Sel ve taşkınlar için çözüm sel bariyeri
Kış aylarında hayatı durma noktasına getiren şiddetli yağışlara karşı geliştirilen sel bariyerleri; yüksek risk konumunda olan okullar, devlet daireleri, kamu kuruluşları ve özel konutlar başta olmak üzere can ve mal kayıplarına yol açan sel ve taşkın riskini büyük oranda önlüyor
Doğu ve Batı Karadeniz’in kıyı kesimleri, Antalya Körfezi çevresi, Marmara Bölgesi’nde Yıldız Dağları Bölümü, Doğu Anadolu’da Hakkâri Yöresi gibi alanlar başta olmak üzere Türkiye’nin doğuda ve batıda pek çok bölgesi yılın belli dönemlerinde şiddetli yağışa teslim oluyor. Önlem alınmadığı takdirde sel baskınlarına sebep olabilen şiddetli yağışlar, hayatı olumsuz şekilde etkilerken bazı bölgelerde günlük akışın tamamen durmasına sebep oluyor.
Sel ve taşkınları önlemek için geliştirilen Sel Bariyerleri, engelleyici unsur olarak konumlandırıldığı yerlerde sel baskınlarının tamamen önüne geçiyor. Sel bariyerleri, çevre koruma misyonuyla sadece su baskınlarını önlemiyor aynı zamanda toprak kayması ve erozyon gibi doğa felaketlerine karşı da kalkan görevi görüyor. Resmi ve sivil amaçlarla kullanılabilen sel bariyerleri, emniyet ve savunma duvarı olarak büyük kayıpların yaşanmasını engelliyor.
Askeri tesis ve bölgelerin güvenliğini sağlıyor
Sel bariyerleri ulusal güvenlik ürünleri içinde askeri tesisler için nöbet yerleri ve gözetleme noktalarında, askeriyeye bağlı kontrol noktaları ve arama bölgelerinde, stratejik öneme sahip yapıların korunmasında güvenle kullanılıyor. Sel bariyerlerinin dış çevresi isteğe bağlı olarak tel örgü ile çevrilerek güvenlik derecesi yükseltilebiliyor. Kolayca kurulup fonksiyonel şekilde konumlandırılan sel bariyerleri en yüksek ve en düşük hava koşullarına dahi uyum sağlayabiliyor.
Arma Kontrol CEO’su Koray Kartal sel bariyeri kullanımının önemini “Türkiye’de yaşadığımız doğal afetler içinde en büyük ekonomik kayıplara neden olan afetler sel ve taşkınlar olarak öne çıkıyor. Ani sağanak yağışlar ve yanlış arazi kullanımı gibi nedenlerle yaşanabilen seller önceden alınacak güvenlik tedbirler ile önlenebiliyor. Türkiye coğrafi konumu itibariyle sel riskinin yüksek olduğu ülkelerden biri. Bu nedenle özellikle insan popülasyonunun yüksek olduğu yerlerde sel bariyerlerinin kullanılması hayati önem taşıyor. Ne yazık ki en son Mersin’de yaşadığımız sel felaketi örneğinde sel bariyerlerinin önemini bir kez daha görmüş olduk. Benzer olayların yaşanmaması için sel bariyerlerinin kullanımının yurt genelinde yaygınlaşmasını sağlamalıyız” şeklinde açıklıyor.