DOLAR 34,5529
EURO 36,2347
ALTIN 2965,859
BIST 9660,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Şadan Doğan, Biga Fuarı’nın gelişim ve değişimini anlattı

    Şadan Doğan, Biga Fuarı’nın gelişim ve değişimini anlattı
    01.10.2018
    A+
    A-

    2006 yılında Biga Ticaret ve Sanayi Festivali olarak başlayan gelenek, 2011 yılında Biga Fuarı, 2015 yılında ise fuar mevzuatı gereği Biga Gıda Tarım Hayvancılık ve Teknoloji Fuarı adını aldı. Güney Marmara’nın en köklü ve hızla gelişen ekonomik merkezi Biga’da gerçekleştirilen fuar, Biga Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünde yapılmakta. Biga ekonomik potansiyeli, bilmesi gerekenlerin çok iyi bildiği, yurt çapında ise halkın henüz pek bilmediği; ancak yakında öğreneceği bir adres olduğunu söyleyen Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan, röportajımız da Biga Fuarı’nın sürekliliğini ve gelişimini anlattı.

    Biga Sığırcılığı Güzellik Yarışması bu yıl 5. kez gerçekleştirilecek. Biga sığırı neden farklı?
    Çünkü bilinçli besici burada. Aslında işe çekirdeğinden bakmak gerekiyor. Biga etinin özünü bilinçli besicilik sağlıyor. Bilinçli besiciliğin sırrı ise uzun yıllara dayanan aile işletmeciliğinden geliyor. Bilinçli besici burada olunca hayvanın cinsi önemli değil. Buradaki bilinçli besici onu en sağlıklı ve en üst verimde tutuyor. Bölgede tarımsal üretimin de olması hayvanın daha düzgün beslenmesini sağlıyor. Et sektöründeki insanlar örneğin der ki “ön bacakları ıslanan hayvanın etinden hayır gelmez.” Biga hayvancılığı bu tür bakım sorunlarını on yıllar önce çözmüştür..

    Biga Sığırcılığı Güzellik yarışmasına gelen tepkiler nasıl?
    Biga Sığırcılığı Güzellik Yarışmasına aldığımız tepkiler ve katılım çok güzel. Bütün katılımcılara yem satan fabrikalarımız yem hediye ediyor. Ayrıca dereceye girenlere değerli ödüller veriliyor. Bu sene ilk defa Biga Fuarı’ndan ayrı olarak yapacağız. Şimdiye kadar bu etkinliğe paydaş olarak katkı veriyorduk, bu kez Biga Ticaret ve Sanayi Odası olarak paydaşlarımıza liderlik ediyoruz.

    Biga hayvancılığı ülkemizin kaçta kaçını kapsar? Biga’da kaç çeşit büyük baş hayvan var?
    İthalleri saymazsak ülkemizin yüzde yetmişini etkiliyor, çünkü yurdun tüm bölgelerine buzağı ve düve satışlarımız son yıllarda olağanüstü arttı. Biga buna karşın, hnüz gerçek hayvancalık potansiyelini kullanmış değil. Burada ki tarımsal sıkıntı, yem hammaddesi temini ve maliyetler. Yem hammaddesi pahalandıkça bölge hayvancılığı beklentilerin altında büyüdü.
    Biga’da şu an da 63.500 sığır, 70.000 koyun,20.000 keçi var. Potansiyel bunun iki katından fazla. Türkiye için bunlar ciddi rakamlar.

    Biga Gıda Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı üretici ve tüketiciyi bir araya getiren bir fuar. Sizce taraflar açısından sağladığı avantajlar neler?
    Sergi olarak başladı, festival oldu uzun süredir ise Biga Fuarı olarak üretici ve alıcıyı bir araya getiriyoruz. Firmalar satışlar yapıyor ve ciddi cirolara ulaşılıyor. Aynı zamanda küçük üreticiyi büyük alıcılarla buluşturup markalar yaratmalarına olanak sağlıyoruz.

    Biga Fuarı’nın diğer fuarlara oranla bu denli ön plana çıkmasını sağlayan farkı nedir?
    Biga, ticaret anlamında Güney Marmara’nın yarihi bir Pazar yeridir. Genelde fuarları TOBB onaylı şirketler düzenliyor, bu anlamda Türkiye’de fuar düzenleyen ender odalardan biriyiz. Biz de onaylı bir şirketle partner olarak çalışıyoruz, ancak inisiyatif bizde. Belediye, Ticaret Borsası, Ziraat Odası, Esnaf Sanatkarlar Odası, Üretici ve yetiştirici birlikleri, kooperatifler, Kaymakamlık, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, gibi paydaşlarımız var; ancak Biga Fuarı’nın sahibi ve tek yetkilisi Biga Ticaret ve Sanayi Odası.

    Biga Fuarı bir dönüşüm sonucunda oluştu. Bu sene ne gibi değişikler bizleri bekliyor?
    Eski tarihlerden beri Biga ticaret merkezidir. Burada yüz yıllardır bahar ve güz panayırları yapılırdı. Yazları geldiğinde tarım başladığında panayır, bittiği zaman panayır yapılırdı. Panayırlar zamanla yerini fuar ve festivallere bıraktı. Biga fuarı şu anda bir dönüşüm yaşıyor. Festival olarak başlayıp, Biga Fuar’ı olarak devam ediyor. Sığırcılık Güzellik Yarışması ve Biga Fuarı’nı bu yıl ayırdık. Bu fuardan itibaren tarımın ağırlığı daha fazla hissedilmeye başlayacak. Ayrıca hedefimiz 2. fuarımızı yapmak.
    Bu yıl 22 bin 500 metrekareye çıkan daha büyük bir alanda fuarımız ziyaretçileriyle buluşacak. Biga’nın güzel lezzetleri de ziyaretçilere ikram edilecek. Belli saatlerde sıcak süt, köfte gibi…

    Biga Tarım ve Hayvancılık Fuarı, tarım ve hayvancılık sektöründeki uluslararası katılımcı ve ziyaretçileri bir araya getiren bir fuar. Geçen sene pek çok firma kurum ve kuruluş katılım göstermişti. Bu yıl katılım beklentileriniz neler?
    Biga Fuarı’mız için bu yıl 1.200 peronluk geniş bir alanımız var. Firmalar ihtiyaçlarına uygun sayıda peronlar alıyorlar. Şu anda katılımı kesinleşmiş 115 firma var. Peronlarımız neredeyse tümüyle dolmuş görünüyor. Son fuarımız katılımcı ve ziyaretçi rekoru kırmıştı, bu yıl katılımcı ve ziyaretçi sayısında daha da artış bekliyoruz. Biga Fuarı 100.000’in üzerinde katılımcısı olan bir fuar.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.