DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Robot teknolojisine dair 5 efsaneyi çürütüyor

    14.08.2018
    A+
    A-

    Son dönemlerde endüstriyel robotların tehlikeli olduğu, üretim sürecinde insanların yerine geçtiği, bakımının zor, programlanmasının güç ve maliyetinin yüksek olduğuna ilişkin algılar oluşmaya başladı. Universal Robots, endüstriyel robot teknolojileri alanında bir devrime öncülük ederek, insanla iş birliğine dayalı ürünü cobot’la bu algıyı ters yüz ediyor

    Endüstriyel robotların hemen hemen tüm sektörlerde kullanılıyor olması, robot teknolojisini de üretim sürecinde önemli bir noktaya getiriyor. Bu durum, robot teknolojisine dair bazı konuları kamuoyunun gündemine de yanlış şekilde taşıyabiliyor. Son zamanlarda endüstriyel robotların üretim sürecinde insanların yerine geçtiği, tehlikeli olduğu, bakımının zor, programlanmasının güç ve maliyetinin yüksek olduğuna ilişkin algılar bunların başında geliyor. Universal Robots, endüstriyel robotlara ilişkin bu algılara, iş birliğine dayalı yenilikçi ürünü cobot ile klasik üretim tekniklerini değiştirerek cevap veriyor.

    Cobot’larda güvenlik standardı yüksek

    Endüstriyel üretimlerde, dikkat gerektiren ve sık tekrarlanan iş yapış biçimleri, insanlar için bir yandan hata yapma ihtimalini ve iş kazalarını artırırken, diğer yandan da verimi düşürüyor. İnsanla iş birliğine dayalı robot olarak nitelenen cobot ise insanlarla beraber güvenle çalışabiliyor. Risk değerlendirme analizlerine bağlı olarak güvenlik bariyerleri olmadan kullanılabiliyor. Cobot’lar, geleneksel robotlara göre güvenlik standartları daha yüksek olduğundan, güvenlik kafesi olmadan insanlarla birlikte rahatça çalışma imkanı sunuyor. Cobot’lar, karşılaştığı bir kuvvete bağlı olarak otomatik durduğu için tehlikeyi de bertaraf ediyor.

    İnsandan bağımsız değil, insanla beraber

    Cobot’un robottan en önemli farkı, insanlarla etkileşim halinde olması. Cobot’lar, insanların yerine geçmediği gibi insanları üretim sürecinin merkezinde en verimli şekilde konumlandırmak ve üretim zincirine entegrasyonunu kolaylaştırmak için çok sayıda olanak sağlıyor. Cobot’ların sağladığı sayısız avantajla, çalışanlar daha yaratıcı işlerde çalışma fırsatı yakalıyor.

    Programlanması ve bakımı kolay

    Cobot’ların kutudan çıkarılıp kurulması ve bir programlama yapılması sadece 60 dakikadadır. Bu şekilde kolayca, gerçek anlamda esneklikle, çok yönlü şekilde farklı işlerde kullanılabiliyor. Periyodik bakım gerektirmiyor. Böylece bakım maliyetine gerek kalmıyor.

    Yüksek maliyetli değil

    Cobot’lar maliyetleri aşağı çekmek ve verimliliği artırmak açısından önemli rol oynuyor. Cobot’lara yapılan yatırım geri dönüşü hızlı şekilde alınıyor. Hem büyük ölçekli işletmeler hem de KOBİ’ler bu avantajlardan yararlanmak için otomasyona geçiyor. Böylece uluslararası rekabette önemli bir avantaj elde ediyor. 

    Cobot’larla otomasyon çok kolay hale geliyor

    Cobot’lar modüler yapısıyla, alan işgal etmeden sınırlı bir alanda çalışıyor, kolayca yer değiştirebiliyor, farklı işlere kolayca uyarlanabiliyor. Universal Robots’un, cobot’u öğrenmek isteyenler için kurduğu ücretsiz bir platform olan UR Akademi ile kullanım çok kolay hale geliyor. Cobot’lar robot programlama deneyimi olmayan kişiler tarafından da rahatlıkla kullanılıyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.