Şişecam 36. Cam Sempozyumu’nda camın geleceği ve inovasyon konuşuldu
Camın tüm alanlarında faaliyet gösteren tek küresel oyuncu olan Şişecam, dünya cam sektörünün önde gelen isimlerini “Cam Gelecektir” teması ile düzenlenen 36. Şişecam Cam Sempozyumu’nda konuk etti. Pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak düzenlenen sempozyuma cam profesyonelleri yoğun ilgi gösterirken etkinlikte aralarında öğrencilerin, akademisyenlerin, sektör uzmanlarının ve bilim insanlarının da bulunduğu 608 katılımcı ağırlandı. Sempozyumda cam sektöründe gelecek, sürdürülebilirlik ve yeni teknolojiler konuşuldu.
Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırman, sempozyumun açılış konuşmasında camın insan hayatındaki kritik rolüne dikkat çekti. Kırman, “Cam üretimi insanlık tarihinin en önemli ve en etkili gelişmelerinden biri oldu. Cam, modern insan uygarlığının ana destekçilerinden biri olarak görülüyor. Cama dair algımız son 2 yüzyılda çığır açan inovasyonlarla son derece gelişti. Şişecam ise 86 yıllık geçmişi, 50 yıla varan kurumsal Ar-Ge deneyimi, inovasyon kültürü ve gelişmiş üretim yetkinliği ile inovatif çözümler ve uygulamalar sunarak hayata değer katmaktadır” ifadelerini kullandı.
Şişecam CEO’su Görkem Elverici ise konuşmasında pandeminin etkilerini ve camın Ar-Ge ve sürdürülebilirlik açısından rolünü değerlendirdi. Elverici, “Geleneksel kullanımıyla zaten vazgeçilmez olan cam, eşsiz şeffaflık, şekillendirilebilirlik, sertlik, düşük maliyet ve bulunabilirlik özellikleri ile birçok farklı yeni uygulamanın da temel bir bileşeni olarak öne çıkmaktadır. Bu nedenle biz de Sempozyum için mesajımızı ve ana temamızı ‘cam gelecektir’ olarak belirledik” dedi.
Cam sektörünün tüm ana alanları ile soda ve krom kimyasallarında da küresel oyuncu olan Şişecam, Şişecam Cam Sempozyumu’nu bu yıl 36’ncı kez hayata geçirdi. Pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak düzenlenen sempozyuma cam profesyonelleri yoğun ilgi gösterirken etkinlikte aralarında öğrencilerin, akademisyenlerin, sektör uzmanlarının ve bilim insanlarının da bulunduğu 608 katılımcı ağırlandı. Cam sektörünün önde gelen temsilcilerinin ve bilim insanlarının da katıldığı etkinlikte sektörün geleceği, sürdürülebilirlik ve yeni teknolojiler ele alındı.
Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırman sempozyumun açılış konuşmasında BM’nin “2022 Uluslararası Cam Yılı” olarak ilan edilmesi konusundaki kararına atıfta bulundu. Prof. Dr. Ahmet Kırman, “Cam üretiminin tarihi 5000 yıl geçmişe sahiptir. Cam üretimi modern insanlık tarihinin en önemli gelişmelerinden ve ana destekçilerinden biri olarak görülmektedir. Cama dair algımız son 2 yüzyılda çığır açan inovasyonlarla son derece gelişti. Cam bilimi ve teknolojisinde sağlanan ilerleme, modern toplumun mimari, ulaştırma, ilaç, enerji, iletişim ve görüntüleme teknolojileri gibi alanlardaki temel ihtiyaçlarının karşılanmasına destek oldu” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ahmet Kırman, Şişecam’ın camın tüm temel alanlarında faaliyet gösteren tek küresel oyuncu olduğuna vurgu yaparak, “Şişecam Ar-Ge yetkinlik ve faaliyetlerini yüksek nitelikli işgücüyle hızla üretime aktarabilen bir kuruluştur. Şişecam’ın inovasyon kültürü, gelişmiş üretim kapasitesi ve kurumsal Ar-Ge tecrübesi 50 yıla yakın bir geçmişe sahiptir. 86 yıldır, sektöre inovatif çözüm ve uygulamalar kazandırarak hayata değer katıyoruz. Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi dünya cam sektörünün lider Ar-Ge merkezleri arasında bulunmaktadır” bilgisi verdi.
Şişecam CEO’su Görkem Elverici de konuşmasında pandeminin etkileri ile camın Ar-Ge ve sürdürülebilirlik açısından rolünü değerlendirdi. Görkem Elverici, “COP26 toplantısında bir kez daha vurgulandığı üzere küresel ölçekte açık ve yakın bir iklim krizi tehdidi ile karşı karşıyayız. Bununla birlikte bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler ile dijitalleşmenin varlığı ve giderek olgunlaşması; karşı karşıya olduğumuz tehditlerle başa çıkma, küresel cam sektörünün sürdürülebilir ve sorumlu büyümesini sağlama gibi konularda daha önce hiç olmadığımız kadar hazırlıklı ve donanımlı olmamızı sağlıyor” dedi.
Camın güneş panelleri ve rüzgâr türbinleri gibi yenilenebilir enerji sistemlerinin ayrılmaz parçalarından olduğunun altını çizen Elverici, fonksiyonel kaplama ile otomotivde ve mimari alanda kullanılan camların ısınma ya da soğutma ihtiyaçlarını azaltarak kayda değer enerji tasarrufu sağladığını aktardı. Elverici “Geleneksel kullanımında vazgeçilmez olan cam; eşsiz şeffaflık, şekillendirilebilirlik, sertlik, durağanlık, düşük maliyet ve bulunabilirlik özellikleri ile elektronik, ilaç, iletişim ve tarım gibi sektörlerdeki yeni ve özgün uygulamalar için temel bir bileşen olarak öne çıkıyor. Camın bu özelliğini korumaya devam edeceğine inanıyoruz. Bu bakış açısıyla da sempozyumumuz için ana temayı ‘cam gelecektir’ olarak belirledik” dedi.
Şişecam Araştırma Geliştirme Kalite Genel Müdür Yardımcısı Dr. Reha Akçakaya da giderek artan ve gelişen kullanım alanları ile uzun vadeli değer yaratan cam sektörünün sürdürülebilir bir gelecek yaratma konusunda sınırsız imkanlar sunduğunu ifade etti. Akçakaya, “2022 Uluslararası Cam Yılı hepimiz için çok önemli olacak. Gelecek yıl cama dair farkındalığı artırmak için daha fazla çalışmamız gerekiyor” diye konuştu.
Uluslararası Cam Komisyonu (ICG) Başkanı Prof. Alicia Duran da sempozyumun onur konukları arasında yer aldı. Duran, açılış oturumunda “BM 2022 Uluslararası Cam Yılı” konusunda sunum yaptı. Sempozyumun 3 oturumunda 13 sunum gerçekleştirildi.