Süt ürünlerini buzdolabında böyle saklayın
Sağlıklı ve dengeli beslenmek adına 7’den 77’ye her yaşta süt ve süt ürünleri tüketilmeli. Ancak doğal yapısı nedeniyle hızla bozulabilen süt ürünleri, satın alındıktan sonra soğuk zincir aksatılmadan uygun koşullarda saklanmalı. Türkiye’nin en büyük süt ürünleri markalarından Teksüt, süt ürünlerinin buzdolabında doğru korunmasına ilişkin püf noktaları paylaştı.
Süt, içeriğinde barındırdığı kalsiyum, fosfor, protein, riboflavinin, A, B ve D gibi vitaminlerle her yaş grubu için ideal bir gıda ürünü. Ancak doğal yapısından kaynaklanan nedenlerle hızlı bozulabilme özelliğine sahip.
Süt ve süt ürünleri, üretimden markete gelinceye kadarki aşamada soğuk zincir bozulmadan taşınıyor ve korunuyor. Marketteki soğutucudan alınıp evdeki buzdolabına yerleştirildikten sonra tüketilinceye kadar da doğru yöntemlerle saklanmalı.
Teksüt Kalite Müdürü Orhan Kaplan, süt ürünlerinin bozulmadan ve besin değerini koruyarak buzdolabında nasıl saklanması gerektiği bilgisini şöyle paylaştı:
Genel saklama koşulları
- Buzdolabı sıcaklığı süt ve süt ürünleri için 4 ile 6°C derece arasında olmalı.
- Ambalaj büyüklüğüne göre ürünler tüketilirken porsiyonlara ayrılmalı ve o şekilde servis edilmeli.
- Buzdolabı içerisinde etkileşimde bulunabilecek gıdalar ayrı raflarda bulundurulmalı.
- Özellikle teneke ambalajlı süt ürünü, orijinal ambalajı açıldıktan sonra saklama kaplarında muhafaza edilmeli.
- Buzdolabına geri konulacak ürün, ayrı ve temiz kapta muhafaza edilmeli.
- Buzdolabında kullanılan kaplar, koku çekmemeleri ve ortamda bulunan mikrobiyolojik yükten etkilenmemeleri için, kesinlikle hava geçirgenliği olmayan kaplardan seçilmeli.
- Ürünlerin dolap dizilişlerine dikkat edilmeli. Akma riski olabilecek sıvı veya çiğ ürünlerin alt raflarda bulundurulması, gıdalar arasında etkileşimin önlenmesi açısından doğru olur.
- Farklı ürünler aynı kap içinde saklanmamalı.
Süt ürününe göre saklama koşulları
- Beyaz Peynir Genellikle salamura yani tuzlu su içinde satışa sunulur. Beyaz peynir ya aynı şekilde salamura içinde bekletilmeli ya da hiç hava almayacak kap içinde veya streç filme sarılıp buzdolabında saklanmalı.
- Tereyağı Koku çekme özelliği çok yüksek bir ürün olarak öne çıkıyor. Bu nedenle hava geçirmeyen kapta ayrı olarak korunmalı. Buzdolabı içinde de hava sirkülasyonunun daha durağan olduğu bir bölümde saklanmalı, doğrudan hava akımına maruz bırakılmamalı.
- Kaşar Peynir Hava ile teması minimuma indirilmesi gereken bir üründür. Paket açıldıktan sonra kalan kısım mutlaka streç film ile sarılmalı veya hava geçirmez kap kullanılmalı.
- Yoğurt Uzun süre bekletilmemeli, kısa sürede tüketilmeli ve mutlaka buzdolabında muhafaza edilmeli.
- Krem Peynir Paket açılıp porsiyon olarak servis edilmeli ve kapağı devamlı kapalı olarak buzdolabında saklanmalı.
- Örgü Peyniri Açıldıktan sonra streç filmle sarılmalı veya hava almayan kap içine konulmalı.
- Süt / UHT süt Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-6°C derecede yazın bir gün, kışın iki – üç gün saklanabilir. Bu sütler oda ısısında saklanmaz. Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, buzdolabı dışında oda sıcaklığında son tüketim tarihine kadar tazeliğini korur. Ancak açıldıktan sonra buzdolabında, aynı pastörize süt gibi fazla zaman kaybetmeden tüketilmeli.