DOLAR 34,5305
EURO 36,1944
ALTIN 3003,216
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Tepe Home sponsorluğu ile Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde tarih ve sanat engel tanımıyor!

    Tepe Home sponsorluğu ile Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde tarih ve sanat engel tanımıyor!
    03.12.2022
    A+
    A-

    Yer aldığı sosyal sorumluluk projeleri ile toplumsal farkındalık yaratmayı amaçlayan, Türkiye’de mobilya sektörünün öncü ismi olan Tepe Home; müzelerin herkes için erişilebilir olmasını amaçlayan Bongo Art Project Sosyal Girişiminin ilk uygulaması olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki görme engelli bireyler için Türkiye’nin ilk müze ‘Eğitim ve Deneyim Alanı’nın mobilya sponsoru oldu. 

    Farklı sektörlerden, önemli paydaşların bir araya gelerek oluşturulan, görme engelli bireyler için Türkiye’nin ilk müze ‘Eğitim ve Deneyim Alanı’nın ‘Mobilya Sponsorluğunu’ Tepe Home üstlendi. Alanın en dikkat çekici bölümü olan, küratörlerce seçilen 22 adet eserin üzerinde sergilendiği 12 metre uzunluğundaki stand, üretim ve montaj süreçleri, erişilebilirlik hassasiyetleri göz önünde tutularak, Tepe Home tarafından tamamladı.

    Müzelerde görme engelli bireylerin erişebileceği alanlar bulunmamasının yarattığı eksikliğin farkındalığı ile yola çıkılan Bongo Art Project sosyal girişiminin mobilya sponsorluğunu Tepe Home üstleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayelerinde, Tepe Home, Tübitak Sage, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Körler Vakfı ve Gören Kalpler Derneği’nin destekleri ile müzenin kuruluşunun 100.yılında uluslararası bir başarıya imza atılıyor. Farkındalık oluşturmak, engelleri kaldırmak ve müzelerden herkesin eşit oranda faydalanabileceği alanlar oluşturmak adına, müzenin özel bir bölümünün ‘Eğitim ve Deneyim Alanı’ olarak tasarlanmasıyla görme engelli bireyler için sanat ve tarih görünür hale geliyor. Öncelikle müzeden seçilen 22 ikonik eserin 3D taramalarının yapılmasının ardından, çıktıları alınıyor ve sonrasında ise az gören bireylerin daha rahat deneyimleyebilmeleri için sarı renklere boyanıyor. Beraberinde sesli betimlemeleri yapılırken, teknolojik ürünler ile de desteklenerek çok yönlü bir deneyim imkânı sağlanıyor. Oluşturulan bu alanın Türkiye’de bir başlangıç olması ve ülke ve dünya genelinde yeni uygulamalara öncülük etmesi hedefleniyor. Farklı spektrumlardaki görme engelli bireyler için tasarlanan alanda sergilenecek replikaların ilerleyen dönemlerde değiştirilmesiyle daha fazla eserin ulaşılabilir kılınması amaçlanıyor.  Tarihe tanıklık etmenin en önemli araçlarından olan sanatı deneyimlemeyi engelsiz kılacak olan uygulama, kamu ve özel sektörden katılımcılarla 6 Aralık’ta Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde kapılarını açıyor.

    “Toplum bilinci oluşmasına katkı sağlayacağız”

    “Tepe Home olarak, yer aldığımız sosyal sorumluluk projeleri ve üstlendiğimiz rollerle, elimizden geldiği kadar toplumsal bilinç oluşturulmasına ve farkındalık yaratılmasına destek olmaya çalışıyoruz” diyen Tepe Home Genel Müdürü Levent Çapan “Böyle değerli bir projeye katkıda bulunuyor olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Görme engelli bireylerin, sosyal hayatın her alanında yer alması, tarihe ve sanata tanıklık etmesi sadece ülkemiz değil, dünyamız için oldukça önemli. Projenin ülkemizde ve dünyada örnek teşkil etmesini, sanatın önündeki tüm engellerin kalkmasını temenni ediyorum” açıklamasında bulunurken, sürece destek veren herkese teşekkür etti.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.