DOLAR 34,5484
EURO 36,0063
ALTIN 3005,166
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Sefer Altıoğlu: İnşaatta sürdürülebilir büyüme için ihtiyaca yönelik konutlar üretilmeli

    Sefer Altıoğlu: İnşaatta sürdürülebilir büyüme için ihtiyaca yönelik konutlar üretilmeli
    16.01.2019
    A+
    A-
    İnşaat sektörünün 2018 yılında cazip kampanyalar ile canlılığını koruduğunu belirten MİNT Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Altıoğlu, yeni yılda da sektörde büyümenin devam etmesi için ihtiyaca yönelik konut üretmek ve özellikle kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini belirtti.
    İnşaat sektöründe enerji tasarrufunu odağına alan, binaların karbon salınımını azaltan ve bunu Dünya Bankası ve Avrupa Kalkınma Bankası gibi kuruluşlar tarafından verilen sertifikalarla tescilleyen, çevreci konutlar üreten MİNT Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Altıoğlu, sektörün uzun vadeli ve düşük maliyetli kampanyalar ile durgunluğu atlatmaya çalıştığını vurguladı. Altıoğlu, “yıllık organik konut ihtiyacının 1 milyon adet civarında olması dikkate alındığında, düşen enflasyon ve faiz oranları ile birlikte ertelenen talebin yeniden piyasaya dönmesini beklediklerini” ifade etti.
    MİNT Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Altıoğlu, inşaat sektörünün 2018 yılını değerlendirip 2019 yılı ile ilgili öngörülerini ve beklentilerini paylaştı. Altıoğlu, 2018 yılında Türkiye genelinde toplam 1 milyon 375 bin 398 konutun satıldığını belirterek, konut kampanyaları ile sektörün canlılığını koruduğunu belirtti. Enflasyonun düşmeye başladığını, buna paralel olarak faizlerin de düşeceğini böylece ertelenen konut talebinin harekete geçmesini beklediklerini, ihtiyaca yönelik, demografik yapıdaki değişimi dikkate alan, enerji tasarruflu küçük konutların satışının artarak devam edeceğini söyledi. Sektöre devlet desteğinin sürdüğünü ifade eden Altıoğlu çeşitli yönlerden bu desteğin devam edeceğini düşündüklerini belirtti.
    GAYRİMENKULE YABANCI İLGİSİ DEVAM EDECEK
    Sektöre olan yabancı sermaye ilgisine de dikkat çeken Altıoğlu , “Ekonomi yönetimimiz tarafından yapılan düzenlemelerle, ülkemizden 250 bin dolarlık gayrimenkul alımı yapanlara vatandaşlık hakkı tanınmasıyla yabancılara konut satışları artarak devam ediyor” dedi. Son zamanlarda farklı ülkelerden rasyonel yatırımcıların kendilerini ziyaret ettiğini belirten Altıoğlu, maliyet fiyatı ile satış fiyatının neredeyse eşitlenmesinin yabancı yatırımcının ilgisini çektiğini, yabancı yatırımcının Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapmak için doğru bir zaman olduğunu düşündüğünü söyledi. 2020 yılında konut fiyatlarında helikopter kalkışı beklediklerini söyleyen Altıoğlu, finansal okur yazarlığı yüksek yabancı yatırımcının da benzer şekilde düşündüğünü sözlerine ekledi.
    2040’A KADAR 20 MİLYON KONUT İHTİYACI
    Altıoğlu, “Artan inşaat ve arsa maliyetlerinin konutlara yansıtılmadığı bir yıl olan 2018 yılında konut alanlar büyük bir avantaj elde etmiş oldu diyebiliriz. Bu yıl ise maliyetlerin konut satış fiyatına yansıdığı bir yıl olacak. Yüksek faiz oranlarına bağlı olarak ipotekli konut satışları azaldı ancak diğer satışlar devam ediyor. Canlı bir piyasa var. Faiz oranlarının düşmesi ile ipotekli konut satışları yeniden artacaktır.
    İnşaat sektörünün her yıl artan bir grafikte büyümesi sektör temsilcileri olarak bizim için sevindirici olsa da önemli olan konut sektöründe talebe uygun üretim yapılarak sürdürülebilir bir büyüme yakalamak.
    Türkiye’de son 3 yılda ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmadan üretilen konutlar ortalama yıllık 15 milyar dolar kayba yol açtı. Ağırlıklı olarak plansız üretimden kaynaklı konut stoğu oluştu ancak yıllık 1 milyon adet civarında konut ihtiyacı dikkate alındığında sık sık gündeme gelen konut balonu gibi bir durum söz konusu değil.
    Demografik gelişimin doğal sonucu olarak, genç nüfusumuz her geçen gün artıyor. TÜİK’in açıkladığı verilere baktığımızda bir hanede yaşayan insan sayısının her geçen yıl azaldığını görüyoruz. Bir kişi ya da iki kişi yaşayan hane sayısı toplam hanelerin üçte birinden fazla. Bu değişim bize nasıl bir konuta ihtiyaç duyulduğunu bütün açıklığıyla gösteriyor. Yine TÜİK’in tahminlerine göre 2040 yılına kadar nüfusumuzun 100 milyonu aşması bekleniyor. Bu verilerden de yola çıkarak diyebiliriz ki, 2040 yılına kadar ilave 20 milyon konuta ihtiyacımız olacak. Başka bir ifadeyle önümüzdeki 20 yılda 20 milyon yeni konut üretmemiz gerekecek. Burada önemli olan nokta ne tip ve büyüklükte konut üretilmesi gerektiğidir. Stratejik düşünerek ihtiyaç boyutunda, enerji tasarruflu binaların yapılması gerekiyor. Bugünkü anlayışla ihtiyaç üstü 110 metrekare net ortalama büyüklükte konut üretilirse bu süreçte 400 milyar dolarlık israf yapılacağını hesaplıyoruz. Başka bir deyişle ihtiyaca ve demografik yapıdaki gelişmelere uygun net 60 ila 70 metrekare arası konut üretilmesi halinde 2040 yılına kadar 400 milyar dolarlık israf önlenecektir” dedi.
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.