Seza Çimento çevreye yatırımını yasal standartların üzerine taşıdı
Elazığ’da bulunan fabrikalarının tamamıyla çevre dostu olduğunun altını çizen Seza Çimento Genel Müdürü Efkan Hayati Eroğlu, “Toz emisyon değerinin yasal sınırı, ülkemiz için 50 miligram/Nm3. Avrupa Birliği ülkeleri için 30 miligram/ Nm3’tür. Seza Çimento olarak bizde ise bu değer 1 miligram/Nm3’ü geçmiyor” dedi.
Türkiye’nin çevreci fabrikası misyonuyla faaliyet gösteren Seza Çimento, öncelikli hedefleri arasında yer alan ‘sürdürülebilir bir geleceğe emin adımlarla ilerlemek’ anlayışı doğrultusunda, tamamıyla çevre dostu bir fabrika yatırımı gerçekleştirerek, çevre standartlarını yasal zorunlulukların üzerine çıkardı. Buna göre Türkiye’de toz emisyon değerinde yasal sınır 50 miligram/Nm3 iken fabrika, yaptığı yatırımlar sayesinde 1 miligram/Nm3’ü geçmeyen bir oranla çevre dostu üretime imza atıyor.
“Baca gazını çimento üretmek için geri dönüştürüyoruz”
Seza Çimento Genel Müdürü Efkan Hayati Eroğlu, Cumhuriyet tarihi boyunca Elazığ’da yapılan en büyük özel sektör yatırımı olan fabrikalarının, 800 bin metrekaresi açık, 55 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplamda 855 bin metrekare alan üzerine kurulu olduğunu söyledi. Tamamıyla çevre dostu bir fabrikada üretim yaptıklarını vurgulayan Eroğlu, şöyle konuştu: “Fabrikada kullanılan tüm ekipmanlar Avrupa menşeili. Yüksek verimli bir fabrikayız. Bir ton klinker ya da çimento üretirken harcamış olduğumuz enerji, sektörün en düşük değerleri arasında. Yani üretim yapmak için daha az elektrik ve fosil yakıt tüketiyoruz. Bu da doğrudan karbon emisyonumuzun düşmesini sağlıyor. Baca gazını geri dönüştürerek farin ve çimento üretiminde kullanıyoruz. Tüm ünitelerimizde Jet Pulse tipi torbalı filtreler kullanıyoruz. Toz emisyon değerinin yasal sınırı, ülkemiz için 50 miligram/Nm3. Avrupa Birliği ülkeleri için 30 miligram/ Nm3’tür. Seza Çimento olarak bizde ise bu değer 1 miligram/Nm3’ü geçmiyor. Emisyon değerleri açısından elde ettiğimiz bu sonuçlar, çevreye duyduğumuz saygının en büyük göstergesi.”
“Doğa dostu yatırımlar yaptık”
Çevreye duyarlı bir çimento fabrikası olabilmenin ancak ciddi yatırımlarla mümkün olduğunu kaydeden Eroğlu, “Biz, ilave maliyetler getirmesine rağmen sektörde var olan çevre bilincini biraz daha üst seviyelere çıkarmak için her türlü yatırımı yaptık. Sadece yasal gerekliliklerin getirdiği alanlara değil, ana bacadan tüm ara ünitelere kadar torba filtre sistemi kurduk. Bu aslında işletme açısından oldukça yüksek maliyetli bir sistem. Ancak bölgeye ve çevreye olan saygımız nedeniyle, yasal zorunluluk olmayan noktalarda dahi doğa dostu yatırımlar yaptık. Ayrıca klinkerimizi, katkı malzemelerimizi, kömürümüzü kapalı alanlarda stokluyoruz. Tabii ki bunun içinde ilave yatırımlar yapmak gerekti” dedi.
“Çalışanlarımızla birlikte rahatça soluduğumuz bir ortamda üretim yapıyoruz”
Sektöründe en çok tercih edilen çimento fabrikası olma hedefiyle ilerlediklerini aktaran Eroğlu, “Bölgelerarası gelişmişlik farkını azaltmak ve yerel kalkınmayı sağlamak, Seza Çimento olarak önceliklerimiz arasında. Fabrikamızda günlük 5 bin 500 ton klinker üretiliyor. Çimento üretimimiz ise günde 7 bin 500 ton. Fabrikamızda toplam 500 kişi çalışıyor. Aileleriyle beraber düşündüğümüzde, bölgede yaklaşık 10 bin kişinin hayatına dokunuyoruz. Misyonumuzun da gereği olarak bulunduğumuz bölgenin insanını, çalışanlarımızı ve ailelerini odağımızda tutmaya özen gösteriyoruz. Geldiğimiz noktada, çalışanlarımızla birlikte rahatça soluduğumuz bir ortamda üretim yapıyor olmaktan gurur duyuyoruz” diye konuştu.