DOLAR 34,5392
EURO 35,9893
ALTIN 3006,8
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Düşük otel fiyatları yerli turistlere yaradı

    Düşük otel fiyatları yerli turistlere yaradı
    20.10.2017
    A+
    A-

    Cushman Wakefield, bu yıl turizmin gösterdiği tabloyu analiz etti. Buna göre, Ağustos 2016’da Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı, 2015 yılının aynı ayına göre % 37,96 azalıp 3,18 milyon kişi olurken, bu yıl Ağustos ayı, 4,6 milyon ziyaretçiyle sektörde dönüm noktası oldu. Ancak bununla birlikte toplam gelirin % 2,8 oranında düşmesi, 2016 yılı zararının telafi edilemediğinin göstergesi oldu. Cushman Wakefield Yönetici Ortağı Toğrul Gönden, “Teşviklerin sürmesi önemli, ancak temel çözüm makro bakış açısıyla siyasi barışın sarsılmaması” dedi.

    Dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlık şirketleri arasında yer alan Cushman & Wakefield’ın turizm sektörüne özel hazırladığı analiz, sektörün sahip olduğu potansiyeli ve bu alandaki beklentileri ortaya koydu. Temel bazı verilere göre, Ağustos 2016’da Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı, 2015 yılının aynı ayına göre % 37,96 azalıp 3,18 milyon kişi olurken, bu yıl Ağustos ayı, 4,6 milyon ziyaretçiyle sektörde dönüm noktası oldu.

     

    Türkiye’ye gelen turist sayısında 2017 yılında yıllık bazda ve her bölgede önemli artışlar olduğunu belirten Cushman Wakefield Yönetici Ortağı Togrul Gönden, “Ziyaretçi sayısı

    % 26,4 artarak 21,9 milyona ulaştı. Yalnız Ağustos ayının % 46,35’lik artışı son derece etkili oldu. 4,6 milyon ziyaretçi ile sadece Ağustos ayı, ilk 8 aylık verilerden % 21’lik pay alıyor. Bu rakamlara baktığımızda ilk 7 ayın artışının ise görece daha sınırlı olduğu ortaya çıkıyor” dedi.

     

    Antalya başı çekiyor, İstanbul geride

    Turist sayısındaki artışın başını Antalya’nın çektiğini söyleyen Gönden, “İlk 8 ayda turist sayısı % 70 artarak 6,6 milyona ulaştı. 2016 yılında bu rakam 4 milyonun altına düşmüştü. Türkiye genelindeki 4,6 milyonluk artışın yarısından fazlasını Antalya pazarı oluşturdu” dedi. İstanbul’a bakıldığında ise turist sayısındaki artışın Türkiye genelindeki artışın altında kaldığını kaydeden Gönden, “Yine de % 10,8’lik bir artışla 6,9 milyona ulaşarak İstanbul da önemli yol katetti. Yine aylar arası benzer trendler göze çarpıyor ve Ağustos önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirilebilir” diye konuştu.

     

     

     

    Rus turist, turizmcinin yüzünü güldürdü

    Rus turistlerin bu toparlanmada çok büyük katkısı olduğunu kaydeden Gönden, değerlendirmesine şöyle devam etti: “Rusya 2016’da ziyaretçi sayısını 10’a katlayarak 3,3 milyona ulaştı ve yine Türkiye yabancı ziyaretçi listesinin liderliğini geri kazandı. Almanya önemli kayıp vermeye devam etse de (% -7,9) 2,5 milyon ile daha uzun zaman ikinciliğini sürdürecek gibi gözüküyor. Neredeyse bütün Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerinde önemli kayıplar yaşandı. Rusya dışında Gürcistan, İran, Ukrayna, Irak, Azerbaycan ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden ziyaretçi sayıları artmaya devam ediyor. Yalnız Ruslar ve Almanlar yabancı ziyaretçilerin %27’sini oluşturuyor ve bu iki ülkenin turizm sektörümüz için önemini gösteriyor. Buna rağmen Alman pazarının en yüksek seviyesinden % 45 kayıp verdiğinin altı çizilmeli.”

    2016’nın kayıpları henüz telafi edilmiş görünmüyor

    Gelirdeki gelişmelere bakıldığında ziyaretçi sayılarıyla orantılı artmadığını hatırlatan Gönden, 2017 yılının ilk 6 ayında önemli oranda artan turist sayısı karşısında yabancı turistlerden elde edilen gelirin sadece % 1,4 oranında büyürken yerli turistlerden elde edilen gelirin % 14,9 oranında düşüş gösterdiğini kaydetti. Ziyaretçi sayısı artarken toplam gelirin % 2,8 oranında düşmesinin 2016 yılının dinamiklerinin devam ettiğini gösterdiğini belirten Gönden, “En önemli turist pazarı olan Ruslarda kişi başı harcamaları 2015 yılı ile karşılaştırıldığında %14 düşerek 532,7 dolar oldu. Yine 2015 yılına göre Rus turist sayısı % 13 artmasına rağmen toplam gelir % 3 düşüyor” dedi.

    Düşük otel fiyatları yerli turistlere yaradı

    Verilere göre yerli turist sayısı 2016 yılında % 10,8 oranında düştükten sonra 2017 yılında tekrar % 8,6 oranında artarak yaklaşık 4,2 milyona ulaşmış. 2015 yılı ile karşılaştırıldığında otel fiyatlarının hala görece düşük olması birçok yerli turisti çekmiş görünüyor.

    TÜİK verileriyle bu gelişmeyi değerlendiren Gönden, “Yerli turistlerin eğitim seviyesi konusunda enteresan bir ayrıntı göze çarpıyor. 2016 yılında lise sonrası eğitim almış yerli turist sayısı % 6 oranında artmışken en fazla lise eğitimi almış kısım % 23 oranında düşmüş. 2017 yılında tam tersi bir gelişme söz konusu. En az yüksek lisans eğitimi almış yerli turist sayısı % 10 oranında düşmüşken en fazla 8 yıllık eğitim almış yerli turist sayısı % 35 artmış. Bu gelişme belirli bir kesimin yurtdışını, özellikle Yunanistan’ı ve özellikle bayram tatillerinde, tercih etmeye başladığını işaret ediyor. 2017 yılında bunu çok net bir şekilde gördük” değerlendirmesinde bulundu.

    Teşvikler yerinde ama kritik nokta siyasi barışın sürmesi

    Devletin turizm sektörüne yönelik acil eylem planı oluşturarak sektör oyuncularına son 2 yılda önemli destek sağladığını kaydeden Gönden, “Bunlar arasında en önemlileri, yılsonuna kadar A sınıfı seyahat acentalarına uçuş başına 6.000 dolarlık destek, A sınıfı seyahat acentalarına kredi garanti fonu teminatı ile kredi kullanma imkanı, deniz turizmi tesislerinin Ekonomi Bakanlığı’nın teşviklerinden faydalandırılması, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli konaklama ve deniz turizmi tesislerinin ihracatçı sayılması ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli konaklama tesislerinden alınan kira bedellerinin 2016 yılı ödemelerinin ertelenmesi ve 3 taksite bölünmesi yer alıyor” dedi.

    Devlet destekleri ve teşviklerin sürdürülmesi gereğine değinen Gönden, önümüzdeki dönemde fiyatların hala düşük seviyede seyretmesinin sektörde tedirginlik yaratabileceğine işaret etti. Terör saldırıların sert bir şekilde azalmasının şimdiden olumlu etkilerini gösterdiğini belirten Gönden, “Bu durum devam ederse Avrupalı turist de daha ucuz ama bir o kadar da kaliteli tatil sunabilen bir diğer ülkenin bu coğrafyada olmadığını anlayacaktır. TUI ve Thomas Cook gibi dev seyahat acentaları da gerçeğin farkında olup Türkiye’yi tekrar programlarına alabilir. Ana çözüm, makro düzeyde politikalar geliştirerek siyasi barış ortamının tesis edilmesi ve sürdürülmesinde yatıyor” değerlendirmesini yaptı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.