticarete katkı sağlayacak bu tür buluşmaları yıl boyunca sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.