DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Takım tezgahları sektörünün tüm bileşenleri aynı çatı altında

    Takım tezgahları sektörünün tüm bileşenleri aynı çatı altında
    02.10.2018
    A+
    A-

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yard. Büyükdede: Sanayimizde üretilen her ürün doğrudan takım tezgahları tarafından üretilmiştir

    Ersözlü: Her türlü sektörde katma değeri yüksek üretimin yapılması için takım tezgahları önemli bir parametre

    Aydoğdu: Sanayimiz ve ülkemiz ekonomisi için nöbetteyiz!  Ve bu gönüllü nöbette, kalmaya devam edeceğiz

    Özkayan: Milli teknolojileri ile kendi makinelerini imal eden ülkeler; “her alanda” güçlü hale gelmişlerdir

    TÜYAP tarafından 2 Ekim Salı günü açılan Avrasya Bölgesi’nin ve Türkiye’nin takım tezgahları sektöründeki en önemli buluşma platformu Maktek Avrasya 2018 Fuarı, 1.000’in üzerinde firma ve firma temsilcisini aynı çatı altında buluşturdu. Fuar, sektörün tüm bileşenlerini 7 Ekim Pazar gününe kadar ağırlayacak.

    Makine ve imalat sanayilerinin temelini oluşturan takım tezgahları ve tamamlayıcı ekipmanların tüm oyuncularını bir araya getiren Avrasya Bölgesi’nin ve Türkiye’nin en önemli buluşma platformu MAKTEK, kapılarını açtı.  70 ülkeden 60 bin ziyaretçiyi 1.000’in üzerinde firma ve firma temsilcisiyle aynı çatı altında buluşturmanın ötesinde, Çin ve Tayvan gibi milli katılımlara ek olarak Almanya, Rusya, İtalya ve Hindistan başta olmak üzere uluslararası katılımcılara ev sahipliği yapan fuar, takım tezgahları sektöründeki en yeni teknolojilerin, AR-GE ve inovasyon harikası ürünlerin sergilendiği bir platform olarak öne çıkıyor.

    Ersözlü: Endüstri 4.0 ile büyümeye devam edeceğiz

    İnovasyon harikası ürünlere ev sahipliği yapan fuarın açılışında; T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yard. Hasan Büyükdede, TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hakan Aydoğdu ve Makina İmalatçıları Birliği Başkanı Ahmet Özkayan’ın yanı sıra sektör profesyonelleri katılımcı firmalar da yer aldı. Açılış konuşmasını yapan TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü İlhan Ersözlü, içinde bulunduğumuz ekonomik konjektörün üretimin ve nitelikli istihdamın ne deneli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi. Endüstri 4.0 ile ileri teknolojik ürünleri üretebilecek kapasiteye gelmemizin ülkemizin geleceği için önemli olduğunu aktaran Ersözlü, “Endüstri 4.0‘ın en güzel örnekleri olan ileri teknolojik makinelerin sergilendiği ‘Üretime İlham Veren Fuar’, Maktek Avrasya 2 yıl aradan sonra çok da anlamlı bir dönemde ziyarete açıldı. Bugünden itibaren 7 Ekim Pazar akşamına kadar devam edecek bu teknoloji şovunu, Endüstri 4.0 şovunu ülkemizde tüm sektörlerde üretim ve ihracat yapan tüm kuruluşların, fabrikaların yöneticilerinin kaçırmamasını tavsiye ediyorum” dedi.

     

     

    Büyükdede: Savunma sanayisinde takım tezgahlarının ithal edilmesinde ciddi sıkıntılar yaşanmakta

    T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yard. Hasan Büyükdede’de, “Dünyanın en önemli ilk 10 ekonomisine baktığımız zaman takım tezgahları sektörünün oldukça geliştiğini görüyoruz.  Çünkü takım tazgahı üretimi güçlü ülküler için iyi bir rekabet ve makine imalat sanayisinde özel bir öneme sahiptir.  Bu bağlamda genel kalıp ve makina imalatının yanında savunma sanayimiz, uçak sanayimiz, gemi sanayimiz, otomotiv, raylı sistemler, demir çelik, tarım ve gıda makinaları, medikal cihazlar üretimi, beyaz eşya üretimi, gıda sanayi üretimi her üretimi sağlayan makine üretimi takım tezgahları ile gerçekleşmektedir. Ülkemiz yaşadığı bunca zorluklara rağmen 2017 yılında yüzde 7,4 büyümüştür. Hatta imalat sanayimizin büyüme hızı ortalamanın üzerinde yüzde 8,8 olabilmiştir. Bu yıl da belli bir düşmeler olacak ama yine de bu sektörler ayakta kalmaya ve büyümeye devam edecektir.  Gittikçe gelişen Türkiye, yabancı üreticiler için de iyi ve nitelikli bir pazar konumundadır. Ancak ülkemiz takım tezgahları üreticilerinin dünya pazarında yer edinebilmeleri için kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Devlet olarak da sektörün daha büyük üretim hedeflerine kavuşması ve dünyaya açılması için yanlarında olduklarımızı her fırsatta dile getiriyoruz. Örneğin, metal işleme makinalarında firmalarımız dünya pazarında iyi bir noktaya geldiler. Metal işleme makinalarının gelmiş olduğu bu çizgiye takım tezgahları sektörünün de hızla getirilmesi konusunda Savunma Sanayi Başkanlığımızla bir hedef içindeyiz. Çünkü özellikle Savunma sanayisinde takım tezgahlarının ithal edilmesinde ciddi sıkıntılar yaşanmakta. Bunların mutlaka kendi bünyemizde üretilmesi zorunluluğu artık son hadde gelmiş durumdadır. Savunma Sanayi Başkanımız, Sanayi Bakanlığımızla ortak bir girişim ve çalışma içinde bulunmaktadır. Fuara katılan yabancı firmalara tavsiyemiz; ülkemizde üretim yapmaları ya da yerli firmalarımızla iş birliği yaparak hem Türkiye’de hem dünya pazarında rekabet edilebilir üstünlüklere kavuşmalarıdır. Türkiye yeni dönemde daha büyük endüstriyel tesisler, nükleer santraller, ilaç ve aşı endüstriyel tesisleri, biyokimya tesisleri, uçak, silah, otomotiv, demir ve araçları yapımı dönemine girecektir” dedi.

    Özkayan: Sürdürülebilir büyüme için “Tüketim Toplumu” olamayız

    Milli teknolojileri ile kendi makinelerini imal eden ülkelerin başta Otomotiv, Savunma Sanayi, Raylı Sistemler ve genel endüstri olmak üzere “her alanda” güçlü hale geldiğini söyleyen Makina İmalatçıları Birliği Başkanı Ahmet Özkayan ise gelişmiş ülkelerin makine imalatına önem verdiğini belirtti. Özkayan, “Makina Üretim Endüstrisine verilen önemle, yadsınamaz boyutta kazanımlar elde edilmektedir. Topyekûn refah, teknolojik gelişim, ekonomik güç, eğitimli insan kaynağı, global rekabet ve sürdürülebilir büyüme, elde edilen katma değerlerden sadece bir kaçıdır. Bugünün dünyasında “Tüketim Toplumu” haline gelmek maalesef çok kolay bir hal almıştır. Serbest dolaşan mallar ve kolay ithalat “yabancı ülke endüstrilerinin” en çok arzu ettiği sistemdir. Ancak biz “Tüketim Toplumu” olamayız. Zira böyle bir lüksümüz yok! Günümüz dünyasında “Tüketim Toplumları” zamanı geldiğinde tükenmeye mahkûm edilmektedir. Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi “yatırım amaçlı kullanılan makinalar” tüketim malı değil, bilakis üretimin kendisidir. Ve ortalama 50 yıllık ekonomik ömürleriyle “çalıştıkça üretim zincirine” katkı sağlayan demirbaş yatırımlardır.  Makina berekettir… Çalıştıkça kendi borcunu öder… Çalıştıkça kazandırır… Çalıştıkça fabrikalarımızı, endüstrimizi ve ekonomimizi büyütür.”

     

    “Üstlendiğimiz görevin, işleyen bir sanayinin güvencesi olduğunun bilincindeyiz”

    Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hakan Aydoğdu ise bir ülkenin kendi üretim teknolojilerini geliştirebilmesinde en önemli görevin takım tezgahları sektörünün üstlendiğini söyledi. Aydoğdu, “Her sektörün ülke ekonomisinde bir yeri ve görevi vardır. Takım tezgahları sektörü olarak üstlendiğimiz görevin, işleyen bir sanayinin güvencesi olduğunun bilincindeyiz.  Sorumluluklarımız çok büyük. Çünkü biz, takım tezgahları sektörünün temsilcileri, sadece işletmelerimiz adına değil; Türkiye ekonomisi adına da sorumluluklar üstleniyoruz. “Sıkıntılı, çalkantılı” Adına ne dersek diyelim, zor bir dönemden geçiyoruz. Bu türbülanslı ortamdan çıkmanın tek yolu, birlikte hareket etmekten geçiyor. Bu anlayış, bir “hazır olma” halidir.  Biz, Türkiye’nin sanayicileri olarak “sanayimiz ve ülkemiz ekonomisi için nöbetteyiz!  Ve bu gönüllü nöbette, kalmaya devam edeceğiz. Biz sektör olarak üretmeye, daha çok üretmeye odaklandık. Daha kaliteliyi, daha hızlı ve kusursuz üretmeye odaklandık. Takım tezgahları sektörü, bu hedef için kritik bir görev üstleniyor. Çünkü biz sadece yedek parçasını değil, otomobilin kendisini yapacağız. Çünkü biz uçak üreteceğiz, tank üreteceğiz, gemi üreteceğiz. Yerlileşme hamlesi ile yapacak çok işimiz var! Sektörümüzdeki teknolojik gelişmeler bitmeksizin devam ediyor. Dünyayı yakından izliyoruz. Bu değişimi de benimsiyor ve hızla adapte oluyoruz. Ülkemizin hedefi: Bu coğrafyada üretilebilen takım tezgahı çeşitliliğini artırıp, maliyetleri azaltmak olmalı. Çünkü millileşmek için üretim, üretim için yerli takım tezgahları sektörünün gelişmesi şart!” diye açıkladı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.