DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Renk bir yapının mimari algısında belirleyici rol oynar

    Renk bir yapının mimari algısında belirleyici rol oynar
    15.10.2019
    A+
    A-

    DYO ve Aura İstanbul’un işbirliği ile devam eden Renkli DYOLOGLAR’da Türkiye’nin önde gelen 12 mimarı, renklerin mimaride yerini ortaya koyuyor. İlgi ile takip edilen söz konusu prodüksiyonun konuklarından biri de Norm Mimarlık şirketinin ortaklarından Mimar Ahmet Tercan oldu. Tercan, bir yapının mimari algısında rengin çok belirleyici bir rol oynadığını söyledi.

    DYO’nun renklerin mimarideki önemine dikkat çekmek için Aura İstanbul ile birlikte gerçekleştirdiği Renkli DYOLOGLAR’da Türkiye’nin önde gelen mimarlarıyla yapılan söyleşileri kapsayan prodüksiyon çalışması büyük beğeni topladı. İki kurumun sosyal medya hesaplarından yayınlanmaya başlayan videolarda yer alan 12 mimardan biri, Norm Mimarlık şirketinin ortaklarından Mimar Ahmet Tercan oldu. ‘Renk kullanımının bir yapının mimari algısını nasıl değiştirdiğini anlatan Tercan, yapının mimarı algısında rengin çok belirleyici bir rolü olduğunun’ altını çizdi.

    KİLİSELERDE, CAMİLERDE YOĞUN OLARAK KULLANILDI

    Mimarlık tarihinde, ilk yapılardan itibaren renklerin yoğun olarak kullanıldığını anlatan Tercan, “Antik Yunan’dan, Ortaçağ’daki kiliselere kadar, renk çok yoğun olarak kullanıldı. Bizim camilerimizde de renk kullanımı çok belirleyici bir şekilde görülebilir. İç mekânda çok etkilidir, önemlidir. Dış mekânda yapının algılanmasında da önemli etkin faktörlerden biridir.

    Renk genel itibari ile hem psikolojik hem sosyolojik bir algı yaratır. Sosyolojik algının bir bölümü kültüreldir, öğretilir, dışarıdan gelen bir algıdır. Psikolojik olarak da renk, insan algısında bir etki yaratır ve bu etki evrensel bir etkidir. Biz de mimarlar, tasarlayıcılar, tasarımcılar olarak bu etkiyi gözetmek ve buna göre kendi tasarımımızı hayata geçirmek durumunda kalıyoruz. Böylece, yapıların tasarlanırken hangi renk skalalarında hangi etkiyi önemsiyor ve vurgulamak istiyorsak ona göre bir tercih yapmak söz konusu oluyor” dedi.

    RİSKTEN KAÇINMAK İÇİN TEK RENK KULLANMAK DOĞRU DEĞİL

    “Daha az renk daha az risk midir?” sorusuna da yanıt veren Tercan, tek renk kullanımının riski azalttığını belirtirken, aynı zamanda kendi içinde bir problem üretebileceğine işaret etti. Tercan, “Kullanımla ilgili olarak tasarımın mutlaka bir fikri, bir tavrı güçlü bir şekilde ifade etmesinin zorunluluğu söz konusudur. Aksi takdirde siz tasarımın bir parçası olmadıkça tek renk kullanmak ya da az renk kullanmak sadece riskten kaçınmak için doğru bir tavır değildir. Dolayısıyla çok güçlü bir fikrin ifadesi olarak kullanıldığında tek renk önemli bir unsurdur” değerlendirmesinde bulundu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.