DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    TOKİ Ev ve Şehir Seminerleri’nin 23’üncüsünü gerçekleştirdi

    TOKİ Ev ve Şehir Seminerleri’nin 23’üncüsünü gerçekleştirdi
    26.01.2018
    A+
    A-

    TOKİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı’nca düzenlenen Ev ve Şehir Seminerleri’nin 23’üncüsü gerçekleştirildi. “Medeniyet, Müzik ve Mimari” konulu seminerde konuşan, siyaset bilimci, şair, yazar ve müzisyen Dr. Savaş Barçkin, müzik ve mimarinin, medeniyetin iki mührü olduğunu ve mekân ile zamanın şerefinin insandan geldiğini söyledi.

    “MEDENİYET KENDİNİ SÜREKLİ YENİLEYENDİR”

    Osmanlıda medeniyete “Umran” dendiğini ve umran ile mimari kelimesinin aynı kökten geldiğini belirten Barçkin, bu iki kelimenin “ömür” kavramında birleştiğini söyledi. İnsan, kendini aşan ve vefatından sonra da ayakta kalacak bir eser yapmışsa, insanın da bir medeniyet olduğunu ifade eden Barçkin, “ İmarla, ömürlendirmekle uğraşmak lazım. Bu sadece binalarla olmaz, bina bunun sembolüdür” dedi.

    Mimar Sinan’ın eserlerinden örnekler veren Barçkin, şunları söyledi: “O’nun eserlerinin her biri yenidir, hiçbiri birbirine benzemez; çünkü insan, mekân ve zaman değişir. Zaten medeniyet dediğimiz şey de kendini sürekli yenileyendir.”

    “İSLAM AÇIK BİR DİNDİR”

    İslam’ın açık bir din olduğunu, bugün belli noktalara sıkıştırılmaya çalışılan medeniyet kavramının, İslam’ın özünde bu şekilde olmadığına dikkat çeken Barçkin, “Medeniyet, bir kunduracı ile bir sultanın edebinin aynı olması, caminin mimarisiyle bir sehpanın bacağı arasında uyum olmasıdır” dedi.

    MEKÂNIN MÜZİĞİNİ GÖRMEK

    Bir kültürün mabet mimarisi ve müziği incelendiğinde, o kültürün medeniyetiyle ilgili genel bir kanaate ulaşılacağını söyleyen Barçkin, müzik ve mimarinin bir medeniyetin iki mührü olduğunu vurgulayarak, “Mimari, yapılarla yapılan müzik; müzik ise seslerle yapılan mimaridir” diye konuştu.

    Barçkin, müzik ve mekân ilişkisinin temel bir ilişki olduğunu ve musikideki makam, perde ve usul kavramlarının mekânsal olduğunu aktardı. Bunların her birinin mimaride de bir karşılığı olduğuna değinen Barçkin, “Medeniyetimizdeki bütün makamların ve usullerin temeli, kulluğun dışa yansımasıdır. Dolayısıyla müzikteki makam aslında içimizdeki âlemlerin her birinin adıdır” dedi.

    Barçkin ayrıca, “Bir şeyi ölçülü, ahenkli ve güzel yaptığınız zaman biz ona müzik deriz, mimari deriz. Bu ölçüye sahip olmayan medeniyet, mimari ya da müzik, insanlığa bir şey katmaz” şeklind

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.