Tam normalleşme ile asansör ve yürüyen merdiven bakımlarına daha fazla odaklanılmalı
- Covid-19 pandemisiyle hayatımıza giren kısıtlamalarla birlikte birçok sektör ve işletme faaliyetlerini durdurdu ya da hibrid modele geçti. Bu durum asansör ve yürüyen merdiven gibi ekipmanların kullanımını azalttı.
- 1 Temmuz’da başlayacak tam normalleşmeyle birçok sektörün faaliyetlerine devam edeceğini aktaran TK Elevator Ege ve Akdeniz Bölgeler Müdürü Muhittin Batgıray, “Tam normalleşme ile asansör ve yürüyen merdiven kullanımları artacak. Bu dönemde güvenli ve sürekli bir mobilite için asansör ve yürüyen merdivenlerin bakımlarına daha fazla odaklanmalıyız” dedi.
TK Elevator, tam normalleşme süreciyle birlikte kullanımı artacak asansör ve yürüyen merdivenlerin bakımı hakkında uyarıyor. Bir yılı aşkın süredir hayatımızda olan pandeminin insanların ve işletmelerin öncelik sıralamasını değiştirdiğini belirten TK Elevator Ege ve Akdeniz Bölgeler Müdürü Muhittin Batgıray, asansör ve yürüyen merdivenler modern hayatın bir parçası. Hayatın normale dönmesiyle bu ekipmanların bakımının öncelikler arasına girmesi ve her ay en az bir kez bakımdan geçirilmesi gerektiğini açıkladı.
“Mekanik parçalar kullanılmasa da zamana bağlı yıpranabilir”
Asansör ve yürüyen merdivenlerin modern hayatın vazgeçilmezi olduğunu kaydeden Batgıray, “Pandemiyle birlikte yaklaşık bir buçuk yılı aşkın bir süredir evlerimizde kapalı halde kaldık. Bu dönemde gerek iş yerlerinin gerek AVM, plaza ve apartman asansörlerinin kullanım oranı azaldı. Mekanik parçalar kullanılmasa da zamana bağlı olarak yıpranabilir, bazı aksamlar göstermesi gereken yüksek mukavemeti göstermeyebilir. Bu parçaların kulanım sırasında can ve mal zararlarına yol açmaması için en kısa zamanda alanında uzman teknik ekiple uçtan uca gözden geçirilmeli, gereken parçalar değiştirilmeli” diye konuştu.
“Asansör ve yürüyen merdivenler her ay en az bir kez bakımdan geçirilmeli”
Asansörün dünyanın en güvenli ulaşım aracı olduğunu söyleyen Batgıray, “Can ve mal güvenliğimiz için nasıl otomobillerimize periyodik bakım yaptırıyorsak, asansör ve yürüyen merdivenlerimizde de periyodik bakım alışkanlığı kazanmalıyız. Asansör ve yürüyen merdivenler kullanım yoğunluğuna göre her ay en az bir kez bakımdan geçirilmeli. Kullanım güvenliğini riske edecek tüm parçalar bu bakımlarda belirlenerek değiştirilmeli. Böylece risk olabilecek tüm yıpranma ve eskimeler bir kazaya yol açmadan engellenebilir” dedi.
“Yapılan tüm işlemlerin Asansör Seyir Defteri’ne işlenmesi zorunlu”
Asansör ve yürüyen merdivenlerin çok komplike ekipmanlar olduğunu aktaran Batgıray, sözlerini şöyle tamamladı: “Yasal zorunluluk gereği asansör ile ilgili yapılan tüm çalışmalar düzenli olarak asansör seyir defterine kayıt edilmeli. TKE olarak aynı bilgileri çok daha detaylı bir şekilde kendi CRM sistemimiz VİEW programına yüklüyoruz. Bu program sayesinde ihtiyaç ya da talep edilmesi durumunda tek bir tuşla istenilen tüm bilgilere çok hızlı bir şekilde dijital olarak ulaşabiliyoruz. Böylece hizmet verdiğimiz tüm asansörlerin her zaman işler ve güvende olmasını sağlıyoruz.”