Sermet Erdem: “Sağlıkta uzman yöneticilere ihtiyaç var”
Türkiye’de sağlık sektörünün hızlı gelişimi doğrultusunda nitelikli eleman ihtiyacının gün geçtikçe artığını belirten Sağlık ve Sigorta Yöneticileri Derneği (SASDER) Yönetim Kurulu Başkanı Sermet Erdem, “Türkiye’de hemen hemen tüm üniversitelerde bulunan sağlık yönetimi, sağlık kurumları işletmeciliği ve sağlık idaresi bölümlerinin mezun sayısı giderek artış gösteriyor. Fakat sağlık yönetimi alanına diğer bölümlerden de mezunların atanmasıyla bölümün asıl uzmanları kendi alanında çalışma fırsatı bulamıyor” dedi.
Sağlık sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda Sağlık Yönetimi bölümünün giderek önem kazandığını aktaran Erdem, “Sağlık Yönetimi alanında uzman yöneticilere olan ihtiyaç bugün ve gelecekte de devam edecektir, sektörde yeni mezunların önünü açmak adına istihdam alanı doğacak şekilde yeni düzenlemelere gidilmelidir”
Erdem, “Sağlık alanında iş bulabilme umuduyla üniversite sınavından aldıkları yüksek puanlarla bu bölümü seçen öğrenciler mezun olduklarında ne kamuda ne de özel sektörde yer bulabiliyor. Lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra uygun bir çalışma pozisyonu bulamayan adaylar büyük bir gelecek kaygısıyla karşı karşıya kalıyor” diye konuştu.
“Sağlık Yönetimi mezunlarının kadro sıkıntısı”
Sağlık Yönetimi mezunlarının yaşadığı sıkıntıyı Devlet Memurları Kanuna göre açıklayan, Erdem, “657 Sayılı DMK’ nın 36. maddesinde memurlar için tesis edilen sınıflar içinde III. Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfında meslek grupları sayılırken, 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girmesi ile burada “Sağlık Yönetimi / İdarecisi” kadrosu oluşturulmadığından ciddi bir istihdam sorunuyla karşı karşıya kalınıyor. Bu kadro oluşturulur ise Sağlık Yönetimi mezunları için ciddi bir istihtam alanı sağlanacaktır” dedi
“Bölümün çalışma alanları çok geniş”
Erdem, “Sağlık Yönetimi mezunlarının, kamu, üniversite ve vakıf hastanelerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, sağlık araştırma merkezlerinde, ilaç ve tıbbi cihaz üreten endüstri kuruluşlarında, sosyal güvenlik kurumunda, sağlık eğitimi ve organizasyonu alanlarında, özel sağlık sigortaları şirketlerinde ve yerel yönetim sağlık hizmetleri gibi bir çok kurumda çalışma alanı olmasına rağmen mezun olan öğrenciler iş bulmakta güçlük çekiyor. Ancak burada öğrenci arkadaşlarımıza da biraz iş düşüyor, kendilerini sürekli geliştirmeye adamalılar. Öğrenimleri boyunca yabancı dillerini geliştirme, kendi alanlarında çalışma ve bilgisayar programlarını işlerinde kullanma gibi konularda kendilerini geliştirmeliler”
Erdem, “SASDER olarak kurulduğumuz günden itibaren üyelerimizle beraber, bu öğrencilere öğrenimleri boyunca gerek düzenledikleri toplantılarda, gerekse dersleri sırasındaki deneyim paylaşımlarını, müstakbel iş arkadaşlarımızın gelişimi için büyük bir mutlulukla destekledik. Bundan sonra da desteğimize devam edeceğiz. Ayrıca öğrencilerin kendileri de tecrübe paylaşımı, deneyim desteği ve sektörde karşılabilecekleri her türlü sorun için derneğimize başvurabilirler” diye konuştu.