Türk doğal taş sektörü Bangladeşli satın almacı firmalarla temaslarda bulundu
Dünya rezervlerinin önemli bir kısmını barındıran Türk doğal taş sektörü, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) ev sahipliğinde Bangladeş-Tayvan sanal ticaret heyetinin ilk fazını Bangladeş’e yönelik olarak gerçekleştirdi. Türk doğal taşının olumlu imajının artırılması için gerçekleştirilen etkinlikte 12 Türk doğal taş ihracatçısı firma ikili görüşmeler gerçekleştirdi. TİM Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, Bangladeş’in Türkiye’nin blok mermer-traverten ihracatında 9’uncu sırada yer aldığına vurgu yaparak, ülkenin inşaat, elektrik, ulaşım ve altyapı alanında artan ihtiyacına paralel olarak doğal taş ihracatımızı daha yüksek seviyelere ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.
Günümüzde 200’e yakın ülkede birçok prestijli projede kullanılan Türk doğal taşlarının uluslararası çapta tanıtımı için çalışmalarını sürdüren İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), iki faz halinde planlanan Bangladeş-Tayvan heyetinin ilk fazı olan Bangladeş sanal ticaret heyetini, 14-17 Haziran 2021 tarihleri arasında gerçekleştirdi. 12 Türk doğal taş ihracatçısı firmanın katılım gösterdiği sanal ticaret heyetinde Bangladeşli satın almacı şirketler ile yoğun temaslarda bulunuldu.
Bangladeş Türkiye’nin blok mermer ihracatında 9’uncu sırada
Dünya blok mermer-traverten ihracatının 2020’de 1,7 milyar dolar olduğunu, Türkiye’nin ise 663 milyon dolarla ilk sırada yer aldığını anımsatan TİM Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, “Bangladeş 2020 verilerine göre dünya doğal taş ithalatında 51,7 milyon dolarla 40’ıncı sırada yer aldı. Ülkemiz 2020 yılında Bangladeş’e toplam 2,4 milyon dolar değerinde doğal taş ihracatı gerçekleştirdi. Ayrıca Bangladeş Türkiye’nin blok mermer-traverten ihracatında 9’uncu sırada bulunmasıyla dikkat çekiyor” şeklinde konuştu.
Genel ticaret hacmi rakamlarına bakıldığında iki ülke arasında 2020 yılında 918 milyon dolarlık ticaret gerçekleştirildiğinin bilgisini veren Dinçer, “Türkiye’nin Bangladeş ile dış ticaret rakamları incelendiğinde 2012 yılında ilk defa 200 milyon doların üzerine çıkan ihracatın, 2020 yılında 349 milyon dolar olduğunu görüyoruz. Sektörümüzün potansiyelini doğru şekilde kullanarak Bangladeş pazarından daha fazla pay almak ve Türkiye ekonomisine katma değer sağlamak için gerçekleştirdiğimiz sanal ticaret heyetimiz vasıtasıyla yoğun temaslarda bulunduk. Bu etkinlik sayesinde dünyanın en büyük tedarikçilerinden biri olan Türk doğal taş sektörünün küresel çaptaki prestijini Bangladeşli satın almacı firmalara detaylı şekilde anlatma fırsatı yakaladık” dedi.
“Bangladeş’te Türkiye’nin ve Türk ürünlerinin olumlu bir imajı var”
Bangladeş’in En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) statüsü sayesinde 2024 yılına kadar ABD ve Avrupa Birliği gibi büyük pazarlara serbest erişim avantajına sahip olduğunu aktaran Dinçer, ülkedeki fırsatları ise şöyle değerlendirdi: “Bangladeş’te Türkiye’nin ve Türk ürünlerinin olumlu bir imajı var. Madencilik sektörü olarak bu imajı sağlıklı şekilde kullanmaya gayret gösteriyoruz. Öte yandan 2013 yılından beri Türk Hava Yolları’nın her gün İstanbul-Dakka seferi düzenlemesi de ticari faaliyetlerimiz açısından avantaj sağlıyor. Ayrıca ülkenin inşaat, elektrik, ulaşım ve altyapı alanında artan ihtiyacına paralel doğal taş ihracatımızı daha yüksek seviyelere ulaştırmayı hedefliyoruz.”
Sektör ihracatındaki olumlu gidişatın sürdürülebilir bir zeminde devam edebilmesi için dijital ortamdaki faaliyetlerin süreceğini kaydeden Aydın Dinçer, 9-13 Ağustos 2021 tarihleri arasında da heyetin ikinci fazı olan Tayvan’a sanal ticaret heyeti düzenleyeceklerinin bilgisini verdi. Dinçer ayrıca 7-9 Temmuz 2021 tarihlerinde ihracatımızda lider pazarlardan olan ABD’de gerçekleşecek Coverings 2021 The Global Tile&Stone Experince Fuarı’na Milli Katılım organizasyonuyla fiziki olarak katılım sağlayacaklarını sözlerine ekledi.