DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Sanal dolandırıcılıkta ‘kaparo’ detayına dikkat

    Sanal dolandırıcılıkta ‘kaparo’ detayına dikkat
    25.03.2022
    A+
    A-

    Son dönemde sıkça artan internet dolandırıcılıklarına karşı uzmanlaşan avukat Tuğçe Nur Hakbilir, kullanıcıları önlem alması gereken detaylara ilişkin uyardı.

     

    Av. Tuğçe Nur Hakbilir’e göre kullanıcıların kaparo yollarken açıklama kısmına ne yazdığına dikkat etmesi gerekiyor. İnternet yoluyla dolandırılan kişilerin maddi ve manevi tazminat kazanma yolu da açık.

     

    SANAL DOLANDIRICILIK ARTTI

     

    Pandemi dönemiyle birlikte sanal dolandırıcılık vakalarının artış gösterdiğine dikkat çeken Av. Tuğçe Nur Hakbilir, Ne yazık ki dolandırıcılar son zamanlarda teknolojinin sağladığı kolaylıklardan faydalanarak pek çok kişiyi mağdur etmektedir. Özellikle COVID-19 pandemisi sonrasında hızla artan internet üzerinden alışveriş yöntemi dolandırılanların sayısının da artmasına sebep olmuştur” dedi.

     

    Sanal dolandırıcılık şekillerinin farklılık gösterdiğine dikkat çeken Hakbilir, “Satın alınan ürünün görsel ve özelliklerinden farklı yahut sahte ürün gönderilmesi, satın alınan ürünün ödemesi yapılmasına rağmen gönderilmemesi ve satıcıya bir daha ulaşılamaması, araç ilanlarının yayınlandığı internet sitesinden ulaşılan alıcının “kaparo” adı altında aldığı paradan sonra bir daha kendisiyle iletişime geçilememesi, ödeme sırasında girilen kart bilgilerinin kopyalanması son zamanlarda sıkça karşılaştığımız örneklerden” dedi…

     

    Son dönemde özellikle sosyal medyada para kazandırma vaadiyle dolandırılan sayısız isim olduğunu dolandıran Hakbilir, “Bir çok kişinin Sosyal medya hesapları (facebook, twitter, instagram vb.) üzerinden para kazandırma vaadiyle dolandırıcılara yüksek meblağlarda paralar gönderdiklerini ve bir daha bu şahıslara ulaşamadıklarını duyuyoruz. Kimse size sosyal medyadan “çabasız” para kazandıramaz… Bu nedenle mağduriyet meydana gelmeden önce dikkatli olmalı ve gerekli önlemleri almalıyız.” Dedi.

     

    Hakbilir, “Özellikle sosyal medya hesapları üzerinden ulaşarak para, kart bilgisi, kart şifresi gibi bilgileri almak isteyen şahıslara karşı dikkatli olmak, kişisel verilerimizi paylaşmamak, internet üzerinden alışveriş yapılan sitelerin güvenilirliğini kontrol etmek, güvenilirliğinden şüphe duyulan sitelerden yapılan alışverişlerde kapıda ödeme yöntemini tercih etmek, banka hesabından kaparo veya satış bedeli olarak yapılan para transferlerinin açıklama kısmına transferin neye istinaden yapıldığını belirtmek alınabilecek önlemlerdendir” diyerek kullanıcıları uyardı…

     

    Dolandırıcılık suçuna maruz kalanların yapmaları gerekenleri de özetleyen Tuğçe Nur Hakbilir, “Mağdurlar bu suça maruz kaldıklarında karakola veya Cumhuriyet Savcılığına ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunarak yapılacak soruşturma neticesinde kamu davası açılmasını ve faillerin hapis ve adli para cezasına mahkum edilmelerini sağlayabilirler. Ayrıca mağdurların suç nedeniyle uğramış oldukları maddi ve manevi zararlarını tazmin edebilmek amacıyla tazminat davası açmaları da mümkündür.” Dedi…

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.