Tamer Son: Stoklar bitince konut fiyatları artacak
Döviz ve inşaat maliyetlerindeki artışın etkisiyle yeni yapılacak konutlarla birlikte 2018’in üçüncü çeyreğinde konut fiyatlarının hızla artacağına dikkat çeken Çukurova Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Son, bu beklenti nedeniyle konut stoklarının azalmaya başlayacağını söyledi. İnşaat maliyetlerindeki artışların mevcut projelerdeki konut fiyatlarına yansıtılmadığını hatırlatan Son, şu an konut almanın tam zamanı olduğunu vurguladı.
Demir, çimento gibi inşaat maliyetleri ve dövizdeki artışın mevcut projelerdeki konut fiyatlarına yansıtılmadığını belirten Çukurova Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Son, stoklar tükendiğinde konut fiyatlarının kaçınılmaz olarak yükseleceğini vurguladı. Fiyat avantajı açısından gayrimenkul yatırımı yapmak için doğru bir dönem olduğunu ifade eden Tamer Son, döviz ve inşaat maliyetlerinde devam eden artışın etkisiyle yeni yapılacak konutlarla birlikte 2018 yılının üçüncü çeyreğinde hızlı fiyat artışları yaşanacağına dikkat çekti. Bu beklenti nedeniyle mevcut konut stoklarının azalmaya başlayacağını ifade eden Son, konut almak isteyen tüketicilere henüz zamların yansıtılmadığı cazip fiyatları kaçırmamaları için hızlı karar vermelerini tavsiye etti.
Sektör teşvik bekliyor
Vatandaşlar için nitelikli konut sahibi olmanın, inşaat firmaları içinse yeni konut üretmenin önündeki zorluklara da değinen Tamer Son; yüksek arsa maliyeti, arsalardaki rayiç değerle belirlenen KDV oranları, tapu harcı, satıştaki KDV rakamı, altyapı bedelleri ve kredi faizleri dikkate alındığında Türkiye’de konut fiyatlarının düşmesinin mümkün olmadığının altını çizdi. Konut fiyatını artıran ek masraflara dikkat çeken Son, sözlerine şöyle devam etti;
“Deprem ülkesi Türkiye’de inşaat sektörünün bekleme lüksü yok. Türkiye’de nitelikli konut alımının kolaylaşması ve inşaat sektörünün sürdürülebilir bir büyümeyle ülke ekonomisine daha yüksek katma değer sağlayabilmesi için yeni düzenlemelere ve teşviklere ihtiyaç duyuluyor. Ancak tüm bu düzenlemelerin süreli teşvikler yerine kalıcı uygulamalarla hayata geçirilmesi çok daha etkili olur. Bilindiği üzere, 2016 yılında başlatılan ve 30 Eylül 2017 tarihine kadar süren düzenleme kapsamında 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi. Konut kredisi faizleri yüzde 1’e çekildi. Yine aynı şekilde, konut ve iş yerlerinin tapu harçları da alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı alınmak üzere 30 Eylül 2017 tarihine kadar binde 20’den binde 15’e indirilerek uygulandı. Bu uygulamalarla 2017 yılında inşaat sektöründe önemli canlanmalar yaşandı. 2018 yılında tüm bunların tekrar uygulamaya alınarak sürekli olması sektörümüze ivme kazandırır. Özellikle 2018 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren yeni projelerle birlikte konut fiyatlarının hızla artacağını dikkate aldığımızda o dönemde KDV ve tapu harçlarında uygulanacak yüzde 2’lik indirimin çok faydalı olacağını düşünüyoruz.”
Stoklar azalıp teşvikler gelince fiyatlar yükselecek
Bugünlerde proje ruhsatlarının sınırlandırılması gerekliliği konusunun gündeme geldiğine dikkat çeken Tamer Son, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de müteahhit olmak için belli kıstaslar aranmasının şart olduğunu söyledi. Tamamlama sigortası gibi sistemlerin daha güvenli olacağını ifade eden Son, bu durumda yapı ve müteahhit sayısının azalacağını, bunun da maliyetlere etki edeceğini belirtti. Stokların azalmaya başlaması ve teşviklerin etkisiyle mevcut projelerin satışı artarken yeni konutların daha maliyetli olacağını söyleyen Son, bu nedenle konut fiyatlarının düşmeyeceğini aksine artacağını vurguladı.
Yabancılara konut satışı ihracat sayılmalı
Yabancılara ve yurt dışında yaşayanlara konut satışlarına KDV istisnası getirildiğini hatırlatan Son, gerçekleştirilecek bu satışlar sayesinde ülkemize önemli oranda döviz girişi yapılacağının altını çizdi. Son; “2018 yılında yeni bir düzenleme ile yabancılara yapılacak konut satışları “Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetler” olarak tanımlanırsa çok faydalı olur. Bu satışları yapan inşaat firmalarının ihracatçı olarak kabul edilmesi ve ülkeye döviz kazandıran inşaat sektörünün Eximbank kredilerinden yararlanmasına yönelik düzenlenmeler sektörü rahatlatır. Bununla birlikte yurt dışı satışlarına yönelik olarak uygulanan KDV istisnası ve avantajlı alımların, yabancılara ve yurt dışında yaşayanlara yönelik tanıtımının yapılması ve farkındalıklarının artırılması da önemli bir husus. Günümüz şartlarında inşaat firmalarının önemli ölçüde fona ihtiyaç duyulan bu tanıtım çalışmalarını karşılamaları çok zor olduğu için bu konunun bir devlet politikası olarak desteklenmesi büyük önem arz ediyor” diyerek sözlerini tamamladı.