DOLAR 34,5421
EURO 36,1811
ALTIN 2956,584
BIST 9367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Sağlık turizmi için tercih edilen destinasyonlarda ev ve otel fiyatları günlük 1.000 TL- 5.000 TL arasında değişiyor

    Sağlık turizmi için tercih edilen destinasyonlarda ev ve otel fiyatları günlük 1.000 TL- 5.000 TL arasında değişiyor
    01.07.2024
    A+
    A-

    Eva Gayrimenkul Değerleme uzmanlarından Ruken Çelik, sağlık turizminin yükselen yıldızı İstanbul’da bu durumun gayrimenkul piyasasına etkilerini mercek altına aldı. İstanbul’da sağlık turizmi için tercih edilen destinasyonlarda Avrupa yakasında Beşiktaş ve Şişli, Anadolu yakasında ise Kadıköy ve Ataşehir öne çıkıyor.

    Sağlık turizminde Türkiye’nin yabancı hastaların tercih ettiği önemli bir merkez haline geldiğini söyleyen Eva Gayrimenkul Değerleme, Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ruken Çelik, “Almanya, İngiltere, Rusya, İtalya, Ukrayna, Türkmenistan, Özbekistan, BAE, Libya, başta olmak üzere daha birçok ülkeden medikal tedavi amacıyla ülkemize geliniyor.  Sağlık turizmi de kendi içerisinde Termal, Medikal ve Bakım ve Rehabilitasyon Turizmi olarak üçe ayrılıyor. Yaklaşık 16 milyon kişiye ev sahipliği yapan, kıtaları, kültürleri, dinleri birleştiren dev bir metropol olan ve bölgenin en büyük iş ve kültür merkezlerinden biri haline gelen İstanbul, sağlık turizminde de en çok talep gören şehirlerden biri.” dedi.

    2023 yılında sağlık turizminden elde edilen gelir 2 milyar 307 milyon 130 bin dolar

    USHAŞ Verilerine göre Türkiye’yi sağlık turizmi için ziyaret eden kişi sayıları hakkında da bilgiler veren Çelik, “2021 yılında 670.730, 2022 yılında 1.258.382, 2023 yılında 1.398.504’dür. Devam eden yıllarda artış hem turist sayısı hem ülkeye giriş yapan döviz rakamlarından anlaşılmaktadır. TÜİK verilerine göre 2023 yılında sağlık turizminden elde edilen gelir 2.307.130.000 dolardır.  İstanbul, nitelikli ve modern sağlık kuruluşları, alanında donanımlı ve başarılı doktorları, modern ve güncel yöntemlerin kullanıldığı tedavi yöntemleri ile milyonlarca insana başarılı bir şekilde sağlık hizmeti sunuyor.  Ancak bu yükseliş sadece sağlık sektörünü değil, aynı zamanda gayrimenkul sektörünü de olumlu anlamda etkiliyor.

    Gecelik fiyatlar ortalama 1.500 TL

    İstanbul’da sağlık turizmi için tercih edilen destinasyonları incelediğimizde günlük ev kiralama alternatiflerinde gecelik fiyatların ortalama 1.500 TL olduğunu görüyoruz. Ayrıca gelen kişiler havalimanlarına yakın otelleri de tercih ederken, Avrupa yakasında İstanbul Havalimanı’na yakın Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerinde, Anadolu Yakasında Sabiha Gökçen Havalimanı’na yakın Pendik ve Çekmeköy ilçelerinde yer alan otellerde konaklama yapılıyor. Sağlık turizmcilerinin ya da bu süreci organize eden firmaların tercih ettikleri otellerde ise gecelik konaklama fiyatlarının ortalama 3.000 TL ile 6.000 TL arasında değişiyor. Konaklama gerçekleştirilecek konutun/otelin sunduğu konum şerefiyesi ve lüks hizmetine göre bu ortalama rakam 10.000 TL rakamlarına kadar da çıkmaktadır.

    Ancak sadece konut projeleri değil, aynı zamanda ticari gayrimenkul sektörü de sağlık turizmiyle birlikte gelişiyor. Sağlık turistlerinin ihtiyaçlarına yanıt vermek amacıyla restoranlar, kafeler, alışveriş merkezleri ve eğlence mekanları gibi işletmelerin açılması, ticari gayrimenkul sektöründe de hareketliliği artırıyor.

    Beşiktaş Şişli, Kadıköy ve Ataşehir revaçta

    İstanbul’un sağlık turizmindeki yükselişi, özellikle saç ekim merkezleri, estetik cerrahiler, kadın hastalıkları, iç hastalıklar, ortopedi ve kardiyoloji gibi alanlarda uzmanlaşmış bir dizi sağlık kuruluşuyla ilişkilendirilmektedir. Bu sağlık kurumları, dünya standartlarında hizmet sunmalarının yanı sıra modern tesislerde konaklama imkânı da sağlamaktadır. Sağlık turistleri, tedavi süreçleri boyunca konforlu ve lüks konaklama seçeneklerine erişebilmektedir. Sağlık kurumlarının sağladığı bu hizmetler haricinde hasta ve hasta yakınları tarafından tedavi gördükleri kurum dışında otel, pansiyon vb. konaklama yapıldığı, kısa süreli tedavi süreçlerinde gayrimenkul kiralamalarının yapıldığı, uzun süreli tedavi süreçlerinde ise gayrimenkul alımına da başvurdukları görülmüştür. Bu da gayrimenkul sektöründe bir talep artışına yol açıyor. Özellikle İstanbul’un Avrupa yakasında başlıca Beşiktaş ve Şişli ilçeleri, Anadolu yakasında ise başlıca Kadıköy ve Ataşehir ilçeleri tedavi merkezlerine yakınlıkları ve sundukları yaşam kalitesiyle sağlık turistlerinin tercihleri arasında yer almaktadır. Bu bölgelerdeki gayrimenkul projeleri, yatırımcılar için cazip fırsatlar sunmaktadır.” şeklinde konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.