REDA’dan sıradışı ve içe dönük bir tasarım: D14 Konut Sitesi
REDA tarafından tasarlanan D14 Konut Sitesi, arazi çeperine yerleştirilmiş yapı kütlelerinin tanımladığı “içe dönük” bir yaşam alanı sunarken, yaya-araç sirkülasyonuna hizmet eden bir ortak avlu ve sokaklaştırılmış doku içinde konumlandırılan sosyal alanlar ile alışılagelmiş site yaklaşımlarından ayrışıyor.
İstanbul Başakşehir’de, yaklaşık 3150 metrekarelik arazi üzerinde Demiröz Grup tarafından hayata geçirilen altı yapı bloğu ve 14 adet bağımsız villadan oluşan D14 Konut Sitesi, Mimar Çağıl Akçurin liderliğinde birbirinden farklı ölçek ve fonksiyonlarda ödüllü mimari ve iç mimari projelere imza atan REDA tarafından tasarlandı.
D14 projesinde tek tip bir kat planı organizasyonu tercih edilmiş olmasına rağmen arazinin eğimli yapısı itibarıyla farklı kotlara oturan yapı kütleleri, içinde barındırdıkları bağımsız bölümlerin farklılaşmasında ve tekilleşmesinde büyük bir etken olmuş.
Genel bölge tipolojisi ve alınmış proje kararları ile sıradan site yaklaşımından ayrışan D14, arazi çeperine yerleştirilmiş yapı kütlelerinin tanımladığı “içe dönük” bir yaşam alanı ve bu tasarım ile birlikte gelen ortak avlulu bir yaşam alanı olarak tanımlanmış. Her bağımsız bölümün kendine özel açık alanı olmasının yanı sıra bu bağımsız bölümlerde ortak alanların yeşil alanlarından yararlanılmış ve bu ortak avlu, öncelikli olarak yaya-araç sirkülasyonuna hizmet edecek şekilde tasarlanmış. Bu sirkülasyon hattı üzerinde açık ve kapalı otoparklar ve araç şarj istasyonları yerleştirilmiş. Havuz, güneşlenme alanı, yoga deckleri ve topraksız tarım alanları gibi sosyal alanlar da bu sokaklaştırılmış dokunun içinde konumlandırılmış.
Cephe modülasyonunun farklı kotlarda bulunan bağımsız bölümler üzerinde kesintisiz devamının sağlanabilmesi için cephe kurgusunda girinti ve çıkıntı tercih edilmemiş, ana cephe tasarım kurgusu cephe boşlukları üzerindeki hareket üzerine kurgulanmış. Bu hareketi vurgulamak adına cephe kaplaması olarak sade malzemeler tercih edilmiş ve çeşitli peyzaj ve aydınlatma öğeleri ile cephe kurgusu ön plana çıkarılmak istenmiş.
Künye:
Proje Adı: D14
Proje Yeri: Başakşehir, İstanbul
Proje Ofisi: REDA
Tasarım Ekibi: Çağıl Akçurin
Mimari Proje Ekibi: Çağıl Akçurin, Levent Ersu, Sezin Ergene
Yardımcı: Şule Kurşuncu
İşveren: Demiröz İnşaat Teknoloji AŞ
Ana Yüklenici: Demiröz İnşaat Teknoloji AŞ
Proje Başlangıç Tarihi: Kasım 2021
Proje Bitiş Tarihi: Mart 2022
Toplam İnşaat Alanı: 4016,59m2
REDA Hakkında:
Kurucusu Çağıl Akçurin’in akademik geçmişinden ismini alan REDA (MSc. Real Estate Development – BArch. Architecture) 2013 yılında kuruldu.
2023 yılında 10 seneyi geride bırakacak olan REDA, bu süre içinde farklı ölçeklerde 72 mimari ve iç mekân projesi tamamladı.
Bir kamu-özel iş birliği olan Beşiktaş Kahvaltıcılar Sokağı, Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin düzenlediği 14. Batı Akdeniz Mimarlık Ödülleri kapsamında ödül alan Işıklı Konak, 42 dönüm arazi üzerinde 23500 metrekare kapalı alana sahip Demiröz Eğitim ve Yaşam Vadisi ve şık ve sade hatlardaki D14 konut sitesi projesi REDA’nın bu sürede tamamladığı mimari projelerden oldu.
REDA, mimari projelerin yanı sıra özellikle nitelikli konut, lüks tüketim yönelik mağaza ve üst yönetim ofisleri ile ilgili de çeşitli iç mekân projelerine de imza attı.
Tarabya GBA Evi, Akasya BOS Evi, Zekeriyaköy DYS Evi ve Milano UT Evi gibi konut projelerinin yanı sıra, Turcas Petrol, Aksoy Holding, KKB, Parfüm Tasarım Atölyesi gibi ofis projeleri ve İstanbul Galataport Paket Postanesi’nde bulunan TAGG, Londra Royal Exchange’de bulunan Tomoka Casks ve Red8 Gallery gibi lüks tüketim mağaza projeleri de yakın dönemde REDA çatısı altında tamamlanan iç mekân projelerinden oldu.
REDA’nın bütçe ve iş akış şemaları oluşturma becerisi ve iş takip bilinci özellikle kurumsal firmaların dikkatini çekmeye başladı. REDA’nın oluşturduğu projelerde uygulama işlemlerini devam ettirmek ve proje koordinasyonu sağlamak için 2017 yılında REDA Contract tasarımdan tarafından ayrışarak hizmet vermeye başladı. Bu alanda tasarımını kendi yaptığı projeleri hayata geçirdiği gibi uluslararası firmalara da projelendirme danışmanlığı verdi.
Yeni normal gereksinimlerinin kendini göstermesini takiben, REDA kendi kurumsal ofis portföyünden aldığı geri bildirimlerle, kurumsal şirketlerin uzaktan çalışma ihtiyaçları doğrultusunda kurumsal şirketlere uzaktan çalışma desteği ve danışmanlığı veren bir alt marka kurdu. 2020 yılında kurulan ve hibrid çalışma düzeni oluşturma konusunda danışmanlık veren Kurumsal Ev, kısa bir süre içinde çeşitli ulusal ve uluslararası şirkete bu danışmanlığı sağlar hale geldi.
Çağıl Akçurin’in 15 senelik çalışma geçmişinde oluşturduğu, sadece belli adetlerde üretilen tasarım mobilyaların satışa sunulduğu Opus ve konut siteleri ve rezidanslara yönelik, sitenin veya rezidansın sunduğu hizmetler doğrultusunda özelleştirilebilen yönetim aplikasyonu Butler ile REDA, çatısı altındaki 5 marka ile mimari ve iç mekân tasarımı, bütçe ve iş akış şemaları oluşturma, proje takip ve koordinasyon, hibrid çalışma düzeni danışmanlığı, mobilya ve konut sitesi yönetimi tasarımı hizmet vermeye devam etmektedir.